sâmbătă, 15 august 2015

Excursie în Insulele britanice

De ce pleacă omul în ţări în ţări străine?
Păi din motive războinice şi de misionarism religios, să facă comerţ şi de plăcere. Acesta din urmă au inventat-o aristocraţii britanici pe la sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolului XIX pe urmele antichităţii grecilor, a renaşterii din Italia. Şi clasicii noştri s-au dedat acestei plăceri, Nicolae Filimon cu Excursiuni în Germania meridională sau Buchetiera de la Florenţa a lui Alecsandri.
Excursiile şi mersul la băi a fost apoi apanajul celor avuţi în secolul XIX şi la începutul secolului XX. Iată ă totuşi în perioada interbelică şi artiştii şi scriitorii români alegeau Balcicul reginei Maria. 
Turismul de masă s-a înfiinţat după ultimul război. Nemţii plecau în masă în Spania la mare şi a sta a elansat şi Spania.
Acum turismul de masă a devenit aproape un coşmar. Europa a fost invadată întâi de japonezi dar au apărut turiştii coreeni şi mai ales mulţimile de chinezi.
Anul trecut nu-mi venea să cred când vedeam cum se revărsa marea de turişti la sfârşitul lui septembrie în Barcelona. În urmă cu 13 trecând prin aceleaşi locuri turiştii erau destui, dar nu ca acum.
Apetitul turistic mi-a fost confirmat şi în călătoria spre Insulele Britanice.
Doream mai demult să mergem în Anglia, în Scoţia, în Highlands şi să ajungem în Irlanda. Avem acolo două nepoate, pe Alexandra stabilită la Londra din 2004 şi pe Iulia care este veterinary surgeon şi lucrează din toamna trecută în zona Manchester. Pe Alexandra am întâlnit-o la Piteşti, veneau în România toată familia cu soţul Pawel şi fetiţele ei Ana şi Maria. Iar pe Iulia n-am avut ocazia că era ocupată cu munca.
Doream o excursie cum am mai făcut, dar întâmplarea a făcut să văd o excursie de 19 zile cu autocarul prin Europa de vest spre insule. Preţul de bază era 825 de euro, dar cu excursiile opţionale şi feriboturile s-a dus la cam 1100 de euro, preţ care era rezonabil încă. Ne tenta şi ocazia de a revedea câteva locuri pe care doream să la revedem. 


Aşa că pe 26 iulie, duminica la ora 7 aşteptam autocarul spre Europa în staţia Petrom de la intersecţia spre Câmpulung.

Un comentariu:

  1. In loc sa-ti vezi colegii de facultate intrun loc exotic ( langa Sibiu ...) cu doar 200 lire doua persoane de pe 3-5 septembrie a.c. D.M.

    RăspundețiȘtergere