marți, 18 august 2015

Irlanda de nord, Belfast, Causeway, spre Scoţia ziua a 10

Dimineaţa luăm unul din cel mai bune mic dejunuri cu de toate, mai ales cafea bună.
Belfast


Nici n-am apucat să ajungem în Republica Irlanda că trebuie să o părăsim şi mergem în Irlanda de Nord, adică în Ulster, unde predomină protestanţii care ţin de Regatul Unit adică este valabilă iarăşi lira.
Ajungem în Belfast. Primul loc este la Catedrala din Dublin. 
Ca de obicei discut cu un preot care-mi explică că ei sunt Biserica Irlandei, adică varianta irlandeză a anglicanismului, cum în SUA se numesc episcopalieni.
Primăria din Belfast cu Regina Victoria
Oprim apoi în zona operei din Belfast. 
Avem liber şi ne plimbăm prin centru Belfastului, în apropierea Operei din Belfast unde se reprezenta Turandot. Mergem spre Primăria din Belfast cu statuia Reginei Victoria şi ghida ne zice că acolo staţionează autocarele.
Mergem prin zone simpatice cu pub-uri şi finalmente ne oprim la unul numit Voodoo unde se face reclamă la un concert AC/DC.
Cimpoierul irlandez
Facem şi un selfie cu o berea Heineken şi una mic Guinness pentru Adi. Este vânt şi frig. Facem şi cumpărături la un supermarket şi revenim la locul de parcare al autocarelor, nici urmă de autocar românesc. Ne uităm disperaţi în lung pe strada unde am fost debarcaţi şi în cele din urmă îl zărim şi după un telefon către ghidă, atocarul oprise în acelaşi loc de câteva secunde.



Giant Causeway


Pornim spre prima excursie specială care costa suplimentar. Este o zonă din nord-vestul Ulsterului cu o configuraţie bazaltică specială, parcă realizate de giganţi. Este şi o legendă cu o luptă dată între un irlandez şi un scoţian, scoţianul fiind învins şi rezultatul luptei fiind această configuraţie geologică specială. bate un vânt rece şi îmi fixez pălăria să nu-mi zboare. 
Zona este spectaculoasă care se poate întâlni şi prin munţii noştri. Facem poze şi depistez un indicator  care arată că acest loc este la 60 de km de insulele Scoţiei şi la 1281 de Islanda! Zona este de un verde prăzuliu superb. Ne uităm şi vedem capătul unei linii de cale ferate Belfast Derry.


Gara Causeway
Pe drumul de întoarcere oprim la Castelul Dunluce care este o ruină acum şi care a apărut aflu pe coperta LP-ului lui Led Zeppelin, House of Holy. Castelul a aparţinut unui Richard de Burgh al doilea conte de Ulster. 

Castelul Dunluce

Trecem prin autocarul prin Bushmills locul unde se produce irish wiskey nord irlandez.



















Înapoi spre Scoţia


Trecem spre port pe lângă marile şantiere navale care au construit şi legendarul Titanic.
Ajungem în port şi ne îmbarcăm în feribotul care ne reîntoarce acum spre Scoţia. pe punte la aer intru în vorbă cu un profesor scoţian cu familia sa de trei copii adolescenţicu soţia chinezoaică din New York. Intru în vorbă şi fiul Mathew care are un debit verbal de mitralieră şi este greu de urmărit. Profesorul scoţian de economie la liceu este un eurosceptic, dar unionist, nu vrea Scoţia independentă!

Cu profesorul scoţian şi Mathew
Coborâm la Cairnryan şi plecăm spre sudul Scoţiei şi ajungem târziu la miezul nopţii la un hotel Days Inn.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu