luni, 17 august 2015

Londra, întâlnirea cu Mike - ziua 6

St Martin in the Fields
În dimineaţa de vineri 31 august am avut zi liberă aşa că am pornit cu trenul din gara Crystal Palace spre centrul Londrei în gara Victoria Station. A luat un abonament de o zi scump, 12,5lire! Am ajuns la Victoria Station şi am luat-o spre National Gallery din Trafalgar Square. Cultura este pe gratis intrările aici şi la British Museum sunt gratis!
Paolo Uccello Bătălia de la San Romano
Van Eyck - Familia Arnolfinni
Aşa m-am delectat o oră aproximativ cu capodopere ale picturii. Am imortalizat câteva capodopere pe care vi le ofer chiar dacă nu într-o poză grozavă, Bătălia de la San Romano a lui Paolo Uccello unul din panouri, altul este la Louvre şi celălalt la Florenţa. 
M-am oprit la Van Eyck cu Arnolfinni şi Soţia, în care pictorul apare reflectat în oglinda din perete şi autoportretul lui cu scufie roşie. Am pozat şi cele două doamne la spinetă ale lui Vermeer, pictorul meu preferat!
Van Eyck - Autoprtret
Am ieşit la 12 şi l-am văzut pe Mike Vasilescu în faţă la statuia lui Nelson din Trafalgar Square. Mike Vasilescu este stabilit din 1987 la Londra, a lucrat la BBC şi Radi Europa Libera. Am fost colegi de muncă şi suntem prieteni apropiaţi.
Ne-am făcu selfie şi am luat-o pe Fleet Street spre Biserica Templierilor cu un double decker clasic, la care urci din mers. Am găsit-o închisă şi n-am pozat-o decât pe afară.
Vermeer
Vermeer
După aceea Mike ne-a zis să mergem la masă aşa că am mers pe unde stă el la Swiss Cottage la un restaurant brazilian unde se mănâncă cu burta. Eu am cerut şi supliment grătar şi a fost ca lumea!
Selfie cu Adi şi cu Mike
După aceea am luat-o spre Regent's Canal unde se află o grădină zoologică şi proprietăţi foarte scumpe. Am trecut pe lângă cea mai mare moschee din Europa şi era plin de islamici ieşiţi de la slujbă de vineri ziua lor sfântă.
Am ajuns în zona populară de târg cu mărunţişuri şi apoi ne-am urcat în metrou pentru British Museum. Adriana s-a aşezat, Mike sprijinea de uşa opusă celei deschise, iar eu m-am aşezat lângă unul din stâlpii din mijlocul vagonului.
Biserica Templierilor

Double decker clasic
Dar am simţit că cineva mă controlează la buzunar şi am dus reflex mâna unde îmi ţineam portofelul.  
Strada ziarelor
Lângă mine un individ cu echipament de cocalar român cu o vestă pe mâna dreaptă care să-i mascheze manevrele stătea ca un lord englez şi se făcea că nu aude nimic din conversaţia mea cu Mike în care spuneam că este hoţ. Am plecat repede de acolo şi la prima staţie grupul de hoţi, erau trei pentru manevre, inclusiv o individă au ieşit din metrou. Recunosc că eram extrem de surescitat de tentativa de furt, iar Mike mi-a zis că-ţi vând actele de identitate la diverşi imigranţi ilegali, nenorociţii!
Porţile din Ninive
Ne despărţim de Mike şi mergem spre British Museum. Acolo este vânzoleală mare pozez poarta cetăţii antice asiriene Ninive, piatra de la Rosseta cu care francezul Champolion a tradus hieroglifele. Ai dracu' engleji, au pus mâna pe o chestie napoleoniană franceză, mai era şi bustul lui Ramses al II-lea.
Piatra de la Rosseta

Aflu că manuscrisele si cărţile s-au mutat la National Library aşa că n-o să mai văd Tatăl nostru în româneşte cu caractere latine.
Ca să ne răzbunăm am cumpărat cu 5 lire un briceag, bun preţu'!
Ne-am întors în Victoria Station şi am depistat trenul spre Crystal Palace, dar Adriana avea dubii. A asigurat-o în tren şi o altă compatrioată şi am ajuns până la urmă la Crystal Palace cu Adriana care nu mai recunoştea nimic. Am depistat un Tesco expres şi am luat apă minerală şi bere.

La hotel am urcat să ne lăsăm bagajele şi ne-am reîntors pe o terasă a hotelului la berea bine meritată!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu