vineri, 19 mai 2023

Povestiri despre oameni obișnuiți de Varujan Vosganian




Această carte am cumpărat-o de la lansarea ei de către autor la Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Pitești și am autograful scriitorului pe ea. Știam că Varujan Vosganian este un scriitor bun, dar cartea a întrecut toate așteptările. Sunt povestirile pandemiei, în primul rând.

În Crucea Sudului un tânăr o vede pe o tânără foarte frumoasă care iese pe balconul de vis a vis. Când aceasta reintră în casă se aude un pian și o muzică deosebită. Când se termină carantina, văd că acum lockdawn este cuvântul adoptat, tânărul își ia inima în dinți cumpără un buchet și bate la ușa apartamentului. Surpriză! Este o altă tânără confinată într-un cărucior. Este Tatiana, sora Svetlanei, frumoasa  care a plecat deja spre Noua Zeelandă, pe un vas de croazieră. Tatiana cânta la pian și tânărul o auzea pentru că Svetlana îi întorcea foile Tatianei. Final, tânărul care îngrijea bătrâni în Italia obține statutul de însoțitor al Tatianei.

În Ia-mă nene, un șofer de camion îl ia pe un tânăr, fost la Casa de Copii și ajuns la 18 ani lăsat în plata Domnului. El va deveni fiul surogat, deoarece fiul său s-a înecat în mare.

Urmează Cireșica și Unchiul Turi povestiri despre bătrânețe, alte vremuri, când comunismul distrugea tot ce era bun în ființa românească. Totul cu un aer de melodramă. 

În Martiriul lui Sebastian este povestea IT-istului Sebastian care este hăituit de șef.

În Demascarea, Oni  în timpul unei ieșiri în vremea pandemiei și are o groază de neplăceri, pentru că-și pierde masca. el fiind un adept necondiționat al măștii, în plus îl caută și moartea,

Tanti este cea mai lungă povestire despre o doamnă profesoară la Politehnică care se atașează de un tânăr care livrează pizza. Doamna este trecută de 40 de ani și începe să aibă crize și  probleme.

În fine, Vâscul este un fel de Miorița din vremurile noastre.

Am citit povestirile cu mare plăcere, talentul de scriitor te cucerește.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu