marți, 9 mai 2023

Războiul care a creat Imperiul Roman de Barry Strauss














Barry Strauss este un istoric american care scrie cărții despre importante evenimente din istoria antică. Am mai citit o carte privind Războiul din Troia scrisă de același autor.

Această carte este dedicată Bătăliei de la Actium din 31 î.Hr. care a finalizat seria de războaie civile din epoca romană dinainte de Augustus. 

Este povestea ridicării la putere a lui Octavian, nepotul lui Caesar, dictatorul ucis de Brutus și ciracii lui în 44 î. Hr. Octavian și-a luat partener în triumvirat pe Antonius un mare general și cuceritor. Antonius este cel care îi învinge pe ucigașii lui Caesar la Philippi în Macedonia, pe este pe unde am trecut deseori în drum spre Thassos. Antonius o cunoaște pe vicleana Cleopatra, regina Egiptului care avusese o relație și cu Caesar și devine amanta lui, dăruindu-i și doi copii. Relațiile dintre abilul Octavian și Antonius s-au înrăutățit și acesta ajunge să-și aducă flota de război la Actium în vestul Greciei în nordul imediat al insulei Lefkada. Și pe aici am trecut atunci când am fost la Parga în vacanță. 

Antonius își concentrase o flotă de invazie în 31 î. Hr. pentru invadarea și cucerirea a Italiei. Octavian cu largul concurs al lui Agrippa care devenise un mare amiral, învinsese și alți inamici ai lui Octavian și învinge flota lui Antonius, care fuge împreună cu Cleopatra în Egipt. Astfel Octavian devine stăpânul întregului Imperiu Roman atât în Vest cât și în Orient. Octavian pleacă cu armate și flote în Orient și Egipt. Atât Antonius, cât și Cleopatra se sinucid, inclusiv Ceasarion, fiul lui Caesar și al Cleopatrei este ucis.

Așa că Octavian pune bazele Imperiului Roman, primind și numele lunii a șasea în calendarul roman care devine August. Octavian August a întreprins mari lucrări publice și domnește fără mari frământări până în 14 d. Hr. 

Este considerat unul dintre cei mai importanți împărați ai Romei și fondator al acestui sistem politic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu