marți, 16 octombrie 2018

Serile Lipatti - Recital vocal Camelia Clavac

Saviana Diamandi şi Lipatti
Astă seară am urmărit spectacolul oferit de Serile Lipatti, proiectul doamnei Saviana Diamandi şi a lui Ilie Maşala. Este al doilea spectacol din seria pe 2018, din motivce obiective nu am reuşit să fiu prezent la spectacolul de marţea trecută.

În această seară spectacolul a început cu prezentarea-lecţie de muzică a doamnei Diamandi. 

Doamna Diamandi ne-a făcut un portret al marii noastre artiste Virginia Zeani una din sopranele cele mai mari ale secolului trecut. Este născută într-un sat românesc din secuime de la lângă Reghin cu numele de familie Zehan. A făcut o carieră strălucită în Italia imediat după război şi a revenit în România cu mare succes. 
Gabriel Gîţan
Apoi ne-au fost  prezentate fragmente din  operele din care urmau să fie prezentate arii de către soprana Camelia Clavac.
Irina Stratulat şi Camelia Clavac
Aşa am audiat fragmente din operele Traviata de Verdi, Linda de Chamounix şi Lucia de Lamermoor de Donizetti şi La Rondine de Puccini.
Camelia Clavac

Doamna Diamandi a făcut apoi prezentarea celor trei compozitori români, Caudella, Stoia şi Brediceanu din liedurile lor inspirate de folclor pe care doamna Clavac le-a prezentat în recital. 

În deschiderea recitalului tânărul şi talentatul pianist Gabriel Gîţan ne-a interpretat la pian Sonata nr 28 de Beethoven.
Doamna Diamandi făcuse o superbă prezentare a acestei sonate cu exemplificări audio şi video aşa că muzica a mers de la sine în interpretarea lui Gâţan. 

Doamna Clavac, acompaniată de talentata pianistă Irina Stratulat ne-au prezentat melodiile de factură populară, apoi o Vocalise din Rahmaninov şi în final trei arii din Nunta lui Figaro de Mozart, Freischutz de Weber şi Traviata de Verdi.  Interpretarea a fost aplaudată cu entuziasm de public.

Proiectul Lipatti este un act de cultură de elită pentru publicul piteştean.
Desfăşurat iniţial la conacul marelui pianist continuă acum, din motive obiective la Şcoala Populară de Artă din Piteşti.
Muzica de cameră este o muzică de elită scrisă şi cântată pentru aristocraţia nobiliară din Germania, Franţa, Anglia sau Italia şi mai ales în Imperiul Austriei. De fapt şi sonata  lui Beethoven este dedicată unei baronese.
Şi la noi a fost răspândită în saloanele boierimii române  începând din secolul al XIX-lea. 
La un astfel de eveniment ne simţim şi noi aristocraţi, dar de data asta ai culturii şi bunului gust!

Doamna Diamandi a avut grijă să nu ne lipsească nici de data asta covrigii şi paharul de vin bun. 


O seară de excepţie pentru melomanii piteşteni. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu