duminică, 28 octombrie 2018

Istoria popoarelor din sud-estul Europei în epoca modernă 1789 -1923 de Nicolae Ciachir

Această carte este reeditarea cărţii balcanologului român Nicolae Ciachir privind istoria vecinilor noştri din Balcani începând cu epoca modernă. 

De la sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolului XIX se produce trezirea conştiinţei naţionale, fenomen ce are loc şi în Peninsula Balcanică. Acest teritoriu sud est european se află în stăpânirea Imperiului Otoman. Sub loviturile Imperiului Austriei la începutul secolului al XVIII zona centrului Europei este eliberată de stăpânirea otomană Ungaria şi Transilvania intră în stăpânirea acestui imperiu şi porţiuni însemnate din Balcanii de vest, Voivodina sârbă, Croaţia, Dalmaţia, dar şi ulterior Bosnia Herţegovina. În tot secolul al XVIII-lea şi în secolul al XIX-lea o altă putere imperială, Rusia îşi proiectează puterea asupra Balcanilor cu pretextul să-şi apără coreligionarii ortodocşi.

Popoarele balcanice se aflau din secolul al XIV-lea sub stăpânirea otomană, grecii, bulgarii şi sârbii împărtăşeau aceeaşi soartă fiind paşalâcuri, stăpânii feudali erau turci, paşale, spahii sau ieniceri, sau alţi demnitari. Românii aveau o soartă mai bună având autonomie, restrânsă foarte mult în epoca fanariotă. 

Din acest motiv la începutul secolului al XIX în 1804 izbucneşte în Serbia o răscoală lungă care a ţinut vreo 10 ani. Explicaţia ar fi că sârbii erau exploataţi nemilos de ienicerii care îi înlocuiseră pe spahii şi pentru că sârbii erau folosiţi în serviciul armatei otomane şi aveau cunoştinţa armelor. Răscoala a fost condusă de membrii a două familii din care se vor alege regii Serbiei, Karagheorghe şi Obrenovici. Aceştia erau negustori de porci şi se îmbogăţiseră. După acest episod Imperiul Otoman este obligat să cedeze autonomia Serbiei şi să-şi retragă stăpânii turci ai pământului. 

După acest episod sângeros izbucneşte Revoluţia lui Tudor la 1821 în Valahia. Tudor luptase în războaiele anti otomane cu oltenii care se angajaseră ca panduri în armata rusă. 

Concomitent izbucneşte Eteria, răscoala grecilor care doreau independenţa ţării lor. Din păcate Tudor cade victimă maşinaţiunilor eteriştilor care sunt zdrobiţi de turci. 

Revoluţia grecească continuă pe teritoriul Greciei de azi şi ţine până în 1829 când Grecia devine independentă, cu capitala la Atena. Teritoriul Greciei independente era mult mai redus, lipseau Tesalia, Epirul şi Mai ales Macedonia. Această provincie a fost disputată atât de greci, dar şi de bulgari cât şi de sârbi. 
La greci se visa Grecia Mare - Megalo Idea

După Unirea Principatelor se conturează o nouă putere balcanică, România, care-şi obţine independenţa după Războiul ruso-turc, din 1877 - 1878. Rezultatul a fost Tratatul de la San Stefano care crea o Bulgarie Mare cu ieşirea la Marea Egee şi la 80 de km de Marea Adriatică, Macedonia fiind-i cedată ei. Acest lucru a trezit mari nemulţumiri şi Mariel Puteri au semnat în Tratatul de la Berlin cu o Bulgarie mult redusă, fără Rumelia Orientală, Macedonia revenea Turciei înapoi. 

Serbia îşi câştiga independenţa, recunoscută şi Muntenegrului care era cu o autonomie foarte largă din 1796.  

Grecia dobândeşte Tesalia şi Epirul în 1885, Serbia şi Muntenegrul cresc teritorial. Austria preia în regim de suzeranitate Bosnia şi Herţegovina care sunt anexate în 1908. 

În 1912 1913 au loc Războaiele Balcanice  între Turcia pe de o parte, Grecia, Serbia şi Bulgaria care devenise independentă din 1908 şi în care Turcia pierde aproape toată parte europeană, rămânând o mică porţiune în jurul Constantinopolului şi a Mării Marmara până la Dardanele. 

Bulgaria a încercat din nou  să ocupe toată Macedonia şi are loc al Doilea Război Balcanic între Grecia şi Serbia pe de o parte dar şi România care face acum jocurile în Balcani.
Ea se alege cu Cadrilaterul de la Bulgaria, prilej de mare ură a bulgarilor faţă de români. Aici este clar că România trebuia să ia toată Dobrogea din 1878 şi nu mai exista acest contencios, de fapt asta o spun şi memoriile Regelui Carol I. 

Pacea se face la Bucureşti unde nu mai dictează Marile Puteri pentru prima dată în Balcani. 

Situaţia actuală a graniţelor din Balcani se lămureşte după Primul Război Mondial. 
România îşi îndeplineşte aspiraţiile făcând România Mare dar nu în Balcani, ci înspre răsărit cu Basarabie şi în Europa Centrală cu Transilvania Banatul Şi Bucovina. 

Slavii de sud se reunesc într-o singură ţară a Balcanilor de Vest Iugoslavia, cu Serbia, Macedonia, Croaţia, Bosnia Herţegovina şi Slovenia. Din păcate această uniune se destramă total după căderea comunismului, pentru că slavii din aceste teritorii deşi împart o limbă comună,  nu au o identitate naţională comună. 


Grecia îşi îndeplineşte idealul naţional preluând Macedonia de sud cu Salonic şi Creta. Încearcă să anexeze şi zona din Asia Mică Smirna dar sunt învinşi de turcii conduşi de Mustafa Kemal Ataturk. 
Apare şi statul albanez independent la care se uitau vecinii hrăpăreţi, din Grecia, Serbia şi Italia. 

Două naţiuni din Balcani nu au reuşit în această perioadă să-şi obţină un stat propriu, macedoneni slavi şi aromânii. Macedonia a devenit un stat independent abia în 1992. Ei afirmă o identitate proprie cu toate că bulgarii spun că sunt de ai lor şi la fel şi sârbii.
Aromânii răspândiţi în aceste state au avut un statut minoritar şi după Primul Război Mondial au emigrat masiv în România aşezându-se în Dobrogea şi Cadrilater.
Din păcate, grecii mai ales, dar şi bulgarii şi sârbii nu-i recunosc ca minoritate. 

Mai există o minoritate masiv românească pe Valea Timocului în Serbia. Legat de această minoritate în discuţiile pentru Pacea de la Bucureşti România conform memoriilor lui Marghiloman au studiat posibilitatea unui fel de coridor spre Egee prin Timoc, între Bulgaria şi Serbia de azi, o idee complet nerealistă.
Dar şi cedarea Cadrilaterului în 1940 a fost o idee proastă, după mine, chiar dacă ar fi rămas bulgarii cu un dinte pe noi. Silistra era mai românească decât bulgărească şi Balcicul a rămas în istoria picturii româneşti inclusiv Castelul Reginei Maria. 


Cartea este interesantă, dar tributară epocii când a fost scrisă, pe vremea comunismului. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu