sâmbătă, 13 mai 2023

Năpasta de I. L. Caragiale la Teatrul Satiricus IL Caragiale Chișinău















Mărturisesc că probabil este prima dată când văd Năpasta la teatru. Noi îl vedem pe Caragiale cel vesel și simpatic. Aici este abisal, a scris o dramă naturalistă, cum scriau nordici precum Ibsen, el mediteraneeanul Caragiale.

Drama Năpasta i-a provocat necazuri și ca rezultat a plecat din România. A fost acuzat de plagiat și a fost strălucit apărat de alt dramaturg Barbu Delavrancea. 

În comediile lui Caragiale femeile sunt chestiune de traducere, aici  este o femme fatale care duce la crimă. Nu mai suntem în periferiile bucureștene, în zone urbane, ci la țară, printre țărani bogați. Anca este o femeie puternică, măritată cu Dragomir, pe care îl bănuiește că i-a omorât primul sot, pe Dumitru. În același timp învățătorul Gheorghe face o pasiune pentru ea. Apare și bietul Ion nebunul, care a scăpat de  la ocnă, acuzat că l-ar fi omorât pe Dumitru. Ion se sinucide și Anca îl acuză că l-a omorât  Dragomir, care recunoaște finalmente crima cu uciderea lui Dumitru. 

Distribuția este:

Anca - Ludmila Gheorghiță 

Dragomir - Ion Grosu

Gheorghe - Gheorghe Gusan

Ion - Alexandru Crîlov

Regia este a lui Alexandru Grecu, iar muzica extrem de expresivă aparține lui Anatol Ștefăneț și formația Trigon.

Punerea în scenă subliniază drama Ancăi, sunt și scene erotice, dezbrăcate, în penumbră, muzica care constă în special din toacă accentuează atmosfera sumbră. Actorii sunt în rol, accentuează dramatismul acestei piese. O bună reprezentație!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu