joi, 30 mai 2013

Concert de bisuri

Ionuţ Bogdan Ştefănescu
Astăzi a poposit la Filarmonica din Piteşti turneul Flautului de Aur. Melomanii piteşteni sunt norocoşi, luni la Biserica Catolica Sf. Petru şi Paul a fost Tomescu cu integrala pentru vioară de Bach, azi joi 30 mai au sosit Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi Horia Mihail în cadrul acestui turneu. 
Horia Mihail şi Ionuţ Bogdan Ştefănescu
Şi a fost o încântare! 
Profesorul de flaut Ionuţ Bogdan Ştefănescu  a susţinut nu doar un concert acompaniat de pianistul Horia Mihai, domnia sa ne-a oferit şi o lecţie de muzică. Pasajele muzicale au fost precedate de expuneri privind muzica pe care au cântat-o. Şi a fost un program bogat pe care soliştii l-au grupat pe epoci.
Au început cu barocul: Badinerie de Bach, Iarna de Vivaldi şi Intrarea Reginei din Saba de Haendel. 

 http://youtu.be/I0EkHdqAPp8 - Haendel

A urmat apoi perioada clasică cu un pasaj din Serenada lui Haydn (pe care lumea o confundă cu Mozart!), şi "manelele" de secol XVIII, A la Turca de Mozart, Marşul turcesc al lui Beethoven şi Gossec cu Tamburina.

http://youtu.be/wdEwC1pDCcg 


A la turca Mozart



 http://youtu.be/2YEUCtM8-ZQ


Marş turc Beethoven

Cât de trist este faptul expus de domnul Ştefănescu despre muzica acestor clasici care azi i-ar fi făcut extrem de bogaţi! Haydn a fost toată viaţa angajatul prinţului Eszterhazy, Mozart îngropat în cimitirul săracilor, Beethoven surd şi părăsit de toţi.  
Soliştii ne-au delectat apoi cu romanticii: Schumann cu Traumerei, Godard, R.E. Drigo, Chopin cu Minute Waltz, Dvorac cu Humoresca,Serenada lui Ceaikovski, Rimski Korsakov cu Zborul cărăbuşului.
Finalul aparţine secolului XX. S-a cântat Debussy, Jolivet, Rachmaninov, Frumosul rozmarin al lui Kreisler, Barber, I got rythm de Gershwin: Cum mai dansau pe această melodie în Nocturnele de la sfârşitul anilor 60 Miriam Răducanu cu tânărul ei elev Gigi Căciuleanu, acompaniaţi la contrabas de Johnny Răducanu! Căci el a urmat soliştii cântând Jocul ţambalelor, bucată superbă de jazz românesc de acelaşi regretat Johnny.
Programul s-a încheiat cu o polcă de Mancini la care sala a aplaudat ritmic. 
Şi chiar dacă a fost un concert de bisuri, adică bijuterii muzicale din toate timpurile, Ionuţ Bogdan Ştefănescu ne-a oferit două bisuri cu muzică irlandeză. 
A fost o seară de excepţie şi a contribuit la asta şi buna dispoziţie transmisă de Ionuţ Bogdan Ştefănescu în dialogul său cu sala.
Am rămas pentru o fotografie cu interpreţii şi cei vreo doi care am rămas pentru sesiunea de fotografii am mai avut parte de  un alt bis pe care-l postez pentru amatori!

 http://youtu.be/EwJIhc9NX20

Melomanii piteşteni au de ce să fie fericiţi! 
Horia Mihail, eu şi Ionuţ Bogdan Ştefănescu

Un comentariu: