sâmbătă, 14 ianuarie 2023

Bourne Treachery de Brian Freeman

Bourne Treachery - Trădarea lui Bourne este ultimul roman din seria Bourne pe care l-am citit. 

Seria Bourne a fost începută de faimosul scriitor de romane thriller Robert Ludlum cu Bourne Identity, care a fost ecranizat prima oară cu Richard Chamberlain.  Apoi au fost făcute seria de filme Bourne cu Matt Damon în rolul principal. Dar și seria de romane de acțiune cu personajul Bourne a fost continuată de mai mulți scriitori de romane hard boiled după decesul în 2001 a lui Ludlum. Aceste noi romane cu titlul Bourne sunt scrise de Brian Freeman.

Jason Bourne este un ucigaș de profesie antrenat de programul Treadstone al CIA. 

În acest roman însă personajul amenințător care nu apare explicit este dictatorul rus Putin, care comandă uciderea adversarilor. Pentru aceasta el folosește un personaj misterios, care apare în tot felul de deghizamente numit Lennon, dar și cu trimiterea la Lenin!

De fapt multe romane se ocupă cum să fie anihilat Putin. Iată că Putin prin invazia Ucrainei a intrat în Capcana lui Thucydides și de aici i se va trage probabil înlăturarea. 

Romanul începe cu trei ani înainte de timpul acțiunii 2020 în Tallin unde Jason Bourne și iubita și camarada sa Nova îl salvează pe un anume Kotov, oligarh și fost ofițer KGB care a devenit adversarul lui Putin. Kotov este trimis cu feribotul spre Helsinki, însă acesta sare în aer și se duce la fund cu Kotov. 

Revenind la prezent totul se desfășoară în primul rând la Londra unde are loc o mare conferință privind salvarea planetei de poluare și schimbări climatice. În afacere este implicat un anume Cafferty, miliardar american care seamănă cu Elon Musk și un oligarh rus, Surovikin, posibil adversar al lui Putin în aranjamente apare și o tânără rusoaică, Tati Redznikova, expertă în modificări climatice. Pentru a-i păzi pe acești importanți demnitari este activat Bourne și spre marele lui șoc, Nova. În precedentul roman Bourne trăise să o vadă pe Nova ucisă la Las Vegas, dar iată că supraviețuise împușcării ei. 

Toate planurile lui Cafertty și ale lui Surovikin sun torpilate de Lennon care se pare că se plimba prin Anglia ca vodă prin lobodă. 

Finalul are loc în SUA cu o luptă dură între Bourne și Lennon care îi dezvăluie ceva din trecutul lui Bourne. Lennon totuși scapă, astfel că seria confruntărilor Bourne Lennon va continua într-un alt roman.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu