vineri, 19 octombrie 2018

Two Kinds of Truth de Michael Connelly

Am reuşit să citesc ultimul? roman din seria Bosch a lui Michaele Connelly. 
După cum v-am mai spus am devenit un fan al serialului inspirat din romanele lui Michael Connelly cu personaj central detectivul din Los Angeles, Hieronymus Bosch.

Dacă în serial Bosch este un tip acum pe la 55 de ani, prin actorul Titus Welliver, personajul romanelor lui Connely este cam de vârsta mea, un baby boomer, născut la sfârşitul anilor 40, începutul anilor 50, deci spre 70 de ani!
Bosch a cunoscut iadul din Vietnam, în serial este veteran din primul război din Golf. Fiica este tot Maddie, studentă în California, mama dispărută ca în serial.

În acest roman detectivul Bosch, deja pensionar al LAPD a găsit un post de detectiv în San Fernando Police Department, folosind din plin experienţa acumulată la LAPD. San Fernando este un district din marele Los Angeles.

Ca de obicei şi în serial, Bosch face faţă la două evenimente absolut diferite. 

Ca detectiv SFPD Bosch trebuie să rezolve crima întâmplată la o farmacie din zona, plină de hispanici numită chiar La Farmacia, ca în română. Tatăl şi fiul, farmacişti hispanici sunt ucişi de nişte gangsteri cu feţele acoperite, dar sunt înregistraţi video. Acum în America este foarte greu să nu fi depistat de camerele video care sunt peste tot!
Bosch află că Esquivel Jr. fiul făcuse o plângere împotriva unui medic care făcea prescripţii enorme de medicamente care au efect de droguri. Crima este legată de o mafie a acestor medicamente, folosite de persoane care deveniseră dependente de opiacee. 

În acelaşi timp Bosch primeşte vizita unui procuror DA , Kennedy şi a doi poliţişti care studiau un caz vechi din 1987, rezolvat de Bosch despre un violator şi ucigaş. Acesta arată proba ADN că nu era el criminalul, ci alt violator, mort între timp. 

Ca să rezolve primul caz Bosch acceptă să intre sub acoperire ca homeless care are nevoie de medicamente cu droguri care sunt adunaţi de mafia armeano rusă şi puşi să cumpere medicamente pe prescripţii false, cum depistase Esquivel Jr. De fapt cei de la DEA Drug Enforcement Agency urmăreau pe un anume Santos care conducea afacerea. 

Se dovedeşte că ruşii îl rezolvaseră pe Santos şi preluaseră afacerea. Îi strângeau pe drogaţi, îi închideau într-un campus unde era şi o pistă de avion, care îi transporta unde trebuiau să cumpere medicamente subvenţionate de stat! 

Un articol din LA Times îl deconspiră pe Bosch şi cei doi ruşi criminali vor să-l arunce din avion. Te pui cu Bosch, îl omoară pe unul iar celălalt sare de frică din avion căzând de la mare înălţime. 

Pentru cazul vechi îl ajută fratele vitreg, Haller, avocat. Da, Bosch are un frate de tată!
Ei depistează că un angajat corupt de la LAPD a pus proba DNA în probele din cutia violatorului. Acesta fusese corupt de avocatul violatorului, care fusese avocatul celălalt violator mort între timp. Afacerea se lăsa cu mari despăgubiri de milioane de dolari pentru eroarea făcută de poliţiştii LAPD. 

Totul este dat în vileag şi Bosch este din nou exonerat şi va mai rezolva ceva cazuri la SFPD.


Merită să mai face pauze de poliţiste după Jurnalul lui Nemoianu de 600 de pagini cartonat!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu