joi, 1 noiembrie 2018

The Middleman de Olen Steinhauer

Ca de obicei după o carte serioasă iau o mică pauză lecturând un roman de acţiune, spionaj. 
Pe romancierul Olen Steinhauer l-a făcut cunoscut filmul Turistul, realizat după un roman al său, cu care nu prea are legătură. Nu a mai scris timp de 5 ani romane pentru că a fost implicat în proiectul  Berlin Station pentru televiziune. Acesta priveşte întâmplările din Staţia CIA din Berlin. Steinhauer s-a specializat în romane cu spioni, atitudine lui fiind critică faţă de CIA şi alte instituţii secrete americane, dar simpatizează pe angajaţii acestor instituţii care uneori intră în conflict cu sistemul. 

În acest roman Steinhauer abordează o chestiune nouă, protestul generaţiei tinere faţă de establishmentul american, mai ales după alegerea lui Donald Trump, ca semn al resurgenţei unei atitudini reacţionare şi periculoase azi. 

Personajele principale sunt Bishop şi Mittag, liderii unei mişcării revoluţionar stângiste Massive Brigade.
Bishop se expatriase în Germania şi se apropiase de un grup stângist numit Kommando  Rosa Luxemburg.
Bishop susţinea că acest grup  era doar de discuţii, fără intenţii teroriste, dar membrii ei sar în aer într-o explozie în apartamentul din Berlin. Bishop scapă şi ajunge în SUA unde fondează această mişcare, Massive Brigade care canaliza nemulţumirile tinerilor faţă de societate, însă fără intenţii agresive.
De el se ataşează Mittag fost puşcăriaş şi un tip resentimentar. 

De studiul acestor mişcări se ocupa Special Agent in Charge Rachel Proulx  de la FBI care avea biroul în Seattle. 

FBI primeşte anunţul anonim că Massiv Brigade ar fi dotat cu un aruncător de grenade şi merg să-i aresteze pe cei doi lideri.
Soţii David şi Ingrid Parker se aflau la un party dat de un prieten, unde se aflau Bishop şi Mittag.
Ingrid este atrasă de Bishop şi dispare spre disperarea lui David care era romancier şi fusese în Berlin în vremea atentatului grupului Roza Luxemburg şi se refugiază în New York.

FBI desemnează pe Rachel să se ocupe de Massive Brigade şi află că FBI are un agent sub acoperire în acest grup.
După dispariţia lui Bishop şi Mittag, dispar 400 de tineri fără urmă printre care se afla şi agentul sub acoperire afro americanul Kevin Moore. Acesta era veteran în Afganistan şi în grupul unde ajunge se remarcă ca un excelent trăgător. 

Kevin este implicat de 4 Iulie Ziua Independenţei  într-o serie de atentate împotriva unor congresmeni americani, el rănind doar pe doamnă congressmană. Din acest moment se declanşează o alertă naţională şi Massive Brigade este un grup terorist periculos. 

Între Mittag şi Bishop are loc o discuţie violentă, pentru că iniţiativa asasinatelor era exclusiv ordinul lui Mittag. În timpul discuţiei Bishop este ucis de un lunetist şi Mittag împreună cu Kevin şi Ingrid se refugiază undeva în centrul Americii. 

Cu toate că Rachel coordona acţiunile FBI, ea este tot timpul torpilată de un alt agent FBI Owen Jakes care comandă uciderea tuturor membrilor grupului Massive Brigade. 

Rachel realizează că are loc un acţiune conspirativă şi că Massive Brigade este doar un instrument folosit de Owen Jakes.
Acest individ a pus la cale explozia din Berlin ca să influenţeze autorităţile germane ca să coopereze cu SUA, după ce se aflase că americanii interceptau convorbirile cancelarului Angela Merkel.
El îl contactase pe Bishop, care era protejat însă de un agent CIA, Milo Weaver sau Primakov, personaj din romanele seriei Turistul.
Toată acţiunea teroristă din 4 Iulie fusese comandată de Jake Owens care-l controla şi pe Mittag! Atentatele erau desemnate să stingă investigaţiile privind bănci care spălau banii.

Reacţia populară este masivă şi lumea protestează vehement pe străzi. 
Investigaţiile făcute de Rachel şi Kevin Moore determină ca ea să îl înlocuiască pe adjunctul şefului FBI şi să cureţe de gunoaie FBI.

Nu este prea clar de ce Weaver de ce îl proteja şi folosea pe Bishop, dar revolta declanşată de această afacerea avea menirea să stopeze acţiunile reacţionare ale administraţiei Trump, asta ar putea fi explicaţia?


Este un roman complicat cu multe idei conspiraţioniste, care se citeşte cu sufletul la gură! 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu