marți, 23 mai 2023

Beirut Protocol de Joel Rosenberg



Autorul Joel Rosenberg este și consilier pe probleme de Israel pentru americani , cât și pentru Israel.

Acest roman de spionaj face parte din seria Markus Ryker. Acesta este un spion american specializat în problemele Orientului Mijlociu. Cu toate acestea el nu cunoaște limba arabă! 

Tocmai se desfășoară un serial despre terorismul Hezbollah Ghosts of Beirut având în centru pe teroristul Imad Mugnyieh.

În acest roman Markus pregătea o vizită a secretarului de stat american în nordul Israelului la granița cu Libanul. Împreună cu el erau agenta Kailea Curtis și un tânăr agent israelian, cunoscător al limbii arabe. 

Spre surpriza lor sunt atacați de un comando Hezbollah condus de un Amin al Masri. Acest ia prizonieri pe Hyker, Kailea și pe tînărul agent israelian. Acesta din urmă se dă și el american. Însă conducerea armatei israeliene IDF declanșează Protocolul Hannibal, care însemna atacarea Libanului și a Hezbollah, pentru că tânărul era nepotul primului ministru al Israelului. 

Al Masri aduce pe prizonieri în Libanul de sud și intenționează să-i transporte la Beirut. Atât boșii iranieni ai Hezbollah cât și conducerea Hezbollah sunt luați prin surprindere, nimeni nu comandase atacul! În Iran tocmai murise liderul spiritual suprem. Pe de altă parte Israel și Arabia Saudită pregăteau un tratat de prietenie și acest atac sabota aceste negocieri. Cine îl coordona pe Al Masri, ce se întâmplă cu prizonierii, ce măsuri iau Israelul și SUA pentru a elibera pe prizonieri se poate afla din roman!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu