miercuri, 1 noiembrie 2023

A Single Spy de William Christie





De obicei citesc romane de spionaj ca să mă relaxez după o carte bună. Acum am nimerit bine, A Single Spy de William Christie este o carte de spionaj istorică, de aventuri, nu despre actualitate, ci despre povești din perioada anilor 30 și apoi a Celui De-al Doilea Război Mondial.  

Eroul romanului este un adolescent rus din Azerbaidjan numit Alexi. Viața lui este un roman de aventuri. Crescut într-un kolhoz de un tată bețiv se atașează de familia germană Schulz, venită din Germania după Primul Război Mondial să-și îndeplinească visele comuniste. Aceștia aveau doi copii, o fiică și un fiu de vârsta lui Alexi. Alexi învață bine germana de la această familie. Toate visurile se sfârșesc prost și familia Schulz este luată de NKVD și dispare. Alexi ajunge la un orfelinat unde o cunoaște pe Aida. Fuge din orfelinat și ajunge călăuză de contrabandiști, ocazie în care învață Farsi, și turca azeră. Scapă cu greu dintr-o ambuscadă pusă la cale de grănicerii sovietici, ajunge la Baku la biblioteca publică pe care frecventa. Aici este prins într-o ambuscadă a NKVD. Cu aventuri și cu tâlhari omorâți în trenul spre Moscova ajunge la sediul NKVD din Lubyanka.  Spre stupoarea lui este anchetat în germană de un ofițer NKVD numit Yakușev. Acesta îl antrenează ca spion. Este introdus într-un cerc de studenți care voiau să-l asasineze pe Stalin din care făcea parte și Aida. Începe un relație toridă cu Aida și pozând ca hoț și contrabandist le furnizează niște grenade inactive. Grupul este lichidat, dar își dă seama că Aida era și ea agent NKVD. 

După luni de antrenament Yakușev îi dezvăluie de ce a fost hăituit și prins de agenți. Fratele lui Schulz, Hans ajuns un important lider  nazist reclamă aducerea în Germania a fiului fratelui său. Așa Alexi ajunge în Germania. Hans avusese un fiu care a murit într-un accident, dar și un nepot la Hamburg care se sinucisese. El ia identitatea nepotului și intră la Universitatea din Berlin la Secția de limbi orientale. Dar unchiul Hans realizează că mai bine să se înroleze în armată. Aici intră în atenția lui Canaris. Intră în Secția Orientală Abwehr și obține informații despre intenția lui Hitler de a ataca URSS, dar primește replici că sunt bazaconii britanice de la NKVD via Stalin. Canaris îl trimite într-o misiune în Iran pentru că cunoștea bine zona și limba Farsi. El pleacă cu identitatea unui afacerist elvețian. Se descurcă nespus de bine, are relații sexuale cu iraniene din familii bogate de la care obține informații utile pentru rețeaua sovietică, contactând ambasada sovietică. Află de la acest ofițer de legătură că mentorul său Yakușev a pierit în Marea Epurare a lui Stalin. Este pus de idioții sovietici să contacteze triburi nomade iraniene care să se lupte cu britanicii. Intră în contact cu tribul Lur și pune la cale o ambuscadă împotriva englezilor la granița cu Irakul în munții Zagros. Un tânăr nomad îl avertizează că va fi vândut britanicilor de nomazii Lur. Așa ca să scape îi promite 100 de guinee de aur ca să îi aducă 5 cai cu care să fugă. Tânărul, împreună cu fra'su plănuiau să-l omoare ei și să se laude la ceilalți că l-au eliminat. Alexi îi lichidează și fuge, ajunge cu mare greutate în Turcia și apoi în Germania unde este declarat erou pentru ambuscada anti-britanică. Suportă un bombardament îngrozitor în Berlin și este dispus să părăsească Germania, dar cum? Este contactat de Walter Schellenberg șeful SD spionajul SS. El îl trimite într-o misiune înapoi în Iran, misiunea numit Long Jump- marele salt, menită să asasineze șefii Aliaților. Este  toamna 1943 și șefii Aliaților se întâlneau la Teheran. Este parașutat în deșert cu o tânără pe post de soție și radiofonistă. Aici el închiriază o casă chiar lângă ambasada sovietică și britanică. El contactează NKVD și avertizează de acțiunea nazistă. Roosevelt sosise în Iran și se cazase la ambasada sovietică. Urma să vină și Churchill, dar NKVD nu luase nicio acțiune de lichidare a komandoului nazist. Alexi realizează că Stalin vrea să moară marele anticomunist Churchill. Se lansează într-o acțiune sinucigașă și elimină comandoul nazist, aruncând în aer casa. Se predă britanicilor și este prezentat lui Churchill, care-i mulțumește și apoi îi promite că-l va schimba contra unui agent britanic înapoi în Germania e post de agent dublu. Pentru Alexi este prea mult și dispare. Unde ? Nu se știe pentru că se termină cartea!

Scrisă într-un ton alert și cu umor, cartea mi-a lăsat o bună impresie. Eroul ei este un fel de  Indiana Jones, flanând  dezinvolt prin măreața URSS a lui Stalin, apoi în Germania lui Hitler și apoi prin Orient. 


Un comentariu:

  1. Cred inteleg ce vrei sa transmiti dar formularea este amuzanta: <<De obicei citesc romane de spionaj ca să mă relaxez după o carte bună

    RăspundețiȘtergere