marți, 28 noiembrie 2023

Napoleon






Aseară am văzut la Cinema Trivale de la 18.35 filmul Napoleon, singur în sală! Citisem tot felul de cronici și reacții și am fost curios pentru că erau scene de bătălii și acestea sunt mai bine vizionate pe marele ecran. Transmisia filmului a fost proastă, o peliculă de proastă calitate și totul se vedea întunecat.

Filmul lui Ridley Scott m-a dezamăgit. Pentru că se putea numit Napoleon și Josephine (de Beauharnais), prima sa soție, pentru că relația lor a ocupat cam 70 % din film, prea mult! Actorii au fost în rol. Joaquin Phoenix face un rol bun în Napoleon și este bine grimat să nu se vadă buza  tăiată. La fel de bine este și Vanessa Kirby în Josephine. Am recunoscut în ea pe Văduva Albă din Mission Impossible.

Istoria lui Napoleon este atât de vastă că fiecare acțiune a sa merită un film. În filmul lui Ridley Scott sunt prezentate câteva bătălii.

Asaltul asupra Toulonului ocupat de englezi pe când era doar căpitan de artilerie este prima lui bătălie importantă.

Apoi ar mai fi bătălia de la Austerlitz din 1805, una dintre cele mai strălucite a lui Napoleon. Însă regizorul o filmează într-o zi de iarnă grea, cu multă zăpadă și pe un lac. Se pare că nu era așa vremea atunci, a fost negură, dar a ieșit soarele că să serbeze victoria lui Napoleon.

O controversă este și Bătălia de la piramide din Egipt und etunurile trăgeau în piramide.

Bătălia cea mai minuțios filmată este însă Waterloo și de aceea consideră francezii că este un film antifrancez, pentru că marchează înfrângerea definitivă a lui Napoleon.

Ceea ce intrigă foarte tare este că în șarjele cavalerie franceze participă și Napoleon. Ori este o stupizenie ca să ca comandantul suprem să se implice în bătălie. Doar legenda de la Călugăreni al lui Bălcescu l-ar prezenta pe Mihai Viteazu în fruntea cavaleriștilor săi. Dar astea-s povești de Evul Mediu. 

Filmul s-a filmat iarna și peisajul pare foarte trist și întunecat. Ori majoritatea bătăliilor lui Napoleon s-au desfășurat vara, era perioada războaielor, O mare și sângeroasă bătălie a lui Napoleon s-a desfășurat pe viscol la Eylau în Prusia (Kaliningrad azi). Filmul, in final înregistrează numărul morților francezi în bătăliile duse de Napoleon, 3 milioane de francezi. Dar nu spune și numărul victimelor adversarilor care probabil a fost cel puțin dublu. Franța la acea oră avea cea mai numeroasă populație, depășiți doar de Imperiul Rus. În secolul al XIX  populația nu a mai crescut așa mult, depășiți fiind în primul rând de germani. 

Așa că am ieșit nemulțumit de la film. 


3 comentarii:

  1. Absolut de acord cu tine, Joe. Aș menționa și că i-au răpit total lui N. măreția, făcându-l să apară stângaci, brutal și cam primitiv. O fi, numai că filmul face asta falsificând adesea realitatea. Se exagerează, de exemplu, cu pasiunea lui pentru Josephine, nu doar sugerându-se ci uneori afirmându-se explicit, prin scenariu, că decizii miliitare și politice au fost luate de N sub imperiul acestei pasiuni. De exemplu, plecarea lui intempestivă din Egipt e pusă exclusiv pe seama veștilor că J. își luase un amant; la fel cu plecarea lui din insula Elba, ca și la multe decizii politice luate chipurile doar ca s-o impresioneze pe ea. Ai perfectă dreptate, Joe, și cu șarjele de cavalerie - N nu s-a pus niciodată în fruntea vreuneia, avea generali care au rămas celebri pentru asta și apropo, niciunul nu e menționat în film. E un scenariu de doi bani, cu dialoguri simpliste, dacă nu stupide. Singura scuză a lui Ridley Scott ar fi că el este mare în "vorbitul" prin imagini superbe sau spectaculoase și într-adevăr, filmul este impresionant din acest punct de vedere. Dar trebuie să aibă ceva filmul și "în spatele camerei", dacă ești un spectator obișnuit. Personajul cu adevărat reușit, complex și cu un anumit farmec, a fost Josephine, în pofida replicilor slabe atribuite ei. Dar sunt atâtea scene de amor urâte, cu un Napoleon făcut să apară grotesc, încât o cronică din Guardian se încheie cu Slavă Domnului că Napoleon a stins lumânările la acel ultim moment, și am fost scutiți de încă un "zburdat" al lui cu Josphine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Joe,

    dacă vine vorba de bătălii in film, eu as vota pentru Război și Pace al lui Bondarschuk. Eu găsesc filmul asta exceptional de frumos. Varianta americană cu Audrey Hepburn este departe, artistic vorbind, de filmul rusesc. In acest film este bătălia de la Austerlitz grandioasă in tragicul ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiam ca acest film a rulat in...23.11.2023,
    in SUA si Paris parca , cum de l-ai vazut tu pe ecrane in oras cu zero spectatori ? A avut reclama mare sa nu vina nimeni la cinematograul din Pitesti,intreb si eu asa...

    RăspundețiȘtergere