joi, 20 august 2015

Praga, drumul spre Budapesta - ziua 18

Praga

Centrul Europei
Dimineaţa nemulţumirile legate de hotel au fost atenuate de micul dejun, era foarte bogat, inclusiv am găsit tobă!
Mergem spre centrul Pragăi. Oprim la unul dintre poduri şi urcăm la castel prin spate. Urcăm pe lângă grădinile castelului şi palatul Belvedere. Observăm la un moment dat că tocmai se schimbă garda. Mă uit la arma militarului şi este o puşcă ZB clasică de pe vremea Primului Război Mondial. Ajungem la intrarea principală în castel.
Sf. Vit
Ne aflăm lângă Palatul Arhiepiscopal şi Palatul Schwarzenberg unde se află statuia preşedintelui fondator al Cehoslovaciei Thomas Garigue Masaryk. Trecem pe lângă catedrala Sf Vit unde intrăm şi vedem vitraliile lui Mucha. Apoi mergem pe lângă Bazilica Sf. Jiri - George, Palatul Lobkowicz şi ajungem la zidul care dă spre râu şi facem poze. 


Virtraliu Mucha
Ca să intri pe Zlata Ulica - uliţa de aur trebuie să cumperi bilet altă consecinţă a mareei turistice.
Ambasada
Coborâm pe Nerudova trecem pe lângă splendide clădiri renascentiste, unde se află şi Ambasada României. Acolo în clădire cică ar fi stat şi Mihai Viteazu?
Ajungem în Mala Strana şi unde se află imensa catedrală barocă Sf. Nicolae. Coborâm la pod şi la intrare dăm de podul la Trei Struţi unde sigur Mihai Viteazu a locuit.
Notre Dame pe Tynou
Ceasul Primăriei
Mergem pe Kraluvi Most - Podul Karol. Continuăm plimbarea pe lângă statuia lui Karel al IV marele împărat romano german care a construit Praga medievală. Ajungem în Stare Mesto unde se află statuia lui Jan Hus şi catedrala Notre Dame pe Tynu. Continuăm pe Celetna pâna la Obecni dum, unde s-a semnat independţa Cehoslovaciei în 1918, clădire Art Nouveau. Ne întoarcem pe Na Prikope până la capătul marelui bulevard Vaclavske namesti. Revenim şi bâjbâind ajungem din nou în piaţă chiar în faţa ceasului Primăriei.

În fine putem merge la toaletă şi comand o bere blondă la kil pentru mine şi una mică neagră pentru Adi. Plătesc cu cardul, iar berea la kil este cam 8 Euro! Ne întâlnim cu grupul la Sf. Nicolae din Stare Mesto şi continuăm în cartierul evreiesc Josefov şi pozăm marea sinagogă.
Sinagoga
Ne reîntoarcem la autocar şi o luăm spre Ungaria, Budapesta.

Spre Budapesta

Vama ceho-slovacă


Bratislava
Trecem în Slovacia pe autostradă şi continuăm pe lângă Bratislava. Când să trecem de vama slovaco-ungară încep telefoanele cu escrocii de la Christian Tour. Un autocar s-a stricat la Padova şi cel cu care mergem va înlocui autocarul stricat. Aşa că au antamat un autocar unguresc care ne va lua spre Budapesta. Petrică şoferul tânăr este extrem de supărat. Ar fi urmat să meargă pe acelaşi traseu de duminica care urmează şi nu mai are nicio poftă!
Vama slovaco-ungară
Bieţii şoferii pleacă de urgenţă spre Italia şi pe noi ne lasă parcare unde se află un restaurant. Mâncarea este foarte bună, au şniţele imense şi Adi ia unul, eu iau un cârnat maxi şi el foarte bun, mai avem bere cehească şi luăm o masă îmbelşugată. Plătim cu cardul. Ajungem în Budapesta la hotel târziu pe la 10 seara. Hotelul de formă rotundă este plin ochi de turiţti în trecere. După ce ne cazăm cobor şi mă duc la benzinăria de alături, au bere Dreher pe care o bem la terasa hotelului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu