joi, 27 august 2015

Pescuit extrem

De luna trecută plănuiam la o ieşire de pescuit pe termen mai lung. Adriana a fost categoric contra până nu facem excursia în insulele britanice. 
Ilie P. şi Nelu. C au fost pe căldurile mari dinainte de 25 iulie la Suhaia, la Gârla lui Iancu.. Rezultatul în două zile a fost spectaculos au luat vreo 40 de kile ci ciortani de dimensiuni reduse. Anul trecut făcusem festival de pescăreală la Suhaia şi de abia aşteptam să o repet. 
Aşa că Adriana a dorit să scape de mine după întoarcerea din excitantă şi obositoarea excursie.
Gârla lui Iancu
 Dar au început ploile. Aşa că am aşteptat ca să oprească şi duminică 23 august (23 August/ libertate ne-a adus!) am pornit la drum. Era în fine soare şi vreme bună.


Răsărit la Suhaia
Am oprit la magazinul de momeli şi apoi la Kaufland pentru cumpărături.
La buştean pe Gârla lui Iancu
Am pornit pe drum spre Roşiori de Vede pe unde drumul este mai scurt, după cum îmi spunea Ilie. Am trecut pe Valea Călmăţuiului, pe la Furculeşti, unde este o baltă mare. 
La Suhaia
Am aflat ulterior că nu-i mare scofală. Ajungem la Suhaia, la Gârla lui Iancu şi reuşim să ne fixam pe Gârla lui Iancu la buştean, pe malul stâng de această dată. 
Ilie la Suhaia
Ilie nu a avut curaj să meargă pe malul drept mai înalt unde am fost anul trecut. Înlocuim o familie din Piteşti, tată, mamă şi fiu adolescent nemulţumiţi de rezultate, dar când au scos juvelnicul era plin cu vreo 20 de kile cel puţin. Fiul, Victor a capturat şi un
Mitica la Suhaia
şalău-strapazan cam de un kil! Până să plece am ocupat locul de proximitate. Tocmai vecini scoteau nişte crapi. Am început să pescuim dar parcă peştii intraseră în grevă. În plus colac peste pupăză constat că iubita mea tabletă nu mai merge. Aflu de fapt azi, joi că s-a fisurat displayul. De fapt le-am ţinut tableta şi
smartfonul împreună, dar nu le violentasem, Dumnezeu ştie cu s-a fisurat, că nu le-am strâns. Marfă proastă! În fine! A urmat şi ziua de luni, când pescarii mai mult se plimbau decât pescuiau. Eu am luat vreo 5-6 caraşi, iar dimineaţa am avut clar o trăsătură de crap serios, deştept crapul a intrat în gardul de răchită de lângă buştean! Mai fusese o trăsătură sănătoasă dar ineficientă duminică după amiaza.
Împingător pe Dunăre
Apare şi Mitică O. alt coleg de pensie şi pescuit. Fusese ghidonat de Ilie ca să-şi ia permis de pescuit de frontieră de la Turnu Măgurele.  
De fapt ideea lui Ilie era să meargă la Dunăre. Surpriza cam neplăcută a bălţii era că preţul era 50 lei/ zi dacă stăteai şi noapte la cort fără să ai voie să pescuieşti noaptea. Preţul pe zi era tot ce 30 lei.
Apus pe Dunăre


A doua zi Ilie era convins să plecăm. Eu eram aproape sigur că acolo pe Dunăre n-o să facem nicio scofală, dar el era şoferul! Eu m-am trezit la 6 şi am început  să pescuiesc, am luat vreo doi caraşi.
La un moment dat mi-a venit ideea să dau la pătrăţică şi am luat la rând cinci ciortani ca la sfert de kil. Regret că nu i-am eliberat că au murit pe drumul spre Seaca.

La amiază vrând nevrând am pornit spre Seaca, la Spărtură, unde nişte informatori ai lui Ilie spuneau că au luat somn şi avat. Am ajuns la Dunăre pe un mal înalt unde se   afla o poiană cu plopi unde a parcat Mitică Renaultul lui. Noi ne-am îndreptat spre Turnu Măgurele să îmi fac PG.
Norocul era că aveam toate actele de pescuit la mine. Prin întrebări dăm de Poliţia de Frontieră. U subofiţer mă îndrumă la un Xerox unde se copiau actele şi era şi cererea de PG. Le-am înmânat aceluiaşi subofiţer şi ne-a spus că va fi gata într-un sfert de oră.

Profităm de acest intermezzo şi mergem să luăm bere de la Penny Market. Apoi căutăm o benzinărie să luăm gheaţă care să prelungească viaţa lăzilor frigorifice. Ilie cumpăr şi nişte râme şi ajungem apoi la Poliţia de Frontieră şi îmi iau PG de Turnu Măgurele. PG-ul era necesar, pentru că miercuri am avut două controale succesive, azi joi nimic, probabil că s-a anunţat că emigranţii nu ajung la Seaca!
Eu cumpăr şi o bere rece şi o apă minerală şi constat că s-a fisurat şi ţâşnea apa, ce sticle de plastic de proastă calitate. Găsesc un alt magazin şi mai iau două Borsecuri.
Este o căldură insuportabilă, undeva am văzut 35 grade C. Ajungem înapoi la Seaca pe malul Dunării. 
Pe Dunăre treceau rar şlepuri cu împingătoare, bulgăreşti, ukrainiene, doar vreo două româneşti Ăsta a fost prilej să-l tachinez pe Ilie cu Băsescu distrugătorul flotei româneşti, inclusiv cea de pe Dunăre! 
Serile ne puneam pe taclale şi şpriţuri cu vin încă rece şi cu tescovine din producţia lui Ilie. Admiram cerul splendid şi spuzit de stele. Am pozat apusuri splendide şi la Suhaia şi pe Dunăre, asta de pescuit extrem!
Iniţial am vrut să mă aşez pe malul apei, dar zona era lutoasă şi nepotrivită. Urc pe mal lângă Mitică care constatase că tot ce a aruncat cu lanseta i s-a agăţat. Dau într-o zonă care pare mai fără probleme în stânga lui şi aştept degeaba. Am pus o lansetă cu un guvide şi constat dup câtva timp că a dispărut. Deci este răpitor, şalău? A doua zi de dimineaţa după un somn odihnitor într-un loc unde  nu se punea rouă mă apuc de pescuit la undiţă şi prind câţiva obleţi şi guvizi pe care-i plantăm la lansete. Nu am prins nimic cu toate că lansetele sunt zdruncinate, un pescar din zonă ne spune că ar fi strapazani de şalău mici. 
Căldura insuportabilă a continuat şi nu mai ştiam ce să fac, să mă răcotresc în Dunăre, să stau la veghe la lansete. Am făcut un compromis, cânf lşa lansete când în apa rece şi reconfortantă.
Însă azi joi dimineaţa, când mă apucasem să curăţ caraşii pentru Nelu C văd că lansetele erau deranjate. Scot pe cea mai sensibilă cu guvidele bine mersi, dar cealaltă avea agăţat un biban de cam un sfert de kil, e drept că şi guvidele era mai mic. Ăştia erau şalăii.  Nelu C se dusese la Gârla lui Iancu  pe căldurile teribile şi făcuse accident vascular M-a rugat să-i aducem 1 kil, două de caras. Dar când ceva merge prost mie mi s-a confirmat. Am reuşit să mă tai chiar la încheietură la venă ca un sinucigaş. Ilie m-a reparat cu curăţind rana cu tescovină de 50 de grade şi mi-a strâns mâna cu o faşă dintr-un tricou de-al lui. Mai avea şi nişte plasture cu care mi-a strâns încheietura.  Acasă Adriana mi-a explicat că aveam plasturi şi Baneocim! 


Am încheiat astfel rapid aventura extremă de pescuit şi ne-am întors acasă. Ilie planifica cu Mitică o altă ieşire la Dunăre. Sunt sceptic pentru că nu-i mare scofală, doar ieşit în natură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu