joi, 9 octombrie 2014

Seară cu Teo Wolters

Dirijorul Teo Wolters a devenit un obişnuit al scenei noastre simfonice. Este la a treia apariţie la Piteşti.
Ioana Maria Lupaşcu
În această seară concertul a fost deschis de concerte pentru pian şi orchestră.

Solistă a fost tânăra şi simpatica brăileancă Ioana Maria Lupaşcu.
În deschidere în formula cu pian şi orchestră de coarde Ioana Lupaşcu a interpretat Toamna de Vivaldi, în care pianul a înlocuit vioara solistă.
Concertul a continuat cu o adaptare pentru pian şi orchestră a piesei Ave Maria de Astor Piazzola şi a continuat cu Besame mucho de Velaquez. 
Viu aplaudată pentru melodiile de mare popularitate Ioana Lupaşcu a continuat cu trei bisuri!
A fost Rapsodia de Sivestri, un vechi cântec persan şi Dansul focului de De Falla.
Ioana Maria Lupaşcu, o doamnă, Teo Wolters şi cu mine
 În partea a doua orchestra condusă de Wolters ne-a oferit o piesă muzicală dificilă şi pentru interpreţi dar şi pentru spectatori. Cum spunea un critic contemporan în 1937: "o muzică adâncă, captivantă, plină de empatie, clasică în integralitatea concepţiei, perfectă în formă şi magistrală în orchestraţie o muzică care izbeşte prin noutate şi originalitate, dar în acelaşi timp izbitor de familiar, aşa de adevărată şi sinceră acre aminteşte de sentimentele omeneşti".

Publicul leningrădean din 1937 a văzut un imagini la teribilele epurări staliniste. Este o muzică care te chinuie şi impresionează. Orchestra s-a comportat bine în dificila sarcină a  transpunerii acestei lucrări muzical sub măiastra baghetă a maestrului Wolters.


2 comentarii:

  1. http://incertitudini2008.blogspot.ro/2014/10/toamna-sonora.html

    RăspundețiȘtergere
  2. https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CDAQFjAB&url=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FSymphony_No._5_(Shostakovich)&ei=6HU3VMPeLJflary8gKAO&usg=AFQjCNFKD91fezPUMTIUnLMx3rfsJTRSbA&bvm=bv.76943099,d.d2s,stalin?

    RăspundețiȘtergere