marți, 20 noiembrie 2018

Gabriel şi Simina Croitoru la Centenar

În această seară am fost martor la un spectacol deosebit, turneul familiei Gabriel şi Simina Croitoru şi a orchestrei Croitoru String Virtuosi în spectacolul "Un secol de muzică tradiţională românească pe scena Filarmonicii".
Simina Croitoru
Pe scenă a luat loc orchestra de coarde compusă din 8 violonişti, 3 violoncelişti şi un contrabasist împreună cu Gabriel şi Simina Croitoru, care au fost pe rând solist şi concert maestru. Toţi erau îmbrăcaţi cu ii populare. 
Gabriel Croitoru
Sa cântat muzică populară românească şi de inspiraţie populară românească. Am audiat Ceasornicul lui Grigoraş Dinicu, apoi melodii româneşti care l-au inspirat şi pe George Enescu în Rapsodiile sale, Hora lui Dobrică, Hora 7 seri, Căruţa poştei, Hora mărţişorului, Ciocârlia. S-au cântat şi Dans ţărănesc de Constantin Dimitrescu şi Balada de Ciprian Porumbescu.
Mulţumind
Cel mai mult au ocupat însă compoziţiile ale lui George Enescu.
Şi motivul este nu numai vioara lui George Enescu pe care cântă Gabriel Croitoru dar şi faptul că marele muzician este unul dintre eroii Marelui Război de Reîntregire pentru că a cântat la căpătâiul soldaţilor răniţi. 

Am simţit măiestria interpreţilor, virtuozitatea lor pentru că aceste melodii populare, lăutăreşti au sunat nemaipomenit!

Lumea a aplaudat cu mult entuziasm pe artişti şi aceştia au oferit un bis.

Am simţit în această seară că sărbătorim Centenarul. 
Alături de spectacolul de vineri dedicat aceluiaşi eveniment de către Cioroianu, Nane şi Lupaşcu  parcă simţim că se apropie sărbătorirea Centenarului.

Pentru această idee trebuie să o felicităm pe Simina Croitoru a cărei idee a fost acest spectacol, după cum mi-a mărturisit tatăl ei. 


Un spectacol superb de muzică şi simţire românească!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu