vineri, 12 aprilie 2013

Primăvară cu proteste

A venit primăvara şi protestele iau avânt. Ieri, 10 aprilie, petrochimiştii piteşteni care fac parte acum din Oltchim Rm Vâlcea au ieşit la protest din cauza situaţiei obscure privind finalizarea privatizării.
Vosganian se laudă că sunt firme interesate. Una este PCC care a fost acuzată că vrea să o închidă!
Opinia mea este că privatizarea PETROM, reuşită în primă instanţă a condus la decesul platformei petrochimice Arpechim Piteşti. Austriecii au venit doar să exploateze petrolul românesc şi aud că exportă ţiţei românesc la refinare în alte părţi. Aici este o eroare a statului român care trebuie să le pună piciorul în prag austriecilor pentru această porcărie industrială. Sunt rafinării în România care sunt nefolosite şi austriecii exportă ţiţei. Atunci privatizarea este proastă!
Pe de altă parte guvernul României trebuia să prevadă o clauză de revindere a Arpechimului Piteşti la un terţ care aduce ţiţei de import, pentru care a fost construit acest mare complex petrochimic. Ceauşescu importa ţiţei din Irak şi Iran, adus cu petroliere printre alţii şi de actualul preşedinte, implicat iniţial în privatizarea PETROM, realizată ulterior de guvernul Năstase!   Aşa că piteştenii trăiesc consecinţele unei privatizări proaste din punctul acesta de vedere!

9 comentarii:

  1. Vezi Joe, ce schimbare. Acum un an fotografiile cu demostranti erau luate la nivel zero. Dictatorul trebuia rasturnat. Acum sunt luate de la balcon. Vremurile se schimba. Enorma tristete. Macar ia-ti un aparat mai ca lumea cu un zoom corespunzator.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai il rafineaza in alte parti pt ca e mai IEFTIN! obiectivul corporatiilor e sa faca profit pt investitori. O fi "porcarie industriala", dar e "liberalism", "free markets"...cine a luat banii de la austrieci pt "acest mare complex petrochimic" (statul?) sa-i plateasca acum triplu si sa-l cumpere inapoi??? DAR si daca-l "nationalizeaza" tot o sa-l inchida, pt ca benzinele produse ar fi mult prea scumpe si ar trebui subventionate...
    Asta e problema FUNDAMENTALA cu globalizarea: CORPORATIILE se pot stabili oriunde in lume, dar CETATENII LUMII (a 3-a) NU SE POT MUTA ORIUNDE DORESC! Daca tot ce vor ar fi doar "sa MUNCEASCA", petrochimistii romanii pot aplica pt joburi in china sa MUNCEASCA (pe gratis) pt 10-20 centi pe ora (ca 25c/ora fac chinezii!).
    Alta varianta pt petrochimistii pitesteni ar trebui sa fie sa se stabileasca in AUSTRIA si sa traiasca acolo pe welfare...DAR DE CE ASTA NU E VOIE? pt ca si austriecii de rand au exact aceleasi probleme: aia CATIVA pt care muncesc chinezii pe gratis, probabil ca nici nu sunt austrieci, si nu vor sa imparta profitul cu nimeni!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si cum adica "să prevadă o clauză de revindere a Arpechimului Piteşti la un terţ care aduce ţiţei de import"?? adica austriecii au cumparat petrochimia ca sa o inchida, si tu zici ca sa le-o vanda la vreo competitie, ca sa o re-deschida aia??? Probabil glumesti! nu cred ca nu intelegi...adica astia si-ar crea de buna voie competitie, dupa ce au platit bani grei ca sa o desfiinteze, si sa-si creeze monopol...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Măi Adriane păi cum stăm cu capitalismul!
      O fi chestia asta cum e, dar să ştii că la PETROM trebuiau lămurite treburile astea.
      Da, trebuia puse coondiţii dacă OMV renunţa la Arpechim să dea posibilitatea statului să o revândă cu titlu gratuit, pentru că oricum n-a dat mai nimic pe PETROM, adică rezervele de petrol ale României.
      Privatizarea asta s-a făcut cu spatele la perete, şantaj pentru intratul Românie în UE.
      Ştiu că sunt mulţi deştepţi care spun ce avantaje avem pentru această calitate. Dar uite că multe s-au făcut cu privatizări perdante pentru România. Trebuia analizat faptul că OMV nu importa să se proceseze în România, exportă mizerabilii petrol românesc!
      Iar această privatizare reuşită a fost pregătită de Traian Băsescu mare importator de ţiţei cu petrolierul, să ştie şi amicul Doru Marcu, care face pe prostu'
      Pentru că trebuia să se analizeze şi repercusiunile nefavorabile!

      Ștergere
    2. Joe, nu prea exista metode sa contracarezi tacticile corporatiilor moderne, indiferent de care sunt partidele sau persoanele la guvernare! Conditiile de care vb tu nu ar fi fost acceptate de OMV, pt ca sunt ABSURDE: "sa o revanda cu titlu gratuit". Nu de capacitati de procesare a petrolului duce lipsa lumea, dimpotriva exista un exces de procesatori, ceea ce creeaza o concurenta uriasa pt reducerea costurilor de procesare. Singura sansa de a face profit este sa-ti cresti piata de desfacere (volumul de vanzari), si pt asta tre sa-ti cumperi si apoi sa INCHIZI competitorii; si dupa aia poti sa impui mai usor preturi de vanzare mai mari. Tot asa si cu OLTCHIM: nu-l va cumpara nimeni pt ca se inchide oricum!! or sa apara cumparatori numai daca il relanseaza cineva, ii creste productia semnificativ si vinde produsele la preturi similare sau mai mici decat competitia. DIN PACATE GUVERNELE TARILOR CA RO AU NUMAI AMATORI PT CA NU AU CUM SA PLATEASCA (CU ZECI/sute DE MILIOANE!) PROFESIONISTII CORPORATISMULUI MONDIAL. CONSULTANTII AIA AMERICANI PE CARE II CONTRACTEAZA DIN CAND IN CAND, JOACA INTOTDEAUNA LA DOUA CAPETE. Romanii astia amarati care guverneaza, de-abia reusesc sa-si tina scaunul cate o luna-doua si, daca au "noroc", sa ia cate-o mica euro-shpaga de la vreo corp. fara sa-i bage opozitia in puscarie. Poti sa ANALIZEZI pana PARALIZEZI "repercusiunile nefavorabile", n-ai cum sa bati corporatiile pt ca au prea multi bani si nici o responsabilitate sociala! era si mai rau daca nu intram in UE, daca nu vindeam petro. ne aduceau ca la oltchim, samd...de cate ori gasesc guvernele vreo "varianta" vin corp. cu 10 alte variante mai bune pt ei. Democratia moderna produce guverne f slabe pt ca sunt la mana manipularii mediatice platite de corporatii. In timp ce conducatorii corp sunt PROFESIONISTI platiti fenomenal si mai au si "golden parachutes", guvernantii sunt AMATORI platiti f prost si nu au nici o garantie a zilei de maine!!! Tot ce s-a scris in manualele de economie de pana ieri, e deja depasit azi, asa ca toti care vorbesc de "capitalism", "liberalism", sau ce retete au mai citit prin vreo carte din secolu' trecut sunt naivi. Azi e nevoie de vizionari profeti care sa implementeze anticipat cu 100% exactitate solutii la situatia absolut inedita de saptamana viitoare.

      Ștergere
  4. De ce spui o eroarea a statului roman cand poti spune clar o eroare a lui Adrian Nastase ? ( sdau inca -l mai iubesti si iti este greu sa te autoacuzi ?...) Ce ar fi facut PSD daca nu ar fi la putere si ar vede aceasta manifestare in strada ? Sigur ar spune : PDL nu-i capabila sa gestioneze acest combinat,sunt resurse,sunt bani de salarii,nu se vrea si fel de fel de minciuni... Uite-i la putere,tac malc,iar paridul din opzitie PDL,slab,tace si el...Cand nu-i opozitie vin ai ca CACARAU la putere... d.m.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu sau fara voia noastra se aplica ptr. Romania facuta in anii"80,iar baietii care trec pe la putere au simtit gustul de miere si executa intocmai planul."Saracul" Nastase cine stie la ce s-o fi opus de-a ajuns la Rahova!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mihai Petculescu12 aprilie 2013 la 18:24

    Domnule Negut,
    Am lucrat timp de 40 de ani la IPIP-Ploiesti. Am participat la proiectarea si modernizarea tuturor rafinariilor din tara. Nu aveti dreptate, OMV nu poate fi tras la raspundere pentru nefunctionarea unor rafinarii. Dar sa le luam pe rand:
    - Rafinaria 1, fosta ASTRA ROMANA, e proprietatea acelui Ioan Niculaie, un miliardar de carton, ale carui afaceri se deruleaza sub protectia unor potentati politici si a unor " baieti " din servicii. Rafinaria a fost inchisa 2002-2003, din cauza degradarii echipamentelor si a constructiilor, precum si a lipsei de clienti.
    - Rafinaria Teleajen, actualmente LUKOIL, e proprietatea rusilor, care au modernizat ceva din instalatii, ba chiar a construit unele noi.
    - Complexul de rafinare si petrochimie de la Brazi este proprietatea OMV. Modernizarea lui a inceput din anii `90 si a continuat si dupa privatizare. Austriecii au investit considerabil, construind ai multe instalatii noi, inclsiv o centrala electrica, ce asigura necesarul de energie al complexului.
    - Rafinaria PETROMIDIA, construita pe malul marii si pe teren furat din mare, a avut o perioada grea inainte de privatizare, cu probleme de degradare a echipamentelor, dar si de constructii, intregul complex " se lasa " cate putin, dar continuu. Cu toate pacatele lui, Patriciu a investit bani in refacerea instalatiilor, investitiile continuand si acum, sub mana Kazahilor.
    - Rafinaria VEGA, odinioara o ruina, dupa privatizare s-a " spalat " de toata mizeria. ROMPETROL a construit si doua instalatii mici, dar eficiente, a ecologizat o parte din bataluri. Oricum, isi vinde produsele si are profit.
    - La Complexul petrochimic de la Onesti, s-a incercat o modernizare, dar s-a oprit. Acolo s-a facut o procarie de privatizare, in care au fost implicati Iacubov, Tender si o gasca de jidani, care au falimentat fabrica si au inchis-o.
    - La DARMANESTI, pe valea Trotusului, exista o rafinarie mica, construita la cererea expresa a " eliberatorilor ", cu pozitie chipurile strategica. Instalatii vechi, prapadite. S-a incercat, prin anii `90-primavara, o oarecare refacere, inclusiv o instalatie de concasare a cocsului, inutila. Nu stiu cum s-a privatizat, dar s-a inchis demult.
    - Si ajungem si la ARPECHIM - Pitesti. Complexul asta a fost plasat la Pitesti la insistentele " savantei ", care voia si o rafinarie mai " olteneasca ". Complexul a fost gandit, initial sa fie situat in Dobrogea, la Valul lui Traian. Parca vad si acum coperta STE-ului: RAFINARIA VALUL LUI TRAIAN, VARIANTA PITESTI. O pozitie mai proasta nici ca se putea. Departe de zonele de exploatare a titeiului, departe de Constanta, fara conducte de alimentare cu materie prima. Si ca nu le ajungea rafinaria, au construit si partea de petrochimie: Negru de fum, Piroliza, etc.
    OMV-ul a preluat mastodontul asta " la pachet " cu partea de extractie, dar n-a investit un leu. Chiar in ajunul privatizarii s-a incercat o " cosmetizare ", la care IPIP a participat. Cand am ajuns acolo, m-am ingrozit! Instalatiile aratau de parca erau epave scoase din ocean. Cine dracu` mai cheltuieste cu asa ceva? Cat despre instalatia de Piroliza, care furnizeaza materia prima pentru OLTCHIM, nu stiu in ce stare e si daca mai prezinta siguranta. Acest tip de instalatie lucreaza cu propan, la 400 de grade si la nu stiu cate atmosfere. Avem trista experienta cu Piroliza de la Teleajen, care a sarit in aer. Englezilor le-a plecat o coloana de Piroliza ca racheta Saturn. Au gasit-o trei comitate mai la vale. Pe de alta parte, in afara de firmele capusa, de contractele de achizitii incheiate oneros, ma intreb daca s-a incercat primenirea personalului. Daca s-au pastrat si facatorii de gazeta de perete si responsabilii cu intrecerea socialista si ciripitorii si activistii sindicali, plus nepotu` lu`, gagica lu`, finu` lu`, cu tot regretul pentru salariatii instruiti si dornici de munca,pentru oamenii capabili, care raman pe drumuri, eu nu vad salvare nici pentru OLTCHIM, nici pentru ARPECHIM.
    -

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesanta expunerea d-lui Petculescu. Daca stam sa ne gandim putin, cam toate marile privatizari au fost neavantajoase pentru romani, adica proaste, foarte proaste, la limita jafului. Dar marele jaf abia umeaza! Se cheama privatizarea in stil romanesc a lu' "Hidroelectrica"... La inceput doar 10-15%, pe bani putini. Important este sa faci bresa, apoi, dupa vre-o 2-3 majorari de capital statul roman va pierde controlul asupra societatii si in final tot pachetul de actiuni, in ciuda gargarei actualului Prim Ministru. Astfel Romania/statul roman, va pierde cea mai mare valoare economica cu care Dumnezeu la inzestrat si cu care ar mai fi putut cumva sa ajusteze pretul mediu de productie al energiei electrice generate in Romania. Va las pe voi sa ghiciti cine va face aceasta privatizare de "succes"? Avea dreptate d-na Simona Senzual (Sensual?) cand a declarat la un moment dat, citez cu aproximatie, din auzite: "Romanii sunt o natie de tampiti/idioti" sau cam asa ceva. Chiar si rezervele de titei si gaze naturale, la un moment se vor epuiza, deci OMV si altii isi vor lua ramas bun de la asa afaceri profitabile. Dar apele vor mai curge inca, probabil, mult si bine si de toate avantajele care decurg din acest lucru vor profita altii, in timp ce romanii vor merge pe alte meleaguri sa-si castige o bucata de paine.
    Joe, multi dintre cititorii blogului tau te simpatizeaza, unii chiar mai mult si eu la fel, dar cu riscul de a te supara, trebuie sa-ti spun ca esti incantator de naiv sa crezi ca, la ora actuala, incompetentii sau lichelele care conduc sau au condus destinele tarii in ultimele doua decenii mai pot instraina ceva din averea natiunii pe baza de contracte cu clauze care sa limiteze jefuirea actualului proprietar de drept de putinele valori de care mai dispune.
    Tomi (Tomoiaga)

    RăspundețiȘtergere