joi, 11 aprilie 2013

Beethoven şi Sibelius la Filarmonica piteşti


În această seară am avut un concert interesant. A revenit Cristian Lupeş la pupitru Orchestrei Filarmonicii din Piteşti. Şi programul a început cu Beethoven care este o constantă a repertoriului său.
De această dată a fost sprijinit de pianistul italian Antonio di Cristofano.
Am audiat în prima parte Concertul pentru pian şi orchestro nr. 3 în do minor op.37 de Beethoven.
Antonio di Cristofano este un pianist prezent la Carnegie Hall New York şi Musikverein din Viena.
Şi muzica pianului şi a orchestrei te cuceresc pentru că se simte geniul beethovenian. Compoziţia este scrisă în anul 1800 al celei de-a Doua Simfonii şi a Oratoriului Cristos pe Muntele Măslinilor. Este o piesă care are şi sursă de inspiraţie mozartiană şi este dedicată unuia din puternicii zilei, Prinţul Louis Ferdinand de Prusia.  Orchestra condusă de Lupeş l-a acompaniat pe solistul di Cristofano, rezultând o interpretare în general corectă.
În partea a doua Dirijorul Lupeş şi-a propus şi ne-a propus o încercare deosebită, Simfonia nr.2 în re major de Jean Sibelius.
Am şi avut o controversă pentru prenumele compozitorului finlandez. El se numeşte Jean, pronunţat ca în franceză şi nu Ian ca în limbile germanice. Sibelius este un romantic influenţat de Wagner, Ceaikovski, Rezultatul este o muzică fondatoarea a şcolii naţionale finlandeze.
Cristian Lupeş, Antonio di Cristofano şi cu mine
Simfonia nr. 2 este considerată de finlandezi ca expresia afirmării naţionale în faţa brutalităţii imperiale ruse care stăpânea în acea vreme Finlanda. Este o simfonie care cere un efort de interpretare a tuturor partidelor, coarde, alămuri, percuţie. Orchestra a răspuns îndrumărilor lui Lupeş şi a ieşit un concert reuşit pentru care-i mulţumim!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu