sâmbătă, 11 noiembrie 2023

Oppenheimer și Bosch Legacy





Azi vă prezint un film Oppenheimer și seria a doua din Bosch Legacy, serial din romanele polițiste al lui Michael Connelly laLos Angeles.

Oppenheimer

Filmul Oppenheimer îl are în centru pe fizicianul Robert Oppenheimer. Este un film lung de peste trei ore. Celebritatea acestui fizician este aceea că a creat prima bombă atomică. Filmul m-a interesat și pentru că este conexă cu meseria mea de inginer nuclearist. Ignoram biografia a acestui strălucit fizician și așa am verificat filmul cu biografia de pe Wikipedia și filmul descrie corect biografia lui Oppenheimer. Oppenheimer este la bază fizician teoretician care s-a ocupat inclusiv de găurile negre. Nu a luat premiul Nobel, ca și Teller sau Szilard, fizicieni maghiari, pentru că au construit bomba nucleară, respectiv termonucleară. Toți sunt evrei, la fel ca mulți din fizicienii străluciți interbelici Albert Einstein, Niels Bohr și alții. Oppenheimer și-a luat doctoratul la Gottingen, pentru că fizicienii germani dominau această știință. Lise Meitner, Otto Hahn și Frizz Strassmann au descoperit fisiunea nucleului de uraniu cu o degajare enormă de energie. Fermi în 1940 realizează primul reactor nuclear, unde fisiunea nucleară este controlată. În acel moment SUA inițiază proiectul Manhattan proiect având ca scop construirea primei bombe atomice. Asta pentru că America aflase că Germania hitleristă avea un colectiv cu același scop, condus de Werner Heisenberg. Robert Oppenheimer a avut marele talent să pună împreună colectivul de mari fizicieni să lucreze împreună ca să realizeze acest scop. Oppenheimer avea șef pe generalul Groves care coordona toată această activitate. Toată această activitate se desfășoară în secret în deșert, la Los Alamos, New Mexico, unde fizicienii, inginerii, tehnicienii și familiile lor au trăit până când s-a realizat primul test Trinity la Alamogordo în 1945. Apoi bombele de fisiune cu uraniu și plutoniu au fost lansate asupra orașelor japoneze Hiroshima și apoi Nagasaki, lucru care a condus la capitularea Japoniei. Mă gândesc ce noroc au avut germanii că au capitulat înainte de realizarea bombei atomice, care ar fi putut lansată în inima Europei. Mă gândesc că azi demenții de la Kremlin tot amenință cu un atac atomic asupra adversarilor din lumea democratică. Dacă acest lucru s-ar întâmpla asta înseamnă sfârșitul lumii! 

Filmul acesta lung prezintă acțiunea din cadrul proiectului Manhattan, dar cea mai mare parte a filmului este dedicată judecării trecutului de stânga al lui Oppenheimer. Suntem în anii 50 și America este isterizată de pericolul sovietic. Adevărul că în echipa lui Oppenheimer au lucrat și spioni sovietici precum Klaus Fuchs. Însă și Oppenheimer avea atitudini de stânga susținea sprijinirea Republicii Spaniole, dar nu a fost comunist. Filmul îl arată pe Lewis Strauss, șeful Atomic Energy Commission care a instrumentat acuzația de relații comuniste  a lui Oppenheimer. Regizorul Cristopher Nolan l-a găsit pe Cillian Murphy care seamănă cu personajul Oppenheimer pe care-l interpretează foarte bine, doar că Murpy este mult mai mic decât Oppenheimer, care era un tip înalt. Filmul este plin de actori de primă mână, Kenneth Branagh - Niels Bohr, Gary Oldman - Truman, Matt Damon - generalul Groves, etc. 

Este o realizare dramatică și cinematografică extrem de reușită și filmul merită niște premii.

Bosch Legacy


Tocmai s-a terminat seria a doua începută în 2022 a lui Bosch Legacy. Prima seria se termina foarte tensionat cu răpirea fiicei Maddie (Madison Lintz) a lui Harry Bosch (Titus Welliver). Primele două episoade sunt dedicate acestei răpiri. Răpitorul o ascunde undeva în deșert pe Maddie, se predă și vrea un aranjament ca să nu fie învinovățit de violuri ca să o dea pe Maddie. Bosch reușește să identifice locul unde era închisă Maddie într-un coșciug îngropat în pământ.

Restul de 8 episoade sunt dedicate unei afaceri în care sunt implicați două polițiști corupți de la Moravuri care sunt implicați în diverse afaceri de jaf, omucidere, prostituție. Bosch care lucrează pentru avocata Honey Chandler reușește să rezolve enigmele legate de uciderea unei doamne și acuzația că altcineva ar fi ucis-o. În același timp FBI este pe urmele lui Chandler și Bosch pentru o afacere în care era implicată mafia rusă din seria anterioară.

Finalul lasă loc și pentru o nouă serie. 

Am urmărit cam toate serialele inspirate de romanele lui Connelly și am citit și alte romane Bosch și recomand acest serial.


2 comentarii:

  1. Proiectul Manhattan a avut o secție de producere a plutoniului la Hanford, statul Washington. Acolo s-a pus in funcțiune in timp record, primul reactor din lume, producător de plutoniu, care a fost apoi folosit pentru bomba de la Nagasaki. Bomba de La Hiroshima a fost cu uraniu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe, sa fim seriosi. Oppenheimer nu a creat nimic, el era singurul fizician american care putea sa inteleaga ce faceau europenii (germani, maghiari, italieni, etc.) si de aceea a fost numit sef de proiect. A avut doar contributie administrativa. Cit despre spionii rusi - alta facatura, caci mai toti oamenii de stiinta direct, sau indirect implicati (inclusiv Einstein) si-au dat seama ca omenirea nu va avea un viitor decit daca SUA nu era singura putere care sa posede bomba. Am vazut si eu filmul.

    RăspundețiȘtergere