marți, 23 octombrie 2018

Camino Island de John Grisham

Camino Island este un roman al lui John Grisham, celebru autor de best sellers. Grisham a reuşit începând cu 1989 să scrie anual romane de succes care au fost şi ecranizate. 
Acest roman este un omagiu adus scriitorului. Grisham  a reuşit să scrie romane de succes privind mediul juridic. El este de fapt avocat, absolvent al unei facultăţi de Drept şi genul său se numeşte legal thriller. Statul de drept este unul din pilonii fundamentali ai sistemului politic al democraţie americane. Chestiunile juridice sunt marginale în acest roman. 

Este un roman dedicat scriitorului. După ce am citit acest roman am înţeles de ce americanii dau un mare credit ideii de creative writing care se studiază în universităţi. 

Romanul debutează cu un furt spectaculos, o echipă de hoţi coordonati de un hacker reuşesc să fure manuscrisele romanele lui Scot Fitzgerald, autorul lui Marele Gatsby, multiplu ecranizat. Este considerat cel mai important romancier al secolului XX.
A studiat la Princeton University şi aceasta  a colecţionat manuscrisele romanelor sale.  

Sunt prinşi doi dintre hoţi, dar manuscrisele au dispărut împreună cu alţi hoţi. 

Firma de asigurări începe să cerceteze cazul şi o tânără romancieră este abordată de o doamnă care este  în această firmă. Ea este nepoata proprietarei unei case din Camino Island, o insulă fictivă undeva pe malul Atlanticului în sudul Floridei.
Aici este un librar, Bruce Cable care colecţionează cărţi şi manuscrise vechi.
El se pare că a reuşit să cumpere manuscrisele furate. Pentru a le recupera este angajată de firma de asigurări o romancieră, Mercer Mann, prin o doamnă elegantă din lumea bună să afle dacă Cable a cumpărat manuscrisele.

Romanul mi-a plăcut pentru că omagiază marii romancieri americani din care îşi trage seva şi Grisham.
El face o descriere nemiloasă a sistemului best sellers, cu romane de tot felul di care citesc şi eu, poliţiste, de spionaj, dar şi de dragoste care se vând la kilogram. 

FBI depistează pe hoţi şi-i prinde. 
Mercer se cuplează cu Cable care-i arată manuscrisul lui The Great Gatsby şi ea îl denunţă.
FBI însă nu depistează nimic şi ulterior în Franţa lui Princeton University i se propune contra cost să recupereze manuscrisele.
Cable reuşeşte să rezolve afacerea în care Mercer a avut rolul ei. 


Cu excepţia episoadelor de amor romanul este citibil.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu