duminică, 4 noiembrie 2018

Festivalul internaţional al teatrului de studio şi de forme noi - Regina frumuseţii din Leenane - Teatrul Jean Bart din Tulcea

Acest festival se află la a XXII-a ediţie şi dă posibilitatea publicului piteştean să se pună la curent cu teatrul care se joacă în spaţii neconvenţionale tendinţele de azi teatrale.

A debutat pe 3 noiembrie, dar nu am avut ocazia să văd primul spectacol, însă este cel făcut de Hausvater la Davila Piteşti şi am ocazia să-l văd ulterior.
În această seară de 4 noiembrie am văzut un spectacol al teatrului Jean Bart din Tulcea.

Liliana Ghiţă
Aici funcţionează un tânăr regizor numit Vlad Cristache care pune în scenă piese interesante care solicită actorii intens.
Piesa aceasta face parte dintr-o trilogie a autorului britanic Martin McDonagh, relativ tânăr născut în 1970. Cu toate că este născut la Londra el este de origine irlandeză şi piesa acesta are în centru viaţa irlandezilor. Dramaturgia lui McDonagh îmi pare asta sub influenţa dramaturgilor americani cu dramele lor familiale puternice. Piesa a primit Premiul Laurence Olivier Award.
Irina Naum
Aici, în centrul dramei se află Meg Folan, o mamă dominatoare şi posesivă care îşi chinuie fiica Maureen Folan.
Maureen visează să scape de mama ei şi are un început de aventură cu Pato Dooley. Pato lucrează la Londra şi suportă toate jignirile şi dispreţul englezilor. Este  cunoscut acest sentiment reciproc cu ura irlandezilor care au pierdut tot la englezi, limbă şi bucata de nord a insulei Irlanda. Mă gândesc însă că acum poţi înlocui irlandezii cu românii care i-au înlocuit în toate muncile mizerabile. Irlanda este azi una din poveştile de succes europene. 
Liliana Ghiţă şi Ştefam  Mihai
Pato se întoarce la Londra şi îl face mesager pe fratele lui Ray prin care trimite o scrisoare în care exprime regretele nopţii de amor nereuşite şi faptul că vrea să o ia cu el în America la Boston, evident!
Irina Naum, Cristi Naum
Scrisoarea este interceptată de mama ei, care cu răutate o distruge, mai ales că îi propune ca mama ei să fie dusă la azil. Maureen reuşeşte să smulgă mărturia mamei chiar când Pato sărbătoreşte plecarea în America. Se pare că Maureen s-a dus să-şi ia rămas bun şi să aranjeze să vină şi ea când îşi rezolvă problemele cu mama.
Şi le rezolvă cu vătraiul înscenând un accident. Primeşte vizita lui Ray care-i transmite că Pato a regretat că nu s-au văzut la plecare. 
Toată despărţirea romanţioasă a celor doi s-a petrecut doar în mintea bolnavă a lui Maureen care ajunge astfel la crimă.
Aceasta este drama reginei frumuseţii din Leenane. 

Cea mai puternică interpretarea o are doamna Liliana Ghiţă care creează o mamă dominatoare, cârcotaşă, rea, care parcă se bucură să-şi chinuie fiica, ba ca să o umilească pe Maureen în faţa posibilului iubit Pato îi arată internarea la spitalul de nebuni când aceasta lucra la Londra, curăţind căcaţii (altă ocupaţie de bază românească acum!).


Tânăra Irina Naum creează credibil o Maureen plină de vise neîmplinite, o personalitate foarte sensibilă, abuzată de mamă şi realitate. 

Cristi Naum în rolul Pato este autentic real, irlandezul simplu, beţivan dar cu mari disponibilităţi de mărinimie.

În fine Ştefan Mihai este mesagerul lui Pato, fratele Ray Dooley. Mie mi-a amintit de prietenul Jack, pictorul de biserici care a refăcut Sfânta Vineri, cel de acum 50 de ani!


O piesă interesantă puternică şi o interpretarea mult peste aşteptări. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu