marți, 30 aprilie 2013

Treto poluvreme - Al treilea mitan



Am văzut un emoţionant film macedonean. Da, probabil să vezi filme macedonene pare a fi pierdere de vreme!
Dar eu am avut răbdare. Este un film despre fotbal şi despre tragediile istoriei.
Este interesant şi simpatic acest Balcan, care seamănă mult cu sudul ţării noastre, cu mâncătorii de seminţe, cu rachiul, cu cântecele care au generat turbofolkul sârbesc şi manelele româneşti.  
Ce este frumos şi foarte interesant este acest amalgam etnic de macedoneni slavi, sârbi, bulgari, greci, albanezi şi turci musulmani, inclusiv machedonii noştri armâni şi emigraţii, hăt din Spania, evreii ladino, sefarzi.
Pentru că altă poveste a filmului este Holocaustul acestei minorităţi ebraice sefarde refugiată de cinci secole în Imperiul Otoman.
Peste acest amalgam  de populaţii vine uraganul războiului şi blestemul urii rasiale.  
Suntem în Macedonia, la începutul lui 1940, la Skoplje unde Dimitrija  este îndrăgostit de sport şi antrenează pe tinerii din oraş să joace fotbal. Tinerii joacă prost, dar Dimitrija are o inspiraţie formidabilă, îl angajează pe Rudolf Spitz ca antrenor al echipei, un fost faimos jucător german. Încep să se vadă rezultatele şi echipa locală Makedonia învinge la Belgrad Sabia Sârbă
Dar istoria se prăbuşeşte peste această mică ţară. Jugoslavia (aşa se scria!)  este invadată de germani şi prin agresiune Macedonia este alipită Bulgariei. Makedonia devine cea mai bună echipă a Ţaratului bulgar şi învinge la Skoplje pe Levski Sofia
Antrenorul Spitz este depistat ca fiind evreu şi asupra micii echipe cu suflet mare se abate o altă năpastă, aceea a prigoanei evreilor. 
Asupra oraşului se instituie bunul plac al colonelului bulgar  Garvanoff, fiu de comitagiu macedonean, din cei care comiteau acte de terorism în Cadrilater!
Victoria este anulată şi   Spitz condamnat la moarte de  Garvanoff. Sarcina îi este dată chiar lui Dimitrija care îl împuşcă pe aghiotantul colonelului îl trimite pe Spitz în evadarea spre libertate, iar el se sinucide.  
În această perioadă frământată se petrece şi povestea de dragoste dintre frumoasa evreică Rebecca (frumoasa divă macedoneană Katarina Ivanovska) şi fotbalistul Kosta. Împotriva acestei iubiri este tatăl Rebeccăi, Don Rafael Cohen (nelipsitul actor croat Rade Serbedzia), marele bancher al oraşului. Iubirea o salvează pe Rebecca de lagăr şi trimiterea în Bulgaria. 
Rebeca şi Kosta reuşesc să supravieţuiască războiului şi urii într-o tabără de partizani având o fiică pe Hannah! Rebecca pleacă în Israel şi apoi în America de unde se întoarce să ne povestească această istorie balcanică împreună cu nepoata sa.
Dacă aveţi ocazia să-l vedeţi n-o să vă pară rău!


4 comentarii:

  1. Nu pare putin sablon ? Si cu toate elementele politically correct ? Ceva despre uciderile reciproce intre comunisti, cetnici, comitagii bulgari, cele 2 tipuri de albanezi etc ? Balcanii sunt multe, dar un model de integrare interetnica sigur nu. Si eu iubesc mancarea, muzica, obiceiurile Balcanice. Dar tot atat de adevarate sunt duritatea, cruzimea (specifice tuturor celor de la munte) izolarea dintre vai etc. Filmele pline de stereotipele pe care "West"-ul le are fata de regiune si facute pentru a intari aceste stereotipuri si a vinde juriilor de festival tot felul de bullshit cu ce tema e la moda la un moment dat (aici intra si marile successe romanesti, exceptand poemul sordid despre prietenie care a fost 4/3/2 care chiar a fost ok). In fine pentru a scuza negativismul uite un clip exceptional:

    http://www.youtube.com/watch?v=2YM9AjpAYm0
    M

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.youtube.com/watch?v=6Atyo26QDrE

    M

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Mi-temps înseamnă jumătate de timp, deci a treia jumătate de timp nu poate exista.
    2. Aromânii și megleno-românii au fost aproape totdeauna persecutați la sud de Dunăre, inclusiv în Macedonia, chiar și azi. Mai bine o duceau pe vremea stăpînirii turcești. Iar istro-românii au fost asimilați sau asasinați.
    3. Doar o parte din actuala Macedonie a fost ocupată de Bulgaria; altă parte a fost ocupată de Albania (nu-i vorbă mulți albanezi trăiesc acolo) la rîndul ei ocupată de ridicola armată (de mascalzone) italiană.
    4. Nu am văzut filmul, după descrierea ta pare stupid. Am văzut însă azi Jagten la AFI Palace, care într-adevăr impresionează; astfel de drame s-au petrecut oriunde și oricînd, din păcate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Al treilea mitan in Jugoslavia tine si va tine mult timp;acolo sunt multe probleme etnice,doar TITO i-a tinut in frau !

    RăspundețiȘtergere