miercuri, 10 mai 2023

De trei ori viață de Yasmina Reza la Festivalul Internațional al Teatrului de Studio Ediția XXVI Teatrul Alexandru Davila















În această seară a debutat Festivalul Internațional de Teatru de Studio focus Teatru Balcanic ediția XXVI la Teatrul Alexandru Davila Pitești.

Spectacolul s-a desfășurat în Studioul Liviu Ciulei al Teatrului. 

Piesa a fost pusă în scenă la Teatrul Alexandru Davila de Thomas Ciulei care este fiul marelui regizor Liviu Ciulei. Piesa aparține Yasminei Reza, autoare franceză. 
Distribuția a fost următoarea:

Ines - Lia Deaconu

Sonia - Ioana Podăreanu 

Hubert - Petrișor Diamantu

Henri - Dan Andrei 

Voce copil - Anne Klima Ciulei 

Scenografia  - Andrei Răduț 

Opinia mea este că piesa a fost rău aleasă fiind prea lungă și pentru că sunt trei ipostaze a aceleași vizite. 

Cei doi bărbați sunt cercetători în astrofizică și totul este în jurul adagiului bine cunoscut de mine care am lucrat în cercetare: Publish or perish!

Henri și Sonia sunt un cuplu care au un copil răzgâiat. Henrinu a mai publicat un articol de trei ani și este în pericol să își piardă postul. Sonai este un avocat de succes care acum lucrează pentru o mare companie financiară. Ei invită pe Ines și pe Hubert care îi poate ajuta lui Henri, fiind director în domeniu. Hubert este un ticălos care îi aduce cinic vestea că există deja un articol similar care va apărea în curând. Așa că Henri se roagă de Hubert să-l ajute. În următoarele variante ale acestei întâlniri, lucrurile evoluează, articolul este publicabil, iar Hubert se dă la Sonia.

M-a deranjat total traducerea proastă cu metode numericale în loc de numerice, cum este corect în românește, dar pornește de la expresia engleză numerical methods.

Interpretarea actorilor a fost excelentă, însă publicul s-a plictisit de lungimi. Aș mai remarca ceva. Interpretul lui Hubert consumă cantități impresionante de sărățele și alte gustări, cred că a venit nemâncat la spectacol?


2 comentarii: