vineri, 9 noiembrie 2018

Cats în variantă bucovineană

Spectacolul propus de actorii de la Teatrul Municipal Matei Vişniec Suceava nu mi-a trezit prea mari aşteptări.  Să faci o replică la Cats, un musical de mare succes la Londra este o sarcină extrem de grea. Mă aşteptam ca să fie un spectacol în genul dramaturgiei dramaturgului română-francez care dă numele actual al teatrului din Suceava, adică teatru absurd sau cu titluri absurde!
Butnaru, Popadiuc, Florea, Mândru, Panaite
În plus sunt extrem de mefient la genul ăsta gustat de publicul anglo saxon la Londra şi New York. 
Spectacolul însă a întrecut orice aşteptări.  Pentru că am avut în faţă un grup de actori tineri şi extrem de talentaţi, serviţi de un text amuzant şi cu trimiteri la realităţile româneşti, mai ales la cele din zona Bucovinei şi Sucevei. 

În primul rând trebuie felicitaţi autorii textului şi regiei muzicale Bobi Dumitraş şi Bobo Burlăcianu. Bobo Burlăcianu este un interpret şi compozitor şi împreună cu Bobi Dumitraş au fondat trupa Fără Zahăr.  
Textele sunt trimiteri la situaţii contemporane, probleme cu cei îmbogăţiţi din tăierea codrilor Bucovinei, a unui primar corupt şi cu o soţie nesimţită tip coana Leana, care l-a angajat pe un Alioşa, raket venit din Est să rezolve pe cei care se opun primarului. Apoi problemele de cuplu cu cotoi care se uită după pisici mai tinere.  
Dar apar şi problemele copiilor şi adolescenţilor care cresc singuri că părinţii au plecat afară la muncă. 
Dar textele nu ar fi fost nimic dacă tinerii şi talentaţii actori ai teatrului bucovinean nu ar fi creat un spectacol inteligent şi alert.
Cel mai senior şi cu chelie este Cătălin Ştefan Mândru, interpretul lui Alioşa, care avut şi parte de un bis la cererea publicului.
La chitară a cântat Cosmin Panaite şi la cutie cu percuţie Horia Butnaru.
Cele două actriţe cu voce şi prezentabile sunt blonda Clara Popadiuc şi şi bruneta Cristina Florea. 
Nu numai că actorii au voce, dar ei sunt şi orchestra de acompaniament folosind diverse instrumente de suflat şi percuţie. Aici este surpriza pentru că actorii de musical trebuie doar să fie actori şi cântăreţi. Actorii suceveni au dovedit şi calităţi de interpreţi ai instrumentelor de acompaniament. 
Interesant că atunci când am crezut că spectacolul s-a terminat a mai avut două continuări de arii muzicale şi un bis cu Alioşa. 
Lumea a aplaudat cu entuziasm un spectacol extrem de reuşit. 

După reprezentaţia Naţionalului bucureştean mi s-a părut ce mai reuşit spectacol din Festivalul de la Davila. Mai ales că s-a adresat tuturor vârstelor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu