luni, 5 noiembrie 2018

Festivalul internaţional al teatrului de studio şi de forme noi - Autorul de Tim Crouch la Teatrul Naţional Marin Sorescu, Craiova

Astăzi am trăit un moment deosebit, am văzut în fine o piesă regizată de Bobi Pricop, pe care Oana Stoica îl tot laudă în Dilema veche.

În primul rând piesa Autorul scrisă de Tim Crouch dramaturg englez a fost o mare provocare cu un subiect strict contemporan. 
Este un teatru al cruzimii, care violentează spectatorul, am observat cum unii din spectatorii au părăsit sala.
Vlad Udrescu

Aş porni de la intrarea în teatru. Am urcat din nou pe gradenele situate exact pe scenă. Ce era diferit de ziua de ieri era faptul că acestea erau poziţionate diferit acum gradenele erau cu spatele la sală. Mai curios, că ajungând la zona gradenelor am constatat că mai erau poziţionate alte gradene paralele cu cele montate pe scenă cu spatele la sală. Între cele două rânduri de gradene nu era decât u spaţiu în care să întinzi picioarele tu şi cel de vis a vis. 
Claudiu Bleonţ (cu ochelari)

Deci toţi spectatorii aşteptam nerăbdători să vedem actorii şi pe unde se vor desfăşura în condiţiile în care spaţiul de joc posibil nu depăşea un metru. 

Stăteam în tensiune şi aşteptam, ca deodată un spectator începe să dialogheze cu spectatorii, care unii erau nedumeriţi de ce se petrece, alţii, precum inegalabilul Găluşcă scotea perle nici măcar de cultură.
Personajul spectator Vlad  (Vlad Udrescu) se conversa foarte relaxat cu spectatorii, ca după acea autorul Tim Crouch (Claudiu Bleonţ), alt spectator începe să vorbească despre piesă. 
Vlad Drăgulescu

Urmează apoi alt spectator, actorul Vic (Vlad Drăgulescu) să povestească despre dilemele lui de actor.

Intervine şi actriţa Esther (Ioana Florentina Manciu) să şi le povestească pe ale ei. Din când în când intervenea Tim cu dilemele lui de dramaturg. 

Totul într-un crescendo de cuvinte tari, de situaţii dure precum cele din Irak, sau despre scene de sexualitate absolut nerecomandabile celor cu sensibilităţi, de cuvinte din acest spectru, unde eu am plasat după cuvântul muie ...PSD!

Între monologurile actorilor se auzea când o muzică lugubră de mare intensitate când se stingea lumina.

Spre final actorul Vic care era vis a vis de spectatorul Vlad foarte nervos începe să-l înjură de morţii mă-sii şi sare de pe scaun vrând să-l bată, ca apoi să iasă din sală.

Piesa se sfârşeşte după ce Tim descrie o scenă absolut dezgustătoare întreabând pe spectatori dacă să continue, mai mulţi rugându-l să se oprească şi acesta îşi părăseşte locul de pe scaun şi pleacă din spectacol. 

Final cam în coadă de peşte, că nu ştii să aplauzi, sau eventual să înjuri. 

Imediat după spectacol l-am felicitat pe spectatorul Vlad pentru puterea de improvizaţie cu oameni la care nu ştii ce replică îţi pot da. Vlad care îndemna pe spectatori să vină la teatru.

L-am întrebat dacă este prezent şi regizorul Bobi Pricop şi am aflat că este în sală.
Am dat de el şi l-am felicitat şi m-am ofticat când am aflat că modalitatea scenică absolut inedită este o indicaţie dramaturgică aparţinând lui Tim Crouch. 
M-am conversat cu tânărul regizor care a făcut şi actorie şi regie. Aştept să mai văd piese puse în scenă de acest regizor talentat. 
Cu regizorul Bobi Pricop

Pozele au fost proaste, smartfonul era spre final, plus era greu să îi descoperi pe actori între spectatori.
Am avut noroc că Vlad şi Vic erau în proximitate, dar Tim era mai departe, iar Esther sus undeva, de abia o vedeam şi o auzeam.
   

Piesa va trezi probabil multe discuţii şi comentarii, dar se pare că acesta este trendul, teatrul cruzimii care să-ţi trezească oroarea sau empatia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu