marți, 23 octombrie 2018

Serile Lipatti - Cavassi şi Moroianu

Proiectul Serile Lipatti continuă cu o seară de excepţie, azi 23 octombrie.

Doamna Saviana Diamandi a început lecţia sa de muzică pentru melomanii piteşteni cu evocarea unuia din violonceliştii români de excepţie ai celei de-a doua jumătate a secolului XX, cu Radu Aldulescu.
După acest moment am audiat bucăţi ale pieselor care vor fi  interpretate în această seară.
Saviana Diamandi
Doamna Diamandi a pornit de la barocul muzical care izvora din Contrareforma catolică, avându-l pe muzicianul exemplar Bach, care era de fapt un protestant!
Andra Mărgineanu
Am audiat astă seară muzică deosebită pornind de la preclasici până la romantici, impresionişti şi moderni. Doamna Diamandi ne-a exemplificat cu muzică şi imagini impresioniste ale lui Monet pe muzică de Debussy, sau Goncearova, emula rusească a lui Chagal !

Am audiat şi muzica excepţională a ruşilor primei jumătăţi a secolului XX, eşuată în proletcultismul stalinist prin marele compozitor Prokofiev.

După această lecţie de muzică în care Schumann este urmaşul barochistului Bach am urmărit recitalul muzical.

La început am audiat programul propus de tânăra şi talentata Andra Mărgineanu. Această talentată muziciană am remarcat-o în pauza dinaintea recitalului cum stătea cuminte aşteptând să fie invitată.

Pianista Andra Mărgineanu ne-a propus Bach, Debussy şi Prokofiev.
În program era invers, cu Debussy şi Prokofiev, dar am recunoscut studiile impresioniste ale lui Debussy, asezonate de doamna Diamandi cu imagini din picturile lui Claude Monet.
De abia după aceea am audiat sunetele vijelioase ale lui Prokofiev.

Şi a urmat recitalul a doi maeştri virtuozi Dan Cavassi la violoncel şi Viniciu Moroianu la pian. 
Dan Cavassi şi Viniciu Moroianu
Au interpretat piese care au marcat muzica începând de la baroc la muzica contemporană, Ecless, baroc englez, Enescu la 17 ani scriind muzică pentru violoncel şi pian, Respighi cu Adagio  con variazioni, după aceea romanticul Schumann cu o piesă superbă, urmaşa barochismului bachian şi în final cu Sonata lui Prokofiev. 
Artişti ne-au oferit ca bis o bijuterie numite Salut d'amour de Edgar Elgar, temă muzicală în film.
Melomanii prezenţi au aplaudat cu mare entuziasm prestaţia artiştilor.

Iar după a urmat trataţia cu covrigi şi cu vin. Vinul roşu din Domeniul Bogdan este un cupaj extrem de reuşit şi asta adaugă ceva deosebit sentimentului de excepţional al proiectului Serilor Lipatti!
Îi aşteptăm pe aceşti artişti excepţionali să revină la Piteşti!

Cred că a fost un eveniment de excepţie în viaţa muzicală piteşteană. 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu