joi, 29 noiembrie 2018

"Le Bureau des Legendes" un serial de spionaj franţuzesc

Am devenit un mare amator de seriale de spionaj. Primul serial american pe care l-am văzut timp de vreo 5 serii a fost Homeland, pe care îl aştept pentru o nouă serie. Am mai văzut şi cel nou Condor. Foarte bun a fost serialul britanic Deep State.
Ei bine acum a reuşit să văd şi acest serial franţuzesc Le Bureau des legendes. Văd că în imdb îl cotează la un foarte bun 8.6.

După vizionarea acestui serial până înaintea ultimul episod din seria a IV-a  trebuie să fac nişte comparaţii.

Serialele americane, nu numai cele amintite mai sus mizează pe stilul cow boy, acţiuni în forţă, drone, pe când serialul franţuzesc mizează pe factorul uman, pe agenţii-spioni. Este parcă mai subtil, dar nu sunt convins total că asta este adevărat, privind pe cei de la CIA. Aici ar fi diferenţa!

În romanele de spionaj în care CIA colaborează cu direcţia extern de informaţii franceză DGSE, americanii au o părere foarte proastă despre francezi. Nu ştiu ce să fie invidie? Măcar cu britanicii au păreri mai bune, sunt totuşi ţara mamă a Americii.

M-am documentat puţin şi am găsit nişte articole din presa franceză care încearcă să analizeze ce este adevărat şi ce nu este în acest serial. Pot să spun însă ceva care mi se pare sigur, că scenaristul Eric Rochant a dat lovitura, a făcut cel mai bun serial de spionaj pe care l-am văzut. 
Ceea ce spune  presa franceză este că serialul este surprinzător de realist, confirmat de foşti agenţi francezi.

Serialul este realist şi pentru că acesta se focalizează pe zona geografică de expertiză franceză, adică zona unde francezii au fost colonialişti, Maghrebul, Algeria, Tunisia, cumva şi Libia, mai puţin Maroc sau Orientul Apropiat, Siria, Liban.

Diferenţa care sare în ochi este că francezii spre deosebire de serialele americane au agenţi perfect cunoscători de arabă, turcă, farsi, şi dialecte vorbite în zonă. Este şi avantajul că sunt nativi arabi care sunt cetăţeni francezi.

Care ar fi ideea serialului. 
Un spion francez strălucit poreclit Malotru (ţeapă-n cur!), în Siria Paul Lefevre şi în fapt Guillame Debailly, interpretat excelent de Mathieu Kassovitz se îndrăgosteşte în misiune de o frumoasă siriană Nadia El Mansour.
Ca să o elibereze trădează şi este ajutat de CIA în această acţiune. 

Şi aşa trădător, bănuit de şeful lui direct Henri Duflot (Jean Pierre Darroussin) are mari succese în a recupera un agent capturat de Statul Islamic din  Sahel, atrage şi capturează  un agent sirian în Franţa.

Francezii depistează un francez radicalizat care execută tăind capetele unor ostatici capturaţi de Statul Islamic în Siria. Încercarea de a-l ucide cu ajutorul unui musulman adversar kamikaze eşuează şi Malotru se decide să se ducă el să finalizeze acţiunea. 
De fapt el este dovedit ca agent CIA la presiunea celor de la DGSE şi ştia că nu mai are şanse. 

Îl ucide pe călău printr-o acţiune foarte inteligentă şi surprinzătoare şi este capturat de Statul Islamic. Reuşeşte să evadeze este din nou prins şi este eliberat cu preţul pierderii unui alt agent de teren. 

Evadează din Liban de sub supravegherea DGSE şi ajunge în Rusia!
Acest lucru mi se pare cel mai nerealist, să intri în gura lupului.
Americanii vor să-l captureze la Moscova, dar eşuează şi finalmente este făcut de prizonier de FSB. De fapt el voia să se reîntoarcă în Franţa. Şi pune la cale o acţiune foarte subtilă, să planteze un agent în FSB în zona cibernetică unde acum ruşii creează la toţi probleme, având hackeri de geniu.

În paralel este povestea unei tinere şi inocente agente Marina Loiseau (Sara Girudeau), care este seismolog al bază, care ajunge să lucreze în Iran şi cade din cauza colaborării lui Malotru cu CIA, revine şi lucrează la Moscova şi păţeşte aceeaşi arestare şi deţinere. 

În plus, în ultima serie apare şeful  protecţiei de securitate JJA (Mathieu Amalric), fostul instructor al lui Malotru şi care îl urăşte de moarte şi-l îl vrea terminat, inclusiv executat. 

Chiar dacă nu am văzut episodul final al seriei a IV-a, eu m-am lămurit!
Nici nu mai are importanţă ce se va întâmpla cu Malotru.
El a devenit extrem de simpatizat datorită interpretării lui Kassovitz, dar şi datorită scenaristului Eric Rochat. Din acest motiv este atât de urât de personajul JJA.


Serialul merită văzut!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu