duminică, 11 noiembrie 2018

Lumea cărţii -The Written World de Martin Puchner
















Tocmai am terminat o carte foarte frumoasă.

Este o carte despre scriere, despre lectură. Aparţine unui profesor de la Harvard, Martin Puchner, neamţ de origine.

Mi-a plăcut pentru că îmi plac cărţile. Am învăţat să scriu şi să citesc de abia din clasa I-a, dar dragostea pentru lectură a fost dragoste la prima vedere. Citeam orice îmi cădea în mână. În casă nu prea aveam cărţi, ai mei aveau doar nişte almanahuri Universul, dar o vecină avea două fete mult mai mari ca mine şi de acolo am primit primele cărţi de poveşti. Am trecut rapid la romane, am citit în vara de după clasa I-a Cei Trei Muschetari, citind fonetic toate numele franţuzeşti, am trecut apoi la Contele de Monte Cristo şi vecinele spuneau mamei să nu mă mai lase să citesc că mă stric la cap, hahaha! Da, îmi place mult să citesc!

Revenind la carte şi Martin Puchner, el este un om îndrăgostit de lectură şi această carte este povestea scrisului începând din cele mai vechi timpuri. Scrierea marchează pragul dintre preistorie şi istorie, pentru că istoria începe când apar primele documente scrise. 

Scrierea a apărut în Sumer acum 5 mii de ani dintr-o necesitate...comercială. Pentru că oamenii aveau nevoie să înregistreze produsele muncii lor ca să le vândă. 
Ca apoi scrierea să fie folosită şi în scop literar.

Şi aşa Puchner ne spunea povestea primei biblioteci antice, aparţinând regelui asirian Ashurbanipal. Eu ştiam că în istorie Ashurbanipal rămâne ca un rege extrem de violent, Asiria fiind un imperiu mesopotamian construit prin jaf şi violenţă. Însă în acelaşi timp Ashurbanipal era un om îndrăgostit de lectură şi a construit o bibliotecă de tăbliţe cu cuneiforme în care s-a înscris Povestea lui Ghilgameş. Acesta este cea mai veche poveste a unui erou legendar şi a fost redescoperită când  a fost excavat în secolul XX situl arheologic de la Ninive şi au fost descoperite aceste tăbliţe.

Un alt mare cuceritor al antichităţii care era îndrăgostit de lectură a fost Alexandru cel Mare. Se spune că lectura poemelor lui Homer Iliada şi Odisea l-au determinat să cucerească Orientul. De fapt el fondează în oraşul care-i poartă numele, Alexandria din Egipt prima bibliotecă cunoscută de antichitate. 

Al doilea document important al antichităţii este Vechiul Testament. Acesta a fost pus la punct în timpul exilului babilonian de către Ezra pe la 580 î. Cr. Este interesant că Ezra nu era preot, el era scrib şi de atunci cei care sunt importanţi în păstrarea şi transmiterea cărţii sfinte nu sunt leviţii preoţi, ci scribii, care sunt strămoşii rabinilor de azi, pentru că ei transcriau şi ştiau Cartea Sfântă.

Puchner se ocupă apoi de marii fondatori de religii care nu au lăsat documente scrise. Mărturiile lor au fost înregistrate de învăţăcei. Aceasta este valabil atât pentru Budha, dar şi Confucius şi Iisus Cristos. La fel a fost şi cu fondatorul Islamului Mahomed, a cărui carte Koranul insuflat de Allah  şi recitat de Mahomed a fost înregistrată de prozeliţi ulterior. 

Un alt mare filosof antic care nu a lăsat documente scrise de el este Socrate, ale cărui cugetări au fost înregistrate în dialogurile scrise de Platon. 

Parcurgând apoi epocile Puchner ne descrie primul roman care este scris nu în civilizaţia europeană, ci în cea japoneză de către doamna Murasaki şi care se numeşte Povestea lui Genji.

O altă culegere de povestiri care a marcat universul cărţii este celebra culegere de poveşti Şeherezada şi Povestea celor O mie şi un de nopţi din Orientul Mijlociu.

Un alt momente fundamental în poveste scrisului este inventarea tiparului de către Gutenberg. De fapt este o redescoperire a unei invenţii chinezeşti. Gutenberg tipăreşte primele biblii cu suport pergament, dar suportul tiparului va fi în continuare hârtia, altă invenţie chinezească.  Tiparul a dat o mare lovitură religiei catolice pentru că revolta lui Luther împotriva papalităţii a fost făcut prin intermediul tiparului care a răspândit protestantismul.

Un moment important pentru literatura mondială este Don Quixote scrisă de Cervantes, primul romancier modern. Romanul lui Cervantes a avut un enorm succes că a fost plagiat şi a apărut o continuare apocrifă. Don Quixote creează primele probleme asupra proprietăţii intelectuale a dreptului de copy right

Altă personalitate importantă în dezvoltarea scrisului şi a literaturii sunt Benjamin Franklin care revoluţionează ziarul şi afişul cu contribuţii importante în acţiunile americane care au dus la Declaraţia de Independenţă, tipărind Declaraţia de Independenţă şi Constituţia Americană.

Nu este uitat nici Goethe care inventează formula literatura lumii.

Un capitol este dedicat şi Manifestului partidului comunist. Acest document produs de Marx şi Engels în 1848 nu a avut mare succes în desfăşurarea revoluţiilor de la 1848 din motive obiective, scopul acestora era impunerea burgheziei şi idealurile naţionale, nu problemele proletariatului. Însă acest manifest capătă o importanţă covârşitoare atunci când pică sub ochii lui Lenin care concepe partidul comunist şi revoluţia bolşevică. Din nefericire acest lucru a afectat teribil pe mulţi care au căzut pradă acest regim nenorocit şi mincinos. 

Puchner trece apoi la efectele comunismului asupra scriitorilor ruşi care sunt controlaţi de cenzură. Şi Puchner ne aduce în atenţie cazurile poetei Ahmatova cu poemul Requiem care a avut soarta poveştilor dinaintea scrierii fiind transmisă oral din cauza cenzurii. Apoi este amintit Soljeniţîn şi marile sale romane care nu apăreau tot din cauza cenzurii. 

Puchner nu insistă asupra efectului extraordinar al scrierilor lui Soljeniţîn pe care l-a avut asupra intelectualilor occidentali. El a făcut praf şi pulbere minciuna comunistă, care era foarte persistentă mai ales în rândul intelectualilor francezi. 


Cartea este frumoasă pentru că este scrisă de un om care iubeşte lectura şi cartea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu