sâmbătă, 18 octombrie 2014

Personal de Lee Child

În ultima cronică a seriei Jack Reacher m-am plâns că nu am încă romanul lui Lee Child de anul acesta, 2014. Şi uite că am primit prompt romanul nr 19 din seria Jack Reacher.
Trebuie să vă spun dintr-un bun început că izvorul de inspiraţie al lui Child a cam început să sece. De ce?
Întâmplarea a făcut ca ultimul roman citit să fie romanul nr 7, Persuader de care acesta aduce suspect de mult.
Este amintită şi Dominique Kohl, tânăra ucisă de un ofiţer trădător când aceasta a vrut să-l aresteze.
Deci Reacher este abordat de foştii lui şefi prin săptămânalul Military Times, unde este publicat un anunţ ca Reacher să-i contacteze urgent.
Reacher care se află în Seattle anunţă telefonic pe generalul Shoemaker şi este transportat urgent la Fort Bragg în North Carolina. Aici este abordat de generalul Tom O'Day de la Operaţii Speciale. În Franţa s-a produs o încercare de atentat împotriva preşedintelui, dar acesta era protejat de un sistem de sticlă armată.
Chestia a declanşat o adevărată panică în serviciile secrete şi de protecţie pentru că în curând uram să aibă loc un summit G8 la Londra.
Analiştii au identificat trei posibili atentatori, sniperi renumiţi. Unul este rus Datsev, altul un englez Carson şi cel din urmă este un american John Kott. Acesta fusese arestat şi băgat în puşcărie pe 15 ani de Reacher pentru uciderea unui camarad.  Povestea veche a reapărut pentru că de un an Kott a ieşit de la pârnaie şi pare a fi angajat pentru astfel de operaţii.
Pentru a îndeplini misiunea de anihilare a lui Kott, Reacher este însoţit de Casey Nice o tânără frumoasă, angajată de State Department, dar de fapt agent acoperit CIA. În acest roman nu se mai întâmplă o afacere amoroasă între cei doi. Probabil că Reacher are şi el o vârstă. După datele romancierului, Reacher ar avea 52 de ani. 
Împreună cu Casey ajung în la casa lui Kott în Arkansas, dar acesta nu este acasă şi găsesc casa plină cu figura lui Reacher ca ţintă şi de asemenea un dosar amănunţit al activităţii lui Reacher în Politia Militară.
Şi romanul continuă în afara patriei lui Reacher SUA, primul după ştiinţa mea, prin Franţa şi prin Marea Britanie. De fapt după locul naşterii, Berlinul de Vest, el este şi german şi după mamă este francez!
Reacher pleacă la Paris şi aici se întâlneşte cu Henkin şi Benett, oamenii de la FSB, respectiv MI6 care au în grijă pe sniperii lor. Cei trei se deplasează la apartamentul unde se trăsese glonţul împotriva preşedintelui francez. Ies pe balcon şi Henkin este împuşcat! De fapt ţinta era Reacher dar a fost mai bine plasat şi vântul puternic deviase glonţul. Reacher o ia la fugă după prezumtivul sniper Kott. Intuieşte unde ar putea fi acesta dar este blocat de un vietnamez cu AK47 de care se deparasează dar este arestat de poliţia franceză şi expediat înapoi în SUA. 
Reacher şi Casey se reîntorc la Londra unde trebuia să aibă loc G8. Inspectează Wallace House dar etse blocat de poliţie. Înapoi la hotel sunt arestaţi de doi tipi cu legitimaţii de la Poliţia Metropolitană. Reacher îi anihilează şi le capturează toţi banii. Erau băieţii din banda Romford Boys care erau cei mai tari interlopi din Londra şi care-l angajaseră pe Kott să-l omoare pe şeful unei bande adverse. Unul dintre interlopi este mort, celălalt foarte bine lovit. Maşina interlopilor este depistată de un acoliţi în scenă apare Little Joey un tip de 2.10m! Un gigant ca în Persuader. El este locotenentul lui Charlie White, şeful Romford Boys şi cel care aranjează toate bătăile datorită staturii impresionante şi care-l ascunde în casă pe Kott. 
Iese o bătaie cu Little Joey unde evident, Reacher îl doboară şi de abia după aia îl şi împuşcă.  
În prealebil mai aranjează şi o bandă de gangsteri sârbi.
În final îl depistează şi pe Kott şi-l omoară şi pe el. 
Treaba este rezolvată, gangsterii londonezi anihilaţi, temerile unui atentat la G8 anulat. Reacher şi Casey se reîntorc la Fort Bragg cu un jet special al guvernului britanic.
Şi în finalul romanului depistează şi pe autorii conspiraţiei, mare surpriză, poate citiţi şi voi romanul! 
Titlul acestui roman provine de la faptul că între Reacher şi Kott este o chestiune personală, arestarea şi băgarea în puşcărie pentru 15 ani a lui John Kott.
În roman autorul foloseşte tot timpul expresia: "cum s-ar fi întâmplat în filme". Asta ne spune că romanele lui aşteaptă să fie ecranizate. Le voi urmări cu mare plăcere deoarece romanele îmi par foarte cinematografice, suport pentru scenarii!
În final, editorii subliniază marele succes al acestei serii de romane thriller, care a fost încununat şi cu o grămadă de premii. 

Lee Child este un mare maestru al genului şi voi citi cu plăcere dacă o să scrie în continuare. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu