vineri, 17 mai 2013

Omagiul compozitorului Ion Dumitrscu


Joi seara 16 mai Filarmonica din Piteşti l-a omagiat pe compozitorul Ion Dumitrescu cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naştere. Ion Dumitrescu a fost mult timp preşedintele Uniunii Compozitorilor din România.
În deschiderea concertului Jan Dumitraşcu şi Mihaela Matei au invitat pe scenă pe doamna Ilinca Dumitrescu, fiica compozitorului şi dirijorul Octav Calleya care l-au evocat pe Ion Dumitrescu. A plăcut mult sălii faptul că domnul Calleya a amintit de rădăcinile sale argeşene şi a doamnei Dumitrescu de vecinătatea vâlceană. 

Preludiu simfonic de Ion Dumitrescu

În deschiderea concertului orchestra a interpretat compoziţia lui Ion Dumitrescu, Preludiu Simfonic.
După acest moment Ilinca Dumitrescu ne-a încântat cu Concertul pentru pian şi orchestră de Edvard Grieg. Concertul foarte solemn prin primele acorduri aminteşte de concertul pentru pian al lui Ceaikovski. 
Concertul pentru pian de Edvard Grieg

Doamna Ilinca  a interpretat cu siguranţa unui maestru acest concert acompaniată de orchestra condus cu mână sigură de dirijorul Octav Calleya. 
Apoi cu generozitate ne-a oferit bis două mazurci de Chopin şi Polichinelle de Villalobos.
În partea a doua a concertului orchestra condusă de dirijorul Calleya ne-a oferit Simfonia a 9 în do major de Franz Schubert. Este o lucrare orchestrală lungă, care ţine 55 de minute şi aminteşte adesea de temele lui titanului Beethoven.
Am petrecut o seară deosebită!

Un comentariu: