joi, 23 noiembrie 2023

Double Agent de William Christie






Bun internetul ăsta! Am scormonit prin eal și am găsit continuarea romanului de spionaj A Single Spay. Se numește Double Agent

Alexi Smirnoff, agentul sovietic este strecurat sub numele prietenului său Shulz din Azerbaidjan la unchiul acestuia în Germania nazistă. Ajunge spion Abwehr la Teheran și după aventuri la întâlnirea de la Teheran din 1943 a celor trei mari aliați: Stalin, Roosevelt și Churchill, Alexi salvează pe Churchill de un atentat nazist cunoscut de NKVD, dar lăsat să se petreacă. Alexi îl salvează pe Churchill și drept recompensă serviciile britanice vor să-l trimită înapoi în Germania! 

Așa că Alexi evadează din Ambasada britanică și ajunge să plece spre mare cu un grup de contrabandiști. Sunt atacați de alt grup de tâlhari iranieni. Este împușcat în piept, dar este salvat din nou de britanici. Este trimis în Anglia și devine consilierul MI6 după o întâlnire cu C, șeful spionajului. Însă în MI6 este abordat de Kim Philby, care pune ucigașii NKVD după el. După ce-i anihilează, sătul de astfel de pericole, se duce la șeful C și se oferă să devină agent secret în Germania. Este trimis la statul major al lui Kesselring, șeful armatelor hitlerist din Italia. Este parașutat și după aventuri unde omoară trei contrabandiști italieni și ajunge erou la statul major al lui Kesselring. Este sergent de radiotelegrafie foarte priceput și transmite informații britanicilor. Este trimis la sediul SD de la Roma unde nu mai aveau radiotelegrafiști. Aici devine favoritul colonelului Kappler (personaj istoric) și este bănuit de trădare de căpitanul Priebke (personaj istoric). Începe o aventură amoroasă cu o prințesă apropiată de Vatican care aranjează o întâlnire cu Papa a generalului SS Wolff. Reușește să salveze pe un preot irlandez. În final Roma cade, o salvează pe prințesă din mâna SS, dar este prins de partizanii comuniștii italieni. Scapă datorită preotului irlandez de la Vatican care trimite pe soldații americani care-l scot din mâinile comuniștilor. Bietul Alexi are mereu probleme din cauza comuniștilor sovietici și de aiurea.

O carte bine scrisă cu aventuri gen Indiana Jones.

Addenda

Comentariul anonimului mă face să revin și să completez. Atunci când am citit primul roman al spionului fictiv Alexi Smirnoff, amintirile m-au dus la un roman sovietic aparținând lui Iulian Semionov numit 17 clipe ale primăverii. Pe baza acestui roman s-a realizat cel mai de succes serial sovietic de spionaj avându-l ca erou pe von Stierlitz. Serialul care a făcut furori în URSS s-a transmis și la TVR.  Acesta torpilează convorbirile secrete dintre Allen Dulles și generalul SS Wolff de ieșire a Germaniei din război printr-o pace separată cu americanii. Ceea ce m-a iritat atunci în roman, din serial nu cred că am văzut decât puține episoade, unul? Faptul că acest von Stierlitz era fiul unui kolhoznic și vezi Doamne vorbea perfect germana! William Christie sunt sigur că a citit romanul sovietic și asta l-a inspirat pentru romanele cu Alexi. Dar, mai inteligent, Christie l-a făcut pe personajul său Alexi, tot fiu de kolhoznic să locuiască cu familia Schulz și să deprindă o germană perfectă, având și talentul deosebit pentru limbi. Oricum personajul Alexi pare mult mai credibil decât von Stierlitz al lui Semionov. Christie scrie în postfața lui Double Agent că a folosit surse istorice și personaje reale din timpul celui De-al Doilea Război Mondial în romanele sale. 

Este evident că aceste personaje sunt fictive, dar inserate în contextul unor evenimente reale și cu personaje implicate în acțiunile din vremea Celui De-al Doilea Război Mondial face romanul să pară mai autentic.

Spor la citit și comentat!


Un comentariu: