Am citit cu nemăsurată plăcere acest op
savuros. Ioana Pârvulescu chestionează mai mulţi scriitori să povestească
despre cum mâncau şi mănâncă şi să producă inclusiv o reţetă culinară. Absolut
toate relatările sunt interesante. Colosală este cea a lui Dan C. Mihăilescu
despre copilul bâlbâit şi buflei care era şi care stârnea mila şi
compasiunea doamnelor la cimitirul Bellu care-l miluiau cu cel mai dorit
desert: Coliva! Pentru că Dan. C era un mare consumator de colivă şi
vecinătatea cu respectivul mare cimitir bucureştean era o oportunitate! Am
citit şi am mai învăţat ceva de la Grete Tartler,distinsa arabistă, ambasadoare
şi săsoaică după tată, că celebrii fraţi Petreuş, puii ăia schilozi din finalul
anilor '80, mai erau numiţi şpulanei,
adică constricţia verbului băga-mi-aş şi substantivul de origine latină spus la
năduf de mai toţi românii! Superb!
Aventurile
culinare petrecute în cei 45 de ani de comunism se împart în mai multe
perioade: lipsurile postbelice evocate cu pregnanţă de Gabriel Liiceanu,
relativa bunăstare anilor 60-70 şi apoi a lipsurilor şi cozilor din anii 80.
Ultima perioadă distinctă este cea postdecembristă, când tot Liiceanu evocă
mesele luate prin sofisticate restaurante pariziene, sau aventurile
gastronomice ale Gretei Tartler din Orient până în nordul european al
Danemarcei.
Singurul scriitor
care nu a trăit această periodizare românească este Neagu Djuvara care at trăit
exclusiv în democraţie, în România interbelică, în Franţa postbelică cu rudenii
în marea burghezie franceză, Africa diplomatică timp de 23 de ani şi
perioada postdecembristă din România.
Vă las să savuraţi
dumneavoastră aceste delicii culinare citind cartea!
Eu am să evoc
propriile mele experienţe legate de mâncare.
Sunt şi eu cum
spun în carte Dan C. Mihăilescu şi Radu Paraschivescu un hulpav neglijent şi
criticat tot timpul de Adriana, soţia mea pentru felul în care mănânc. Sub masa
mea se strâng resturile festinului şi trebuie mai tot timpul să fac curat, după
ce iau masa.
Mama nu a fost o
mare gospodină şi o expertă, dar mâncarea care ne-a dat-o era bună. Excela în
friptură cu cartofi prăjiţi, ciorbă de afumătură şi ca desert găluşti cu prune
trase în pezmet. Sarmalele ei erau
ardeleneşti, adică mai mari, nu mici cum este prin Regat! Tata era un mare
amator de caltaboş cu orez fiert care-l încânta, făcea şi pe bucătarul rar, am
mâncat odată o tocăniţă de ceapă cu roşii şi carne de porc, nemaipomenită,
opera tatii când mama era plecată la rude. Când eram mici ai mei
creşteau porc de Crăciun şi-mi amintesc cum spuneam concentrat pe la 4-5 ani: Uite ca'nia, uite po'cu! Mama zicea în
glumă: nu, e caca, iar eu: nu e caca este papa! Ţin minte cozile
infernale ale anilor 50 la carne şi cele pe care le făceam la pâinea pe
cartelă, ajutam familia de mic!
Petreceam verile
la ţară, la rude! Jumate la Alunis. lângă Slănic Prahova şi jumătate în
Ardealul săsesc, la Avrig.
Atmosfera Moromeţilor
lui Preda o trăiam alături de verii mei la unchiul Vasile, fratele cel mic al
tatii. Ţin minte cum întingeam într-o tigaie cu ceva, peştişori, ceva carne împreună
cu o mămăligă imensă tăiată cu aţa, am mâncat şi d'aia cu orz, neagră!
Specialitatea era ciorba de lobodă şi ştir, dreasă cu lapte acru sau smântînă,
consumată rece pe timp de vară. Îmi amintesc cu drag de ochiurile pregătite de
tanti Mita, soţia unchiului Gheorghe, fratele cel mai mare al lui
taică-meu, cu smântână din lapte de capră! Alta bunătate neîntrecută era şunca,
adică slăninuţa afumată de o juma de deget, cu un şorici fraged care crănţănea
între dinţi, nu există specialitate de porc aşa de bună ca această falsă şuncă
prahoveană, slăniceană, alunişană!
La Avrig era
diferit, aici tronau zupele de găină,
sau bobocul de raţă tăiat duminica! Pâinea făcută de tuşa Oană săptămânal, cu
coajă groasă bătută era extraordinară când o scotea din cuptor. Azi, regăsesc
această pâine cu cartofi, secuiască în Piteşti în Piaţa din Ceair şi sunt
fericit! Pe lângă pită, tuşa făcea şi hencleşul,
prăjitura săsească, foarte frustă, fără multe adaosuri. Avrigenii erau experţi
însă în pregătirea porcului, cârnaţii uscaţi, afumăturile, carnea conservată la
borcan erau epocale! Nu mă încânta slănina afumată care era groasă de trei
degete şi uşor râncedă, de ţinutul în celar şi nu avea gustul şuncii de Aluniş.
Probabil era mai bună aia ţinută de saşi în turnul bisericii şi bătută de vânt!
La Avrig se consuma doar burduf, probabil că aici oile fiind ţinute sus pe
munte, nu prea se făcea telemea. Dar altă minune era laptele prins de bivoliţă
cu smântâna de două degete!
În studenţie, la
cantină se mânca foarte bine, îmi amintesc de cartofii noi prăjiţi şi de salata
de varză din vremea examenului de admitere. Am experimentat la cantină toate
metodele, cu cartelă, cu bonuri false de la bonoteca lui Tudorel Diaconescu şi
cel mai simplu, la bandă! O tempora!
În armată am
mâncat bine, spre deosebire de amintirile prietenului Vlad Zografi. Când am
fost responsabil pe cantină prima dată am fost omenit cu un ditamai biftecul
făcut în sânge pe plită, iar musacalele de duminica erau excelente!
Reţin, ca şi Vlad
în amintiri, magazinele goale doar cu şampanie şi borcane de muştar ale
Piteştiului de la sfârşitul anilor 80, salamul de vară cu soia, cumpărat de la
Bucureşti şi pus la uscat să devină bun şi comestibil.
Pe vremurile alea
cel mai important era să fiu invitat de viitoarea mea soacră, la masa de Paşte!
Mama soacră era o excelentă bucătăreasă, şi mă ghiftuiam cu toate
specialităţile pregătite, în special regalul cu tortul Diplomat. În pofida
acestei expertize, Adriana şi Paul, fratele ei erau şi sunt nişte sfrijiţi!
Probabil, atunci
cea mai bună cea mai formidabilă experienţă culinară de atunci a fost cea de pe
malurile Dunării, în Deltă. Acolo am mâncat cel mai bun peşte, cea mai bună
ciorbă de capete de crap, cel mai bun rasol de ştiucă fiartă cu maioneză de
usturoi şi lămâie.
După '89 am
experimentat şi bucătăria internaţională. Am rămas cu experienţa de la Mircea,
de la Mosbach, ca la supa/ciorba de vită să pun hrean care taie gustul de seu
şi cu descoperirea brânzei franţuzeşti cu care însoţeşti paharul de vin roşu.
Sunt un consumator constant de Brie, Camambert sau brânză cu mucegai.
Ţin minte cum eram
servit la conferinţa EMRS de la Strasbourg din 1991, ţinută la sediul
Consiliului Europei, unde încă nu eram membri, doar parlamentari precum Raţiu
erau invitaţi. Secţiunea noastră se ţinea într-un loc unde eram serviţi la fel
ca parlamentarii, la mese mari, rotunde cu generoase oferte de vinuri roşii,
alsaciene. Aşa că după masa foarte bună şi sticla de rouge trebuia să fac o plimbare ca să nu mă ia somnul la
conferinţă. În ultima zi am fost la masă ca toţi participanţii, patru la masă,
cu porţii mai mici, cu o sticlă de un sfert de rouge, eram la masa amploiaţilor, nu la sectorul demnitari,
cum fuseserăm anterior! Tot aici am fost invitat la masa festivă ţinută într-un
restaurant din Place Kleber la etajul 14, unde între feluri erai servit cu
îngheţată care să taie gustul pentru a savura următorul fel. Aici Petru Lucuţă,
un penibil fugit în Canada, făcea bancuri rasiste şi era subiectul ironiilor,
başca a mai ras şi o grămadă de vin şi s-a îmbătat, că se plângea ulterior profesorul
Matzke că a ras tot vinul de la petrecere! Doamne! Ce l-am mai înjurat când mă
reîntorceam de la petrecere, mi-era ruşine că sunt neam cu alde Lucuţă! Eram
invitatul permanent la masă al lui Richard, un olandez simpatic, care ştia de
Gică Popescu, fotbalist la Eindhoven.
La conferinţele
germane se mânca onorabil, dar cel mai bun lucru de acolo era berea de butoi.
Soseam în Germania în mai, când se recoltează sparanghelul şi m-ar fi tentat,
satisfăcându-mi curiozitatea la Berlin în 2003 când am avut ocazia să mănânc
acest tip de ceapă?!
Am mai
experimentat tot felul de mese prin străinătăţuri, mă impresiona varietatea
micului dejun la hotelurile din Slovenia, am mâncat prost la conferinţa de la
Toronto Fairmont York Hotel, unde trage şi regina când vine prin Canada, la fel
şi prin SUA, unde nu ai parte nici de băuturi alcoolice!
Cel mai bine a
fost în Olanda, la Vlissingen, pe malul estuarului Scheldtei. Am mâncat peşte
din plin, somon, pentru prima dată stridii cu lămâie, uitându-mă la Derek
Taylor, expert al UE! Aici am mai bucurat papilele cu homar şi extraordinare
bucăţi de anghilă afumată. Tot aici Neil, englez din nord şi student la
Geologie la St. Andrews, la Edinburgh mi-a explicat cum stă treaba cu malt whisky. O seară întreagă am
consumat la cea mai veche casă din Vlissingen, transformată în restaurant 7
feluri de malt whisky între felurile de mâncare. Neil Chapman m-a sfătuit
pentru Talisker, cu uşor gust de fum şi mare. După aia, când ajungeam printr-un
aeroport opream la Duty Free pentru un malt whisky! Acum nu mai am
oportunitatea şi mă mulţumesc cu un blended
whisky la preţuri mai modice!
Mai ţin minte şi
de excelente moule (midii fierte ca
ciorbă cu ceapă şi desfăcute cu o cochilie goală de scoică) de la un restaurant
de lângă Grand Place din Bruxelles, mâncate cu Edi Poroşnicu, după o experienţă
absolut sinistră în Luxembourg cu aceleaşi moule
care erau vechi şi m-au stricat la stomac. Apoi fructele de mare pe pat de
ceapă pe care le găseşti pe malul mării la Ostende, de unde iei vaporul de
Dover!
Dar cel mai bun
fel de mâncare pe care cred că am avut ocazia să-l încerc a fost de 9 iulie
2009, la Ateneu, cu ocazia vizitei Regelui Albert al Belgiei. Am mâncat atunci
paste cu sos de trufe, magnific!
Experienţele
autohtone nu sunt de relatat, la chefuri politice te poţi îmbuiba şi poţi să te
şi grizezi, la nunţi totul este standard, doar la nunta de la Sibiu al lui
Vali, fiul lui Ticuţ Ignat am mâncat foarte bine şi deosebit, de parcă nu era
nuntă!
Mai rămân grătarele festive de la Iulian
Ţecu, unde este o altă ocazie de îmbuibare, dar stăm afară şi ne bucurăm!
RăspundețiȘtergereJoe:
Dupa ce am salivat din plin la amestecul de gourmet si Gargantua din descrierea ta, pot confirma bunatatile din zona Hermannstadt dar si faptul ca la Fairmont (fost Royal York) Hotel in Toronto probabil ca nu ai nimerit salonul potrivit. Este unul din locurile unde se mananca rafinat, aproape la nivel european .... iar pe regina am vazut-o acum doi ani, la ultima ei vizita in Can cand a stat la acest hotel si fiind la munca n-am ratat ocazia fiinca biroul meu este situat pe coltul opus al intersectiei. Din pacate n-am avut sansa sa-i comunic nemultumirea ta legata de Fairmont hotel... pofta buna in continuare! Sa nu uit, cred ca echivalentul englezesc al moule-ului francez este chowder si-ti promit ca te tratez cu asa ceva la proxima vizita pe partea asta a oceanului. (vova)
Dragă Vlad,
ȘtergereProbabil că de nemulţumirea mea nu-i vinovat hotelul, ci organizatorii conferinţei SMiRT!
De altfel în Canada am avut parte de un BBQ fabulos la Lari Bratu, unde ai fost şi tu implicat! Apoi la prietenul meu şi fostul coleg de şcoală Dan Călinescu am avut parte de o trataţie cu cartofi albaştri şi alte fineţuri culinare!
Generally speaking, mâncarea proastă pe continentul nord american s-a petrecut la Conferinţe şi alte asemenea chestii de tip oficial unde organizatorii mi s-au părut extrem de cărpănoşi, comparativ cu generozitatea oficială culinară din Franţa sau Germania şi mai ales Olanda!
Păi amicul newyorkez Valeriu Demetrescu m-a dus pe la cârciumi italieneşti şi am mâncat la el nişte fineţuri comparabile cu bucătăria europeană!
Dacă însă apelezi la fast food sau echivalent ai mari dezamăgiri pe meleagurile nord-americane!
Nepoata mea Alexandra are acelaşi mari probleme de ofertă la Londra!
Ai dreptate legat de partea gastronomica a conerintelor in America, este un compromis gomos intre fast-food local si o incercare de eticheta "europeana". Nostalgia multora dupa Europa-mama ia tente desuete uneori ... poate gasesc timp sa dezbat cu tine aceasta tema.
ȘtergereCe frumos scrii, Joe! Ai talent, dar atunci cand vorbesti de lucrurile adevarate!
RăspundețiȘtergereCand intri in politica...esti partinitor si nu-mi mai place ce scrii! Asa ca scrie despre viata, arta, cultura, viata ta, pescuit, peisaje, orice, dar fara politica! Si pune de-o carte!
Dragilor ! "expunerea" lui Joe e ca de obicei foarte sugestiva , dar pentru cine l-a vazut pe Joe in actiune ( am diverse amintiri culinare cu el ), consumind toate astea, nivelul de adrenalina este si mai ridicat. Draga Joe, da ficatul tau ce zice, inca nu s-a revoltat, sau ala inca mai are 25 de ani, ai imbatrinit fara el !?
RăspundețiȘtergereInteresant ar fi daca ai povesti si unele "trairi" de dupa festinele astea, eu le-am gasit si mai "delicioase" !
Si spre deosebire de "Anonim" eu cred ca tocmai de asta are dreptul Joe ( si dreptate ) cind comenteaza politica. Altfel lasam totul pe seama armatei de constipati "political corecti".
Mulţumesc pentru grija de ficatul meu! Cred că ţine!
ȘtergereJoe,cred ca-ti dai seama cate din produsele noastre ECO si traditionale sunt adevarate.Te intreb deoarece ai mancat mancare facuta de bunici,de parinti si-n final de tine,diferenta e colosala,de pret ce sa mai vorbim !!!
RăspundețiȘtergere