vineri, 19 octombrie 2018

Tineri solişti la Filarmonica Piteşti

În seara de joi 18 octombrie am avut o surpriză plăcută. Orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de maestrul Tiberiu Oprea a avut invitaţi tineri care au dovedit o maturitate în interpretare pieselor prezentate.
Concertul a debutat cu Aida Popa, fetiţa din clasa a III-a la violoncel care a interpretat Concertul pentru violoncel şi orchestră în re major RV403 de Vivaldi. Deşi nu era mult mai înaltă decât instrumentul ea a dovedit talent şi siguranţă interpretativă.
Aida Popa
A urmat Alexandru Manolache, elev în clasa XII-a care a interpretat Concertul pentru pian şi orchestră în do major nr 13 KV415. Tânărul pianist a dovedit maturitatea pentru a interpreta un concert strălucitor cum este muzica lui Mozart. La bis Alexandru Manolache a prezentat Tocata lui Enescu, piesă superbă care a impresionat publicul.
Alexandru Manolache
În partea a doua a concertului violistul Alexandru Spânu, elev la Dinu Lipatti Bucureşti  a interpretat dificilul Concert pentru violă şi orchestră de Cecil Forsyth.


Alexandru Spânu
A urmat partea forte a concertului, tânăra studentă medicinistă şi pianistă Iulia Toma s-a încumetat să interpreteze Concertul pentru pian şi orchestră în re minor de Edvard Grieg.
Acest concert mă duce cu gândul la concertul pentru pian al lui Ceaikovski. Este interesant că îl precede fiind scris în 1867 faţă de 1874 al lui Ceaikovski. 
Iulia Toma
Concertul lui Grieg este una din culmile romantismul. Pe când Ceaikovski este imperial, Grieg este grav, pianul foloseşte notele grave profunde creînd un sentiment de încordare şi întunecare romantică.
Interpretarea a fost de bună calitate şi orchestra condusă de dirijorul Tiberiu Oprea a acompaniat foarte mulţumitor soliştii.

A fost o bucurie concertul din seara trecută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu