marți, 7 octombrie 2014

Ploaie şi romantism la conacul Lipatti

Saviana Diamandi
Astă seară o vreme de toamnă cu ploaie subţire, burniţă al conacul de la Fundăţeanca unde a continuat Festivalul Lipatti. 
Teodora Ţepeş

Este o vreme melancolică carte te îndeamnă la visare. Aşa că şi programul de astă seară a avut în principal compozitori romantici. Iar atmosfera aristocratică şi caldă a sălii de muzică de la Fundăţeanca era cadrul cel mai potrivit.

Ca de obicei programul serii a fost prezentat de doamna Saviana Diamandi care a prezentat compozitorii şi piesele propuse.
Concertul de astă seară a debutat cu tânăra pianistă Teodora Ţepeş care a prezentat trei piese: Le Soiree dans Grenade din suita Etampes de Debussy, apoi Enescu cu Voix de la steppe din Pieces impromptu op.18 şi romanticul Chopin cu Baracarolă în fa diez, op. 60.
Nicoleta Luca
 A urmat doamna Nicoleta Luca. 
Programul său fost deschis cu un dificil program Chopin, care a cuprins 8 piese ale acestui compozitor:
Nocturna op. 9 nr.2 în mi bemol major, 4 mazurci op.7, nr.1, nr 2, op.17, op.24, apoi Poloneza op.40 nr2, şi două studii op.10 şi op.25. Cele mai cunoscute piese din program au fost Nocturna şi Studiul op.10.
Luca mulţumind publicului
A urmat un alt tur de forţă cu Studiile simfonice op.13 de Robert Schumann format din nu mai puţin de 13 variaţiuni.

În final doamna Luca ne-a mai fermecat cu Serenada de Schubert,  Cântec fără cuvinte de Mendelssohn şi Preludiul de Rahmaninov.
Publicul prezenta a aplaudat-o călduros pe rafinata interpretă.
 A fost o seară muzicală foarte reuşită. 
Doamna Diamandi ne-a prezentat programul ultimei seri de la Conacul Fundăţeanca. care se va petrece pe 14 octombrie.
Surpriza va fi că vom avea în cadrul Festivalului Lipatti pe pianistul Andrei Gavrilov la Teatrul Davila din Piteşti cu sprijinul complet al Consiliului Judeţean Argeş, urmând ca prin decembrie ianuarie să avem prin intermediul fondului norvegian pianişti invitaţi din Norvegia.
Ne bucurăm pentru că Festivalul Lipatti se află deja la a treia ediţie, cel mai important eveniment muzical argeşean. 

Suntem norocoşi că în Argeş a trăit cel mai mare pianist român!



  

Un comentariu:

  1. Bravo Joe felcitari este excellent asa cu culturalizarea. Sunt putine locuri in tara care sa aiba asemenea noroc cum este la voi in Arges. Aveti un public rafinat si doritor, aveti niste locuri speciale cum este acest conac, si niste interpreti dornici sa se manifeste. Sunt putine locuri in tara unde sunt toate cele 3 conditii asociate.

    RăspundețiȘtergere