vineri, 16 noiembrie 2018

Past Tense - Timpul trecut de Lee Child

Acesta este ultimul roman din seria Jack Reacher #23 al lui Lee Child.

Probabil că unii se întreabă de ce povestesc eu astfel de romane.
Cred că este o reminiscenţă din copilărie când am luat un premiul la un fel de concurs de povestitori, în care povesteam cred că ceva de Gîrleanu, încercând să fiu foarte expresiv.

Nu este o analiză literară, doar Agatha Christie sau Raymond Chandler au găsit un loc în marea literatură. 
Ceea ce fac eu se cheamă synopsis, cum am înţeles din relatarea unei doamne emigrate în SUA şi care vrea să devină scriitoare.  

Scriitorul englez la origine a devenit scriitor de succes best sellers inventând pe Jack Reacher, fost maior în Military Police şi reformat după căderea comunismului din cauza reducerilor din armata americană.

Că romanele lui au succes este că a fost ecranizate până acum de  două ori cu Tom Cruise în rolul principal.

Jack Reacher este un plăvan de 1,96, deci Tom Cruise nu este totuşi imaginea lui.

Mă întreb de unde succesul acestor romane?
Lee Child are la bază studiile de scriere creativă, creative writing, are cred un suport tehnic de documentare, pentru că produce anual câte un roman. 

Mărturisesc că spre dezamăgirea mea se repetă. Dar nu-i nimic, este romancierul care se citeşte pentru adrenalina care o dezvoltă romanele sale de acţiune, thrillere hard boiled, romane dure.

Ce este nou în acest roman este revenirea la familie, chiar dacă familia lui mai apare în alte romane.
Jack Reacher a mai a avut un frate, ucis într-o acţiune de spionaj.
Mama lui, franţuzoaică s-a prăpădit undeva prin anii 2000.
Tatăl său Stan Reacher, ofiţer în Invanteria Marină (Marines) este decedat demult de 30 de ani.

Şi iată că în acest roman apare!

Jack Reacher este undeva în Maine în nord estul SUA şi vrea să ajungă în perioada de iarnă într-o zonă mai caldă în San Diego, California. Aşa că procedează la un autostop care-l duce până în New Hampshire, undeva în apropierea oraşului Laconia. Acesta este locul de naştere al tatălui său Stan Reacher.  Aşa că Jack Reacher merge acolo să caute urmele tatălui care ar fi avut acum 90 de ani. Aşa că se duce la serviciul de la primărie să-şi caute tatăl în arhive. Cercetările sale arată ca părinţii săi şi nici el nu apar în statisticile vremii. Jack atunci se decide să extindă cercetările la întreg judeţul - county şi găseşte că familia bunicilor într-o suburbie industrială Ryantown unde bunicul era maistru la o fabrică metalurgică ce producea cositor. Apoi în registree de poliţie găseşte un incident unde doi adolescenţi W. Reacher şi Stan Reacher, probabil veri  şi membri Clubului de Birdwatchers (păsărari) au un incident unde un băiat de bani gata, mare derbedeu şi bătăuş este bătut şi omorât noaptea! O doamnă membră a clubului îl identifică pe Stan Reacher, cel care fuge de la locul incidentului. William cel care îl bate pe individ dispare. 

Între timp noaptea Reacher este trezit de un zgomot la exact 3 şi un minut noaptea. El dă de un alt tânăr de bani gata care agresa o tânără care era barmaniţă la un club de nopate cerându-i favoruri sexuale pe care aceasta le refuza. Reacher îl bate rău pe individ şi fata se retrage acasă. Acest lucru se va lăsa cu răzbunări probabile din partea tatălui bogătaş în Boston. 

Reacher se decide să facă o vizită la locurile unde a copilărit tatăl şi aici are un incident cu un proprietar care avea o livadă de mere care ocupase şi vechiul drum.
Şi aici pune la punct pe proprietar şi nişte gealaţi bătăuşi acontaţi de proprietar ca să-l pedepsească pe Reacher care primesc şi ei o bătaie sănătoasă, marca Jack Reacher.

În paralel cu tribulaţiile lui Reacher, doi tineri canadieni Patty şi  Shorty se îndreaptă spre New York cu un Subaru în ideea de a se îmbogăţii cu conţinutul unui cufăr pe care-l au cu ei. 

Pentru că maşina era veche trebuie să găsească un loc de odihnă peste noapte şi ajung la un motel în mijlocul pădurii. Aici locul era administrat de patru tineri cu aer de bancheri. Însă lucruri ciudate încep să se întâmple, maşina lor se strică complet şi Mark şeful afacerii promite să cheme un mecanic. Îşi dau seama că au devenit prizonieri în acest loc, unde încep să apară indivizi veniţi incognito cu o grămadă de bani, pe care l dau celor 4 afacerişti. 

Ca de obicei în romanele lui Lee Child zona este în afara acoperirii semnalului telefoanelor mobile ca să facă zona inaccesibilă, inclusiv într-o pădure foarte deasă. Am totuşi îndoieli că SUA nu este acoperită complet cu semnal de telefon celular.

Reacher ajunge în Laconia unde s-a dus să caute arhivele Clubului de Birdwatching exact când în oraş ajung 4 asasini plătiţi ca să-l răpească pe Reacher şi să-l pedepsească pentru bătaia dată fiului de bogătaş. Reacher îi anihilează şi îi predă poliţiei cu promisiunea că pleacă din  Laconia. În peregrinările sale este ajutat de fost reverend devenit mare ecologist. Se întorc la Ryantown ca apoi reverendul să-i recomande să tragă peste noapte la  motelul din pădure. Drumul este blocat de un camion uriaş de remorcare şi cei doi fac ultimele 2 mile pe jos. Aici Marc Reacher, şeful afacerii îi spune că motelul este închis şi îi conduce înapoi. 

Reacher miroase ceva putred şi se reîntoarce la motel.

De fapt Marc Reacher (nepot pe departe cu Jack) pusese pe internet în zone obscure o vînătoare de oameni. Cei veniţi echipaţi cu arcuri îi vor vâna pe cei doi canadieni. O astfel de afacere sinistră asemănătoare a mai fost în romanele sale. 

Cei doi tineri reuşesc să evite să fie vânaţi, ba Shorty are o idee şi dă foc motelului. Jack anihiliează doi vânători, ca apoi şi cei doi tineri să omoare alţi doi vânători. 

Mark îşi dă seama de catastrofă aşa că-ş împuşcă asociaţii şi pleacă cu un SUV Mercedes dar este blocat de  camion. Se întoarce să dea de Karel, şoferul camionului şi el vânător cu arcul care tocmai se pregătea să o execute pe Patty, Shorty fiind rănit. 
Mark îl împuşcă şi pe Karel, dar când voia să o împuşte pe Patty, aceasta este salvată de Jack Reacher. Îi dă pistolul lui Patty să-l execute pe Mark, dar nu este în stare aşa că Reacher este călăul nepotului ticălos.

Îl găsesc pe Shorty şi Jack o îndrumă să meargă cu Shorty la un spital să-l salveze pe Shorty. Banii peste un milion de dolari, jack îi dă lui Patty să înceapă viaţă nouă în Florida, pentru că acea comoară din cufăr, o grămadă de conmicsuri-benzi desenate nu i-ar fi îmbogăţit. 
Jack ajunge să dea de vărul tatălui sau, coincidenţă numit tot Stan Reacher. Acesta plecat î America de Sud s-a reîntors în Laconia şi trăieşte acolo cu o nepoată. El lămureşte povestea vărului său, tatăl lui Jack. El era de fapt Bill (William) Reacher şi el îl bătuse pe individ în noaptea ceea. Ca să scape îi luase vărului său certificatul de naştere cu numele Stan şi se dusese să se înroleze la Marines.  Aşa se mai lămureşte o pagină a biografiei lui Jack Reacher.

Jack îşi ia adio de la reverend şi se îndreaptă spre sud vest folosind autostopul.
Lee Child este un profesionist şi o astfel de carte este un respiro între cărţi bune.

Dar mulţi se delectează cu astfel de romane, chiar dacă snobismul îi face să spune că citesc doar literatură de mare calibru. Mincinoşi!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu