joi, 22 noiembrie 2018

Florin Totan şi Continentul Beethoven

În această seară am avut din nou oaspete pe dirijorul Florin Totan împreună cu Diana Voronetskaya, o tânără pianistă de la Chişinău.

Florin Totan este un muzician pasionat şi îi face plăcere să facă o prezentare a programului pe care urma să-l prezinte. La fel a făcut şi după pauză când ne-a vorbit despre continentul Beethoven, despre acest mare titan şi creator care, interesant, prin femeile pe care le-a iubit a avut legături cu pământul românesc, adică o iubită, Jeannette D'Honrath, devenită soţia comandantului militar al Timişoarei şi apoi surorile Brunswik care au locuit la castelul de la Săvârşin. 
Florin Totan
În prima parte a programului am audiat Concertul pentru pian şi orchestră nr. 3 în do minor, op. 37 de Beethoven. Solista după cum am spus a fost Diana Voronetskaya  care a interpretat cu multă dăruire şi concentrare acest concert frumos.
Se spune că ar fi inspirat din concertele pentru pian ale lui Mozart, că însă Beethoven sparge convenţiile mozartiene. Chiar după un început mai furtunos se continuă cu o parte a doua extrem de lirică şi un final vesel vioi.
Diana Voronetskaya
Cred că este un concert potrivit pentru pianiste, unde compozitorul nu obligă să spargi hammer klavier! Dian Voronetskaya are şcoala rusă, continuată la Chişinău unde îşi face studiile la Conservator. Este din rezerva de pianiste basarabene cu care facem cunoştinţă având-o pe Livyka Ştirbu-Sokolov a primă ofertă.

Dirijorul Florin Totan a acompaniat cu fineţe şi dăruire parte de orchestră a acestui frumos concert beethovenian. 

În pauză făcând o fotografie cu Diana am întrebat-o dacă. cumva nu-i descendentă din nişte prinţi. A zâmbit. Verificând sunt într-adevăr prinţii Woroniecki, polono-lituanieni înrudiţi cu dinastia regală a Jagellonilor, cu un urmaş pe la Londra şi la Johanesburg în Africa de Sud.

În parte a doua, după o altă prelegere a maestrului Totan am audiat Sonata pentru pian nr. 28, op. 101 de Beethoven, într-un aranjament orchestral realizat de Mircea Luculescu, tatăl percuţionistului orchestrei Filarmonicii Piteşti. 


În final Florin Totan ne-a urat sărbători binecuvântate şi am pleca acasă cu un sentiment de mare mulţumire. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu