duminică, 19 noiembrie 2023

Gândește-te la Africa la Teatrul Național Marin Sorescu Craiova

 



















Am așteptat cu nerăbdare  piesa Gândește-te la Africa realizată la teatrul Național Marin Sorescu Craiova din cadrul Festivalului LIviu Ciulei de la Teatrul Alexandru Davila din Pitești, pentru căî teatrul craiovean este unul din cele mai bune din țară.

De această dată oltenii ne-au oferit o dramă dură aparținând unui dramaturg neozeelandez. Este o piesă care trimite cumva la Livada cu vișini a lui Cehov.  Titlul piesei, Gândește-te la Africa nu are nicio legătură cu subiectul! Piesa are următoarea distribuție:

Regia artistică: Alexandru Boureanu

Asistență regie: Nicolae Vicol & Cătălina Vînătoru

Text: Gordon Dryland

Traducere: Raluca Coandă

adaptare scenică text și mișcare scenicăRaluca Păun

scenografie: Vanessa Beca

regia tehnică: Sorin Gruia/ cristi petec

maestru de lumini: Dodu Ispas

sufleor: Anca Maria Ilinca

 

Mama Amelia – Mirela Cioabă

    Fiul Arthur - Nicolae Poghirc
Fiica geamănă Rowena  - Costinela Ungureanu
    Fiul geamăn Robert  -  Claudiu Mihail 
    Consiliera - Raluca Păun

 

Gemenii Rowena și Robert se întorc la casa părintească unde se întâlnesc cu fratele mai mare Arthur. Arthur suferă din copilărie de o plagă îngrozitoare pe obraz care ar fi de la lepră.

Obiectivul lor este să pună mâna pe proprietatea imensă a mamei. Este o zonă de mlaștini lângă ocean pe care consiliul local al orașului vrea să-l transforme într-o zonă de agrement cu debarcader! Traducere greșită! Este de fapt un port marina pentru nave de agrement iahturi.

Amelia însă vrea să protejeze zona este ecologie an avant! Piresa a fost scrisă în 1970.

Mama se rănește și este la spital și cei doi tineri avizi de îmbogățire îl conving pe fratele lor mai mare Arthur să semneze ctele care înstrăinează terenurile.  Acesta semnează actele și apoi se spânzură.

Scena finală este între gemeni și mamă care îi amenință că îi lasă fără moștenire în timp cer se pregătesc să meargă la înmormântarea lui Arthur.  Și apoi le face o mărturie îngrozitoare. Ei nu sunt copii răposatului tată, ci au fost concepuți de mamă cu fiul Arthur!

 

Piesă bine regizată și interpretată.  

   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu