luni, 13 mai 2013

Parabolele lui Iisus - Adevărul ca poveste de Andrei Pleşu


Am terminat această carte deosebită despre conţinutul căreia am citit doar două reacţii, una din Observator cultural şi cea a lui Neagu Djuvara. 
În intervenţia din Observator cultural reacţia era de dezaprobare a cărţii lui Pleşu pe motivul că Evangheliile se adresează tuturor credincioşilor şi nu ar conţine sensuri care trebuie dezvăluite, deci parabolele christice sunt clare şi fără dedesubturi. 
Neagu Djuvara face un comentariu absolut savuros la Parabola bunul samaritean.
De fapt mai trebuie să menţionez şi dialogul purtat la librăria Humanitas între autor şi Horia Roman Patapievici în cadrul emisunii Înapoi la argument care se găseşte pe internet.
Cartea lui Andrei Pleşu este un mare succes de librărie şi mare succes de stimă.
Îl urmărisem pe Andrei Pleşu în dialogurile sale Gabriel Liiceanu de la TVR. Ştiu că aceste dialoguri fuseseră subiectul unor glume cretine ale lui Mircea Badea, care au avut ca rezultat schimbarea scenografiei ambientului acestor dialoguri. Ei bine, în aceste dialoguri se regăseau teme privind Parabolele lui Iisus. 
Am fost surprins însă să citesc o carte extrem de doctă cu foarte multe referinţe bibliografice care, la lectură   pot să deranjeze, dând atenţie notelor. 
Am aflat că parabolele Evangheliei sunt subiectul a multor teologi şi studioşi ai textelor sacre începând cu Sfinţii Părinţi.
Rezultă o carte interesantă şi dificilă la lectură care încearcă să descopere înţelesul Parabolelor lui Iisus. La sfârşitul cărţii sunt enumerate parabolele cu locul unde au fost povestite, tema lor şi sursa evanghelică. Dacă te-ai lua după aceasta, ai fi tentat să te întrebi la ce bun cartea? 
Parabolele sunt extrem de populare în literatura vetero-testamentară şi alte surse scrise iudaice.
Aflu în concluzii că cei mai numeroşi comentatori ai parabolelor sunt cei catolici şi cei protestanţi, ortodocşii rezumându-se la omiletică adică la elocvenţă.
Pe mine m-au surprins unele din parabole care la prima vedere au un mesaj şi concluzii  care pun în încurcătură bunul simţ comun. 
Andrei Pleşu scrie o carte interesantă în care literatura nu primează, cât argumentul teologic sau investigaţia filosofică.
Este o carte grea, dificilă la lectură care însă dă mari satisfacţii celor care reuşesc să o termine.


2 comentarii:

  1. Toate textele biblice au fost scrise de semianalfabeți fanatici; ce soi de parabole și sensuri ascunse se pot căuta în niște aiureli ? Apoi chiar aceste scrieri au fost modificate și rescrise la infinit, nu se mai știe cum arătau originalele. Și asta se cunoaște chiar de la începuturile creștinismului, nu a trebuit să vină secolul XX pentru a descoperi ceea ce oamenii raționali observaseră de mult. Mă întreb și eu ce l-a apucat pe Pleșu să scrie o astfel de carte. Într-adevăr protestanții sunt de multe secole teologi, adică studiază cu acribie și obiectivitate aceste texte dar avînd mai multă minte nu dau doi bani pe religie în sine. Toate credințele, de orice fel (nu doar religios) sunt apanajul indivizilor cu deficit de inteligență dar foarte agresivi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe, poate ar trebui sa incepi prin a citii Evangheliile ? Direct ? Daca mai tii minte , cu ceva saptamani inainte te intrebam tot pe blog cum de nu a scris Plesu ceva care sa reflecte experienta hermenautica traita alaturi de Noica. O sa caut cartea.
    Dl. Demetrescu, ati citit cumva vre-un text religios ? Biblia, Rig Veda, Coranul etc ? Daca nu, este ciudat sa fiti asa ferm. Va pot intreba de ce fascismul, socialismul sau ateismul sunt diferite de Crestinism ? Sunt cu toate niste curente morale si de conceptie despre lume. Ateismul spune ca viata a aparut ca urmare a unor reactii chimice. Religia spune ca a aparut ca urmare a unei interventii divine. Nici una dintre argumentatii nu a putut fi dovedita ca fiind adevarata sau falsa.

    Cat despre ultima fraza este penibila, dar specifica ateismului si communismului. Sut sute de nume de oameni cel putin la fel de inteligenti ca Dvs care sunt religiosi. Voi cita doar fizicieni si matematicieni: Priestley, Cauchy (sirurile), Faraday,Maxwell, Mendel (genetician adevarat dar cel putin tatal geneticii), Joule, Hertz (undele), Pasteur, Lord Kelvin, Thomson (electronii si protonii), Max Plank (Nobel), Compton (Nobel), Otto Hahn (Nobel), Werner Heisemberg, Polanyi, Godell, von Weissecker, Towns (Nobel), Phillips (Nobel in 1977), Kobilka (Nobel 2012), etc..Si nu am pomenit decat Crestinii. Nu profesori Evrei (sunt cativa :) ), Hinduisti cam toti marii matematicieni actuali, sau Cinezi Confucionisti sau Japonezi Zen Buddisti. Si sunt si Musulmani de pomenit. Sic
    M

    RăspundețiȘtergere