miercuri, 4 ianuarie 2023

Geneza Antichității Târzii de Peter Brown















Interesul mi-a fost stârnit de prezentarea cărții Geneza Antichității Târzii  de Peter Brown. Titlul m-a înșelat un pic, cartea fiind prezentată la pagina teologică a Dilemei vechi. Deci mă așteptam la o carte de istorie, este de fapt o istorie teologică în primul rând. Este vorba de perioada secolelor 2, 3 4 d. Cr. când creștinismul ia avânt, dar este prigonit. În catacombele Romei sunt mormintele primilor 5 papi martirizați. Este perioada împăraților Antonini, începutul Antichității târzii în care creștinismul are probleme și creștinii sunt hăituiți. Apoi în la începutul secolului IV d. Cr. cu Constantin cel Mare se impune creștinismul ca religie de stat în întreg Imperiul Roman. Creștinismul care coexista până atunci cu cultul păgân politeist s-a impus rapid și datorită prestigiului imperial. E vreme a prietenilor lui Dumnezeu, a legendei celor șapte frați adormiți din Efes, treziți al viață atunci când creștinismul s-a impus. Este perioada visătorilor din stirpea lui Constantin cel Mare cu visul său cu Crucea care învinge. Este vremea când din vrăjitori păgâni apar sfinții! 

Cartea este o contribuție a evoluției credințelor din epoca timpurie a creștinismul care funcționa în catacombe, fiind prigonit, și care devine după Constantin cel Mare credința Imperiului Roman și a lumii Antichității Târzii.


Un comentariu:

  1. Aș vrea să completez la această prezentare, după observația unui prieten. Primii împărați roman începând cu Augustus până la Otho fac parte din Iulieni, descendenți ai lui Iulius Cezar. Urmează dinastia Flavilor începând cu Vespasian și se termină cu Domitian. Nerva și Traian sunt fondatorii dinastiei Antoninilor, legați de dezvoltarea creștinismului și de izgonirea acestora și se termină cu Comodus în 192. Urmează apoi dinastia Severilor care începe cu Septimius Severus și se termină în cu Alexandru Sever în 235 d. Cr. De atunci încolo până la prăbușirea Imperiului Roman de Apus în 476 d. Cr. împărații nu mai aparțin unor dinastii.

    RăspundețiȘtergere