duminică, 5 noiembrie 2023

Șase comedii ușoare pentru oameni triști - Festivalul de teatru Liviu Ciulei la teatrul Alexandru Davila Pitești





A început a doua ediția a Festivalului de teatru Liviu Ciulei de la Teatrul Alexandru Davila. De fapt a început ieri cu piesa Proștii sub clar de lună producție piteșteană pe care am văzut-o la premieră.

Șase comedii ușoare pentru oameni triști este o producția a Teatrului Dramaturgilor Români. Această trupă de teatru independent funcționează în Muzeul Literaturii Române și promovează dramaturgia autohtonă. Piesa aparține lui Ștefan Caraman și a fost pusă în scenă de Alexandru Nagy. Coloana sonoră importantă aparține lui Dani Ionescu. Protagoniștii piesei sunt Letiția Vlădescu și Răzvan Vasilescu. Sunt de fapt 6 tablouri diferite cu cupluri în situații diferite. Interesant că Letiția Vlădescu este cea care este personajul dominant și Răzvan Vasilescu cel în defensivă. Mă obișnuisem cu un Răzvan Vasilescu în roluri de cinic dur, aici el este în defensivă.

Cum am spus sunt șase tablouri în care se șarjează un comic cu accente dure, este o comedie dură, cu excepția cele finale în care totul ia o turnură tragică.

În prima scenă cei doi sunt doi tineri care au dat bacu, cu probleme de amor cu persoane diferite și se ascund sub ipocrizie. 

În a doua scenă ea este o femeie ușoară care lucrează cu ora și el vrea să trăiască un moment de amor cu accent mai puțin pe fizic. Limbajul este dur în toate scenele se vorbește fără perdea.

În celelalte tablouri sunt aceleași probleme, femei care-și înșală soțul, și bărbați care-și înșală soția, ba apare și un plutonier la pensie cu maniere de Moș Teacă. 

În scena finală el este muzical, cânta la chitară romanțe ei, sau chiar Beatles, ca să afle că ea este confinată în cărucior și că el își mărturisește handicapuri. Așa că ambii decid că este mai bună soluția finală. 

Răzvan Vasilescu are o interpretarea foarte bună, iar Letiția Vlădescu are acea vulgaritate cerută de rol.

Lumea a râs și a aplaudat la replicile bune!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu