joi, 1 noiembrie 2018

Clasicismul vienez cu Răzvan Cernat şi pianistul Mădălin Voicu Jr.

În această seară programul muzical a fost cu compoziţii muzicale ale lui Mozart şi Beethoven aparţin curentului Clasicismul Vienez.

Invitat la pupitrul orchestrei Filarmonicii Piteşti a fost dirijorul Răzvan Cernat.
Programul serii a început cu o Uvertură, aceasta fiind la opera Die Enthfugrung aus dem Serail  - Răpirea din serai. Ca de obicei uverturile sunt în ritm susţinut introducându-ne în atmosfera operei. Este o muzică strălucitoare şi antrenantă, interpretarea fiind răsplătită cu aplauze. 

A urmat apoi Concertul pentru pian în re minor nr. 20 de Mozart. După mine cele mai frumoase şi strălucitoare compoziţii au fost concertele pentru pian, capodopere fiind operele sale.
Acesta a fost folosit în filmul Amadeus al lui  Milos Forman.
Mădălin Voicu jr. şi Răzvan Cernat
Concertul a beneficiat de interpretarea strălucitoare şi curată a lui Mădălin Voicu jr., fiul lui Mădălin Voicu şi nepotul marelui violonist Ion Voicu. Se pare că aşchia nu sare departe de par. 
Orchestra condusă de Răzvan Cernat a acompaniat cu acurateţe interpretarea lui Mădălin Voicu jr. 
Sala a aplaudat cu putere interpretarea şi pianistul ne-a oferit generos badineria lui Mozart, Tartina de unt, pe care a dedicat-o bunicului său Ion Voicu. 

În partea a doua a concertului orchestra Filarmonicii condusă de Răzvan Cernat a cântat Simfonia a 5-a a lui Beethoven. 
Despre această simfonie s-a scris extrem demult cum a reuşit Beethoven cu 4 note de cod să scrie una din marile capodopere ale lumii. Este una din capodoperele muzicale care mi-au trezit emoţii puternice şi lacrimi de fericire. 
A fost folosită de BBC în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial ca semnal pentru că era semnul ei V de la Victorie!
Interpretarea a fost foarte bună şi orchestra a răspuns bine la solicitările dirijorului. 
O seară de excepţie.
Cu Mădălin Voicu jr.
Dar am constatat cât de mică este lumea. 
În pauză m-am dus să fac o fotografie cu artiştii. Era prezent doar Mădălin Voicu jr., probabil maestrul Cernat se concentra pentru Simfonia a 5-a. 
A apărut şi doamna  Manuela Cernat, soţia dirijorului şi profesoara noastră de film la sfârşitul anilor 60 la Casa Studenţilor din Bucureşti. Prelegerile ei au făcut trei prieteni de ai mei din viitori ingineri mediocri studenţi la IATC şi apoi operatori de film. Şi l-am amintit doamnei Cernat pe Petrică Petrescu, despre care am aflat că i-a fost doctorand. 
După spectacol am revenit şi i-am spus că în Piteşti are un proiect doamna Saviana Diamandi care este sora regizorului Nicolae Opriţescu, la filmul Sezonul pescăruşilor  Petrică Petrescu i-a fost operator de film. 

Dumnezeu să-l odihnească pe Petrică!  



Un comentariu:

  1. Foarte frumos programul concertului, merita areciate eforturile Filarmonicii locale intr-a va oferi asemenea serate muzicale.

    RăspundețiȘtergere