sâmbătă, 18 noiembrie 2023

Familia Tot la Teatrul Ioan Slavici Arad la Festivalul Liviu Ciulei dela Teatrul Alexandru Davila Pitești


În această seară oaspeți au fost actorii de la Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad. Ne-au propus o piesă de autorul maghiar Orkeny Istvan, Familia Tot. Auzisem despre această piesă, era jucată la teatre din România. După spectacol m-am întâlnit cu Cristi Sabău și l-am întrebat care ar fi mesajul piesei și el a zis un mesaj antirăzboi și cred că are dreptate. 

Distribuția piesei este cea de mai jos

Traducerea: Constantin Olariu

Regia: Sânziana Stoican

Scenografia: Valentin Vârlan

Distribuție:
Tatăl, Lajos – Zoltan Lovas
Mama, Mariska – Angela Petrean Varjasi
Maiorul Varró – Andrei Elek
Fiica, Ágika – Calița Nantu
Poștașul – Carmen Vlaga B
ogdan

Este o comedie cu accente tragic dramatice. Piesa are și un rezoneur, poștașul. Ne aflăm în plin război într-un sat din Ungaria și familia Tot primește o scrisoare de la fiul lor aflat în Rusia că vor primi un oaspete, pe maiorul lui. 

Familia Tot formată din tatăl, Lajos, soția lui Lajos, Mariska și fiica lor, Agika. Venirea maiorului produce un adevărat dezechilibru într-o familie liniștită. Maiorul este clar dezechilibrat, este suspicios și dă ordine. Capătă un fix cu realizarea unor cutii de carton și nu-i mai lasă pe membrii familiei Tot să doarmă la ore normale. 

Poștașul care este omul care cel care conduce spectacolul. Ideea regiei a fost ca poștașul să antreneze spectatorii în spectacol. Pune pe spectatori să citească scrisori, să strige diverse. Poștașul face o selecție și scrisorile cu vești proaste nu le transmite și le rupe. Inclusiv scrisoarea Crucii Roșii Maghiare care anunță moartea fiului GyulaTot. 

Finalul este că maiorul mai rămâne din cauza unor acțiuni ale partizanilor, dar Lajos îl rezolvă. 

Foarte interesantă și scenografia care este compusă din cutii de carton mobile ocupația maiorului și a familiei Tot. 

Spectatorii s-au implicat și au râs la replicile savuroase și lumea s-a simțit bine



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu