vineri, 5 octombrie 2018

Problema ucraineană în lumina istoriei de Ion I. Nistor































Am citit cu mult interes această carte a istoricului şi patriotului român de origine bucovineană Ion I. Nistor. Cartea este scrisă şi apărută în anul 1933, iar situaţia geopolitică de acolo este acum anacronică, în urma raptului teritorial din iunie 1940 comis de Rusia Sovietică asupra României Mari. Atunci a fost începutul prăbuşirilor teritoriale ale statului român, rezultat după Unirea tuturor provinciilor româneşti în 1918 într-un sigur stat.

Din păcate cele anunţate în această carte au fost realizate de către Stalin şi bolşevici, care au anexat atunci nu numai teritoriul Basarabiei, dar şi Bucovina de Nord cu capitala Cernăuţi a acestui teritoriu aflat în perioada 1775 - 1918 în stăpânirea Imperiului Austriei. În plus a fost anexată atunci zona Herţa care nu a făcut niciodată parte din zone ocupate de puteri străine. Continuând politica de dezbinare Stalin a alipit nordul şi sudul Basarabiei la Ucraina împreună cu zona Bucovinei de Nord. În plus în politica sa toxică a alăturat Basarabiei zona Transnistriei de peste Nistru, care nu a făcut niciodată parte din vreo provincie istorică românească, însă locuită de o majoritate românească şi pe care o declarase ca RSS Autonomă Moldovenească, în ideea tendinţelor anexioniste sovietice.

Nistor explică cum s-a produs pătrunderea elementului ucrainian sau rutean atât în Bucovina de Nord cât şi în nordul şi sudul Basarabiei.

Pentru Bucovina aflată atunci sub stăpânirea austriacă, împreună cu Galiţia, unde proprietarii de pământ erau polonezi se practica un sistem iobăgesc mult mai aspru decât în Bucovina şi mulţi ruteni au fugit în Bucovina din acest motiv. În plus autorităţile austriece încurajau dezvoltarea naţionalismului ucrainean de sorginte unită cu biserica catolică în ideea fantezistă a unei Ucraine  sub autoritatea habsburgică de la Carpaţi la Caucaz.

Pe de altă parte autorităţile ţariste, stăpâne pe Ucraina de est cu capitala la Kiev au încurajat colonizarea elementului ucrainian atât în nordul cât şi în sudul Basarabiei. În urma Primului Război Mondial autorităţile ucrainene au dorit constituirea unui stat ucrainean care să cuprindă Bucovina de Nord, cît şi zona Hotinului şi a Cetăţii Albe din Basarabia.
Însă în urma reacţiei atât a  patrioţilor români din aceste provincii cât şi a polonezilor din Galiţia aceste planuri au fost sortite eşecului. Bolşevicii aiu recucerit în 919 -1920 Ucraina şi au trebuit să accepte frontierele Poloniei şi României interbelice.

Stalin în urma victoriei din al Doilea Război Mondial a reuşit să anexeze teritoriile româneşti şi poloneze, retrasând complet graniţele Poloniei de azi.

Ion Nistor întreprinde şi o analiză a istoriei Ucrainei începând cu Rusia Kieveană care se prăbuşeşte sub loviturile năvălirilor mongole de la 1240.
Teritoriile pe care se constituiseră anterior cnezatul Haliciului au fost disputate de polonezi şi apoi de otomani ca finalmente să fie ocupate de Imperiul Ţarist.
Teritoriul dintr Nipru şi Caucaz, zona de stepă aflat sub stăpânirea Hanatului Crimeii fost zona unde s-a dezvoltat căzăcimea, formată din ucraineni liberi dar şi din români, care se alăturau tătarilor în expediţii de jaf în Moldova şi Polonia. Acest teritoriu mai ales cel din dreapta Niprului s-a aflat sub stăpânire poloneză care a dus şi unirea bisericii ucrainene ortodoxe cu Roma.

În vremea Ducăi Vodă, deci înainte de asediul Vienei din 1683 acesta a primit de la sultan şi titlu de hatman al Ucrainei.


În general realţiile dintre români şi ucraineni au fost bune, ajungându-se doar în finalul secolului al XIX ca să se tensioneze pe fundalul renaşterii naţionalismului ucrainean - rutean sub oblăduirea Austriei.

Un din cele mai interesante revelaţii istorice date de Nistor este că la sfârşitul secolului al XVI, când Polonia avea mari probleme politice inclusiv privind alegerea regilor, Mihai Viteazu intenţiona să candideze la tronul Regatului Polono - Lituanian! Demersurile lui au fost zădărnicite de un magnat polonez Sapieha. Asta adaugă o nouă dimensiune la personalitatea lui Mihai Viteazu ca un imposrtant prinţ renascentist.

Cartea are mai multe anexe privind relaţiile din Bucovina ale românilor şi ucrainenilor redactate însă în germană şi netraduse, din păcate!

Şi Nistor în anii 30 pleda pentru relaţii bune cu vecinii ucraineni în interesul ambelor popoare în ideea că sunt natural despărţiţi geografic de râul Nistru. Chiar dacă acest reper geografic nu mai este valabil, că Ucraina are acum în stăpânire un important centru universitar românesc, Cernăuţi, că în Ucraina de azi trăiesc mulţi români, în special în Bucovina de Nord cred că este necesar să avem relaţii bune cu acest vecin. Mai ales că el este acum sub agresiunea celui mai hrăpăreţ vecin din istoria românilor, Rusia.

Pe de altă parte Ucraina trebuie să respecte drepturile de viaţă românească a minorităţii române din Bucovina, Hotin, Cetatea Albă, Ismail şi Ucraina Subcarpatică.

Este în interesul ambelor popoare acest lucru!

7 comentarii:

  1. 1.Ucraina trebuie să restituie fără condiții teritoriile ocupate mai ales de la polonezi și români.
    2. Crimeea nu are nici o legătură istorică serioasă cu Ucraina; apoi 30 % din populația Ucrainei sunt ruși. Trebuie să fie cineva inconștient (ca să nu zic tîmpit) ca să își închipuie că Rusia ar putea tolera ca aceștia să trăiască în Ucraina de azi - cît timp a existat URSS asta nu conta, dar acum nu mai merge așa, e o țară dușmană.
    3. Relațiile românilor cu ucrainienii nu pot și nu trebuie să fie bune; faci desigur comerț, niscaiva acorduri de schimburi culturale, sportive, dar doar atît se face cu niște inamici seculari (și nu sunt singurii).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Sorin,
      Precum văd ai rămas un rrromân pur şi dur.
      Realitatea politică azi este complet diferită faţă de finalul Primului Război Mondial, pentru noi de Reîntregirea Neamului. Noi trebuie să convingem întâi Republica Moldova să se reunească cu România. Odată realizat acest deziderat se poate negocia cu Ucraina ca Transistria să revină ei, cum era istoric acest teritoriu şi să negociem un schimb teritorial,de exemplu, Hotin, sau ceva din Bucovina de Nord, cum face acum Kossovo cu Serbia. Mi-e teamă că nu se va putea, din cauza unui naţionalism agresiv ucrainian. Dar nimic nu este imposibil?!!

      Ștergere
    2. Şi încă ceva!
      Te afli într-o contradicţie logică!
      Pe de o parte vrei restituirea teritoriilor răpite de Stalin, pe de altă parte dai dreptate agresiunii ruseşti cel mai hrăpăreţ vecin, care se învecinează cu cine vrea ea.
      Decide-te, ori eşti cu agresorii ori eşti contra lor!

      Ștergere
    3. 1. Cred că m-am exprimat clar ! Referitor la Ucraina, Rusia nu este agresoare - doar își apără și revendică teritoriile populate de ruși !
      2. Referitor la Republica Moldova iarăși mi-am spus părerea adesea. Doar 25 % din populație se consideră români și admit că vorbesc românește. Apoi de ce i-ar tenta unirea cu România ? Dar pe noi ? Mai poate cuprinde România un milion de străini (din nou ucrainienii, ruși, găgăuți, țigani) - toți dușmani, la care trebuie adăugați "moldovenii" încuiați ?

      Ștergere
    4. Păi pe logica ta ce ne mai trebuie teritorii vechi româneşti care acum sunt pline de străini?
      E acelaşi mod de gândire al lui Viktor Orban care-i serveşte cu iredentism pe maghiari, dar care nu ar dori cu niciun chip minorităţi, ori pământ fără populaţie nu se mai poate prin Europa. Poate doar pri jungla africană, dar şi acolo am dubii.

      Ștergere
    5. Stalin nu era rus , era sovietic de natie gruzina . Viata l-a prins in echipa lui Lenin si pentru faptul ca intr-un moment de sclipire si-a dat seama ca Lenin este pe duca s-a organizat sa puna el mina pe puterea sovietica , ceea ce s-a si intimplat . Stia cred ca daca ar fi pierdut puterea , ceilalti l-ar fi lichidat pe loc , asa ca procedat invers , i-a lichidat el pe toti cei care ii erau in jur si nu-i conveneau .
      Fiind continuatori ai un imperiu - cel tarist - mentalitatea lor era sa cucereasca teritorii , De data asta nu in numele Rusiei ci in numele URSS-ului ceea ce era altceva , cu totul altceva decit Rusia . De fapt toti cei care i-au urmat au procedat identic astfel si-ar fi pierdut capul.
      Asa ca daca iar ajungem la Ucraina sa nu te gindesti ca cineva va putea negocia cu astia ceva vre-odata ( mai ales teritorii) . Cind este vorba de influenta asupra vecinilor , ucrainienii sunt mai ai dracu decit toti stalinii care au fost. Oare nu va amintiti ca acum doi trei ani , inaintea alegerilor de presedite al Moldovei , presedintele Ucrainei a mers de vre-o trei ori la Chisinau , si pina la urma a fost ales Dodon care este totusi originar din Ucraina ( localitatea Belti ) si are afaceri forte cu ucrainienii. Ca sa nu mai vorbim de fatul ca vrea sa faca unirea Moldovei !!!! Urita perspectiva ! dan stanescu

      Ștergere
  2. Rusia nu inteleg de ce cand s-a instituit noul stat Ucraina, a acceptat sa cuprinda si Crimeea, a semnat tratate internationale si pe urma nu le-a mai respectat, ca asa vor ei, rusii, sa-si refaca URSS-ul !!! De-aia acum toata lumea eu ochii pe ei. Ei vor avea intotdeauna motive de expansiune. Dar nimeni nu-si baga picioarele, ca ei, in tratate internationale! Dupa mine acest neam ar trebui sa fie pus un pic la respect, sa se civilizeze si ei !!! Si pe urma nimeni nu le-ar mai reprosa atatea !!! Ei au pielea groasa, mint de ingheata apele, se bucura sa puna japca pe teritorii minuscule provocand suferinte umane si pe urma fac caz de sufletul lor mare ! Eu una nu-i pot suferi! Sper sa nu le ajute Dumnezeu, daca nu-si schimba naravul.

    RăspundețiȘtergere