vineri, 26 mai 2023

Joc Dublu de Edward Lucas


Iată că am continuat să citesc cărți de spionaj, aceasta făcută cadou de onomastica de Sf. Gheorghe. Cartea intitulată Joc Dublu - Spionii, minciunile și mistificările Rusiei în Occident este scrisă de redactorul șef al revistei The Economist Edward Lucas. Este o carte interesantă, dar pe undeva datată, pentru că se oprește la 2011. înainte ca Rusia să-și dezvăluie potențialul agresiv, fusese agresată doar Georgia.

În prima parte Edward Lucas se ocupă cu afacerile duse de occidentali în Rusia. Este dezbătut pe larg cazul lui Bill Browder. Acest om de afaceri american a văzut potențialul pieței din Rusia la începutul anilor 90 și a făcut diverse investiții în Rusia. Totul a început să se schimbe în Rusia cu venirea la putere a lui Putin în 2000. Acesta a venit cu haita lui de siloviki, foști kaghebiști puși pe jaf. Prima victimă importantă a fost omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski și compania lui Yukos. Pentru că nu-l prea agrea pe Putin a fost arestat, băgat la pușcărie și firma confiscată. Același lucru îl pățește și Browder. Firmele lui sunt acuzate că nu și-au plătit impozitele, sediile sunt percheziționate și documente confiscate ilegal. Intervine avocatul Magnițki și arată că totul este o înscenare. Magnițki este și el arestat, torturat și moare în pușcărie, Browder intervine pe lângă Congresul american și se votează legea Magnițki care interzice unor demnitari ruși accesul în SUA. Restul cercetărilor lui Luca demonstrează că Rusia a devenit un stat cleptocrat, unde nu există nicio lege și ești al dispoziția unor gangsteri care sunt angajații Ministerului de Interne și FSB care fac legea lor.

Apoi Lucas se ocupă de spionajul cu Rusia. Sunt evocate momente de la începutul anilor 50 când se încearcă infiltrarea de sabotori împotriva URSS. Totul se termină cu un eșec, din cauza spionilor britanici, precum Kilby, care erau oamenii KGB. Lucas se focalizează pe Estonia care îi este cunoscută pentru că a stat mai mult acolo. Eșec a fost și în celelalte țări comuniste. 

După prăbușirea URSS foștii kaghebiști au devenit de vânzare, dar totul s-a terminat când a venit Putin. Serviciile secrete occidentale au început să descopere ilegalii, precum Ana Chapman, sau Heathfield strecurați în America sub identități false. 

Apoi se ocupă de spioni trădători din fostele state ale care au ieșit din URSS. Și este de notorietate Herman Simm din Estonia care a fost contactat de FSB, el lucrând în fosta miliție din Estonia, dar ajuns la sediul NATO de la Bruxelles.

Acum putem vedea efectele acțiunii Rusiei împotriva Occidentului și prin agresiunea împotriva Ucrainei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu