luni, 27 octombrie 2014

Arhitectul Dimitrie Ionescu Berechet

În seara de jazz de sâmbătă 25 octombrie am avut posibilitatea să admir pe simezele holului Bibliotecii Judeţene Argeş Dinicu Golescu imagini din operele arhitectului câmpulungean Dimitrie Ionescu Berechet. Arhitectul Berechet este unul din cei care au cultivat în arhitectura românească stilul neo-românesc. Este printre altele autorul bisericii Caşin din Bucureşti!

Lui i se datorează faptul că oraşul Câmpulung adăposteşte unele din cele mai preţioase bijuterii de arhitectură românească. A fost întâlnirea benefică dintre un arhitect dăruit şi nişte clienţi proprietari inteligenţi şi iubitori de frumos.
Câtă diferenţă între kitschul de azi al clădirilor lucrate de unii din cei care parcă nu-şi respectă profesia şi nişte rechini imobiliari.



În final am fotografiat şi holul central al Bibliotecii. Dacă paralelipipedul care este clădirea acestui edificiu cultural nu prea este atrăgător, interiorul Art Deco conceput de arhitectul Mulţescu este o reuşită!












3 comentarii:

  1. Arhitectii Multescu au facut si exteriorul de la Bibiloteca judeteana! Dorin

    RăspundețiȘtergere
  2. Arhitectul Ionescu-Berechet a fost arhitectul oficial al Patriarhiei Romana cam vreo 50 de ani, incepand de pe vremea patriarhului Miron Cristea, avand o cifra impresionanta de biserici proiectate si construite. Fiul sau, Ion Ionescu-Berechet, fost director general la TMUCB Cernavoda, participant la Unitatile 1 si 2 de la centrala nucleara, s-a retras in Campulung-Muscel la casa parinteasca. D

    RăspundețiȘtergere
  3. Am gasit intamplator aceasta postare pe internet si am simtit nevoia unui mic adaos. Ne bucura foarte mult interesul acordat expozitiei noastre si speram sa prezentam publicului larg si specialistilor cat mai multe astfel de proiecte. Fotografiile noi au fost realizate de Cristina si Stefan Ionescu Berechet, iar cele vechi, impreuna cu schitele au fost extrase din arhiva familiei. Expozitia face parte dintr-un amplu proiect intitulat Arhitectura Berechet in viziune Berechet, fiind derulat de catre Asociatia Arhitect Dimitrie Ionescu Berechet, infiintata in 2013 cu scopul de a promova personalitatea si opera arhitectului Berechet. Va multumim pentru popularizarea demersului nostru si va asteptam si la alte evenimente similare

    RăspundețiȘtergere