sâmbătă, 21 ianuarie 2023

Ploaia înainte să cadă de Jonathan Coe














Romanul Ploaia înainte să cadă este al treilea roman al lui Jonathan Coe pe care l-am citit. L-am citit ieri, fiind un roman relativ scurt.

Romanul este povestea destinelor unei șir de femei, bunică, mamă, fiică povestite de verișoara bunicii Beatrix, povestită de verișoara ei Rosamund. 

Rosamund era o femeie în vârstă la începutul anilor 2000. Se născuse la pe la finalul anilor 30. Ea moare și rămân de la ea un niște fotografii și set de casete de radiocasetofon în care ea povestește destinul verișoarei ei Beatrix și a descendentelor ei, fiica Tea și nepoata Imogen. Aceste casete sunt ascultate de nepoata Gill cu fetele ei Catherine și Elisabeth care aveau grijă de mătușa Rosamund.

Beatrix era fiica unor fermieri din Midland, în apropiere de Birmingham, locul de baștină al autorului. Rosamund este trimisă de părinți la rudele ei, părinții lui Beatrix în vremea războiului să fie protejate de bombardamentele naziste. Devine soră de cruce cu Beatrix și chiar vor să fugă de acasă. Mama lui Beatrix nu o iubește ține mai mult la frații ei. Beatrix,fire voluntară se căsătorește după război, la 18 ani și o are pe fiica Tea. Se încurcă cu Jack, tâmplar la o echipă de  filmări în care apare împreună cu Rosamund printre figuranți. Jack repară o căruță cu coviltir, țigănească și umblă prin Irlanda. Beatrix se încurcă apoi cu un canadian Charles și pleacă în Canada. Așa că o lasă pe Tea în grija lui Rosamund și Rebecca, partenera ei. Rosamund era lesbiană. Titlul romanului vine de la Tea care era împreună cu Rosamund și Rebecca într-o excursie cu cortul și așteptau să vină ploaia. Beatrix revine în Anglia și o recuperează pe Tea, dar Tea moștenește același comportament nervos pe care-l avea mama ei. Beatrix devine asistentă medicală, chiar șefă unde este foarte bună și apreciată, contrariu la comportamentul ei în intimitate. Plecarea lui Tea duce la despărțirea lui Rosamund de Rebecca, care ulterior se căsătorește și are copii! Rosamund se apropie de Tea care are și ea moștenirea mamei și bunicii. Tea se încurcă cu Martin, muzician prost de pe la începutul anilor 70 și o are pe mica Imogen. O neglijează și după o izbucnire nervoasă o zdruncină așa încât mica Imogen rămâne oarbă. Tea este închisă pentru acest comportament și fiica Imogen este dată pentru adopție. Rosamund are o nouă parteneră, pe pictorița Ruth și încearcă să se apropie de Imogen, chiar să o adopte, dar autoritățile refuză, probabil pe motiv că Rosamund era lesbiană! Părinții adoptivi pleacă în Canada unde Imogen devine o fată foarte frumoasă, studentă și având un prieten.  Și Tea ajunge în Canada o întâlnește pe Imogen, fără să-i spună ce este fiica ei. Află apoi cu mare șoc că Imogen a murit într-un accident de mașină. Cățelul pe care îl avea Imogen scapă pe o stradă circulată reușește să scape, dar oarba Imogen este lovită de o mașină.

Tea ia legătura cu Gill, nepoata care o avea în grijă pe Rosamund și care ascultase povestea vieții acestor femei și îi scrie despre moartea lui Imogen, care avea o parte din moștenirea lui Rosamund.

Un roman foarte trist!

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu