luni, 27 octombrie 2014

Andrei Gavrilov la Serile Lipatti

Saviana Diamandi
Ieri seară la Piteşti a avut loc un eveniment muzical de excepţie. În cadrul festivalului Serile Lipatti pe scena Teatrului Davila a avut loc recitalul pianistului Andrei Gavrilov.
Concertul a avut loc la Piteşti datorită Consiliului Judeţean Argeş, care a suportat costurile acestui recital, aşa că melomanii piteşteni nu au mai luat drumul Bucureştiului pentru finalul festivalului Serile Lipatti.
Andrei Gavrilov
Reuşita serii s-a datorat şi ambianţei sălii Teatrului Davila, mult mai potrivit pentru audiţii decât Casa de Cultură. Să sperăm ca viitorul sediu al Filarmonicii Piteşti ne va oferi condiţiile de audiţie pe care ni le dorim.

Interpretul Andrei Gavrilov este câştigătorul Festivalului Ceaikovski la doar 18 ani, devenit un adeversar al sistemului comunist, A părăsit URSS în vremea perestroicii gorbaciviste şi s-a stabilit în Elveţia. 
Este probabil cel mai important muzician care ne-a vizitat oraşul.
Doamna Saviana Diamandi ne-a prezentat, ca de obicei, programul serii compus din Nocturne de Frederic Chopin:
op.9 nr.1
op.27 nr.2
KK IV 
op.15 nr.2 şi 
op. 32 nr.1
şi din Sonata nr.8 op.84 în si bemol major de Serghei Prokofiev.
Dacă muzica lui Chopin melancolică şi profund romantică a demonstrat tuşa şi digitaţia specifică  pianisticii ruse cu totul altceva este Prokofiev. Prokofiev este un experimentator al muzicii moderne modale. Sonata sa este o operă de război care cuprinde marile frământări ale sufletului rus în vremea a ceea ce s-a numit Marele Război pentru Apărarea Patriei. Piesa variază de la pasaje lirice, melancolice la pasaje energice cu disonanţe în care pianul se comportă ca o maşină de război. Interpretarea lui Gavrilov a fost strălucită şi bisul a fost tot din Prokofiev, Sugestion Diabolique. Gavrilov trăieşte muzica pe care o interpretează, el transferă pianului din personalitatea sa.

Am avut parte de un moment artistic de înaltă calitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu